Dilema doktorátu. Oplatí sa vydať na vedeckú dráhu?

  Foto: Bigstock

Po ukončení bakalárskeho a magisterského či inžinierskeho stupňa riešia mnohí absolventi dilemu: ísť na doktorandské štúdium a pokračovať v činnosti v akademickom svete alebo sa vydať na trh práce? Ponúkame vám prehľad plusov a mínusov doktorandského štúdia.

 

Výhody doktorandského stupňa

 

1. Na prvý pohľad sa to môže zdať malicherné, ale doktorandský titul za menom vzbudzuje prestíž. Laická verejnosť i vedecká obec vás bude brať vážnejšie a s väčšou pravdepodobnosťou si rada vypočuje aj váš pohľad na vec. Samozrejme, oveľa dôležitejšou vecou, ktorá hovorí o vašej kvalifikácii je viac vaša odborná činnosť než len samotný titul. Ako vidíme v praxi, titul často nemusí znamenať nič a nevzťahuje sa to len na druhý stupeň štúdia, ale aj na tretí.

 

2. Vaše analytické schopnosti prudko stúpnu hore. Počas doktorandského štúdia budete vystavení pred veľké množstvo povinností a štúdia, ktoré si budú vyžadovať veľký stupeň schopnosti analytického myslenia. Tak si ho ešte viac vycibríte, čo sa vám významne hodí do života pri rôznych situáciách.

 

3. Na trhu práce je viacero ponúk, ktoré vyžadujú diplom z tretieho stupňa vysokoškolského štúdia. Ide hlavne o akademické pozície, ale trh práce ponúka aj neakademické práce, kde vám váš PhD titul zvýši šance na získanie pozície, o ktorú sa uchádzate. Tento titul nie je len pozlátko pri vašom mene, určite ho oceníte, keď vám príde oznam o prijatí na zaujímavú pracovnú pozíciu.

 

4. Doktorát vám dodá vysoké sebavedomie. Je to zaručený spôsob, ako si zvýšiť nielen sebavedomie, ale aj sebaúctu. Budete mať pocit, že ste dokázali niečo veľmi významné. Pocit, ktorý je znásobený od momentu, ako ste získali titul z magisterského či inžinierskeho stupňa.

 

Nevýhody doktorandského stupňa

 

1. Čas. Niekedy možno máte pocit, že vám 5 rokov vysokoškolského štúdia zobralo veľa času, ktorý ste mohli minúť na „zmysluplnejšie“ veci a teraz máte pred sebou dilemu, či venovať alebo nevenovať štúdiu ďalšie roky. Nikto vám nedokáže predpovedať budúcnosť, ktorá by vás čakala v prípade, že sa nerozhodnete pre doktorandské štúdium. Ak však budete na sebe tvrdo pracovať, aj táto forma štúdia sa vám oplatí.

 

2. Nemyslite na nič iné, len na školu. Predstava, že nemáte čas ani na čítanie obľúbenej beletrie alebo cestovanie je mylná, avšak väčšinu vášho času vám budú robiť spoločnosť knihy a výskumné prostredie.

 

3. Keď budete sedieť s kamarátmi v bare a budú sa vám chváliť, že už boli 2. alebo 3. krát povýšení  v práci, môže na vás doľahnúť úzkosť a pocit, či to má všetko vôbec zmysel. Zatiaľ, čo vy sedíte v škole a dostávate doktorandský plat, ktorý nemusí byť práve podľa vašich predstáv, napadne vám, či to radšej predčasne neukončiť. V tomto momente si ale musíte stále pripomenúť, prečo ste sa rozhodli ísť študovať doktorandské štúdium, že ste do toho predsa nešli kvôli peniazom, ale kvôli vzdelaniu, ktoré nenájdete všade.

 

4. Potenciálni zamestnávatelia vás môžu vnímať ako prekvalifikovaného kandidáta. Budú sa báť, že vás časom nebudú vedieť dostatočne finančne odmeniť a vy si nájdete iné miesto. Naopak, tiež sa môže stať, že na pozíciu mimo svojho odboru nebudete mať dostatočnú prax. Ako doktorand sa však zrejme budete zameriavať skôr na výskumné pozície.

 

5. Plat. Ako študent tretieho stupňa si nebudete môcť užiť plný príjem. Ste stále študent a podľa toho ste aj honorovaný. Na druhej strane, keď úspešne absolvujete školu a nájdete si zaujímajú pozíciu, môžete mať vyšší plat než vaši známi, ktorí posledné štyri roky už pracovali na stabilnom mieste.

 


Zdroj: postgrad.com

 

Čítajte viac o téme: Doktorandské štúdium
Zdieľať na facebooku