Čo najviac zaujme personalistu na vašom životopise? Nie je to červený diplom

  Foto: Bigstock

Ako je už dlhodobo známe, aby ste dnes primäli personalistu aspoň uvažovať o vás ako o potencionálnom kandidátovi, diplom z vysokej školy vám na to nebude stačiť a ani pre veľké firmy už nie je vždy relevantný. Nezaručuje im totiž, že okrem naučenia sa učiva máte schopnosti aj v iných oblastiach. Zaujímajú sa o všetko, čo uvediete do životopisu navyše.

 

Prax je nevyhnutnosť

Podľa nového výskumu EDUin už počas vysokej, ale aj strednej školy sa vysoko odporúča zapájať sa do rozličných aktivít na škole a mimo nej. Vyzdvihuje sa dobrovoľnícka činnosť, prax v neziskových mimovládnych organizáciách a učenie sa leadershipu – vedeniu ľudí. Dôležité a obľúbené sú dobrovoľnícke i profesionálne stáže a rôzne brigády a študijné pobyty. Výhodou je, keď si personalista nájde vo vašom životopise aj prácu na čiastočný úväzok počas štúdia.

 

Soft skills si našli svoje miesto

Soft skills, teda jemné zručnosti a schopnosti, naberajú na dôležitosti. Sú to schopnosti ako organizovanie, komunikácia a práce v tíme. Do životopisu odporúčajú odborníci dávať aj veci, ktoré o týchto vašich schopnostiach môžu vypovedať viac. Sú to napríklad dôvernejšie informácie, ktorými by ste mohli zaujať a vypovedajú o vašom charaktere a emocionálnej inteligencii. Príkladom môže byť aj taká starostlivosť o chorého člena rodiny, uviedla pre Český rozhlas prezidentka Asociácie poskytovateľov personálnych služieb Jaroslava Rezlerová. Personalistov zaujíma čoraz viac, aká osobnosť pred nimi stojí.

Personalisti uvádzajú ako ďalší zaujímavý príklad, ktorý by nemal chýbať v životopise vášnivého čitateľa - čítanie beletrie. To vraj o uchádzačovi taktiež veľa napovie. Človek, ktorý číta beletriu, má skôr rozvinuté jemné zručnosti a rozvíja si napríklad aj schopnosť ľahšieho nadväzovania sociálnych kontaktov.

 

Štúdium je dôležité a nemalo by byť kladené na druhú koľaj, prax je však to, čo dnes chýba študentom a personalisti majú preto často problém nájsť si vhodných zamestnancov.

 


Zdroj: rozhlas.cz
Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku