Zahraničné magazíny, ktoré sa oplatí čítať

  

Popri vysokej škole, hlavnom zdroji nadobúdania vedomostí a informácií, sú v dnešnom virtuálnom, ale i reálnom svete k dispozícii mnohé ďalšie možnosti samoštúdia a vzdelávania sa vo svojom odbore a záujmoch. Pretože dnes už pre dobrý rozhľad nepostačuje absolvovať vysokú školu s diplomom, chcel by som vám dať do pozornosti iné možnosti vlastného rozvoja.

Tieto možnosti zahŕňajú rôzne spoplatnené alebo voľne prístupné online kurzy na zahraničných univerzitách, účasť na rôznych odborných konferenciách a prednáškach alebo čítanie odborných časopisov a online portálov – o tých si povieme konkrétnejšie teraz.

 

Študenti majú rôznu motiváciu a dôvody, prečo sa hlásia na vysoké školy. No pre tých, ktorí to so svojím štúdiom myslia úprimne, sú ciele jasné – stať sa vo svojom odbore čo najlepší. Vzhľadom na to vám môže výrazne dopomôcť mimo iného aj čítanie odborných článkov. Vybrali sme preto pre vás tie najrelevantnejšie médiá v jednotlivých odboroch.

 

HISTÓRIA

„Tí, čo si nepamätajú minulosť, sú odsúdení na to, aby ju znova prežili."

Výrok Georga Santayanu hovorí za všetko a výstižne naznačuje, prečo by ste sa mohli zahĺbiť do čítania týchto portálov aj v prípade, že práve neplánujete kariéru ako historici.

 

History

Asi najznámejší portál o histórii na svete, ktorý má aj televíznu stanicu.

 

History Today

Britský magazín publikujúci články a recenzie kníh zaoberajúce sa všetkými dobami histórie.

 

Gessichte-Wissen

Portál pre nemecky hovoriacich nadšencov histórie.

 

POLITOLÓGIA/ MEDZINÁRODNÉ VZŤAHY

Nič sa nemení tak rýchlo a je nepredvídateľné tak veľmi ako sám človek. Obzvlášť, ak hovoríme o politike a medzinárodných vzťahoch a vývoji v spoločnosti. Je to všetko jeden veľký dynamický proces, v ktorom sa dá sem-tam ľahko stratiť. Ak sa chcete, čo najlepšie orientovať v celosvetovom dianí, odporúčam vám tieto online portály:

 

Political Science Querterly

Časopis o verejnej politike a medzinárodných veciach.

 

Politico

Americký denník pokrývajúci oblasť domácej politiky USA a globálnej politiky. Politico má aj európsku verziu týždenníka, ktorého prvý výtlačok vyšiel v apríli minulého roka.

 

Foreign Affairs

Renomovaný časopis o medzinárodných vzťahoch a zahraničnej politike USA vychádzajúci každé dva mesiace.

 

PRÁVO

Pre znalcov práva môže byť užitočný The New Jurist či mesačník Lawyer Monthly.

 

MEDICÍNA

Ak by chceli študenti medicíny/lekárstva pomôcť slovenskému zdravotníctvu svojimi vedomosťami, schopnosťami a povzniesť ho na vyššie priečky v porovnávacích svetových rebríčkoch poskytovania zdravotnej starostlivosti, tu je niekoľko návrhov na obohatenie a rozšírenie vašich znalostí.

 

Scientific American Health

Hoci je tento americký populárny mesačník univerzálny a zaoberá sa viacerými vedeckými disciplínami, pod jeho spektrum patrí, samozrejme, aj jedna z najdôležitejších oblastí ľudského života – zdravie.

 

Scientific American Mind

Akousi ďalšou kategóriou, ktorou sa zaoberajú v redakcii Scientific American je Mind, teda mysľou a procesmi v mozgu.

 

PSYCHOLÓGIA, PSYCHIATRIA

V známom seriáli MASH povedala hlavná postava chirurga Hawkeye psychiatrovi Sidneymu Freedmanovi nasledovné:

„Myslím si, že naša práca je trochu ľahšia než vaša, Sidney. My aspoň máme tú možnosť stále vidieť, kde pacienti krvácajú.“

Medzi psychológom a psychiatrom je zreteľný rozdiel, obe si však vyžadujú vedomosti, ktoré sú bližšie k ich odborom.

 

Psychiatri si môžu nájsť zaujímavé informácie idúce do hĺbky na Psychiatric Times, zatiaľ čo psychológom odporúčam portál Psychology Today.

 

IT/TECHNOLÓGIE

Veda snáď ešte nikdy nenapredovala tak rýchlo ako posledné polstoročie. Od vývoja počítačov až po robotiku zaznamenáva veľké úspechy. O nich sa môžete dočítať na periodikách Wired, Technology Review či Factor.

 

FYZIKA

Ako nám hovorili už na základnej škole, fyzika je všade okolo nás. Kto má záujem dotiahnuť to na vyššiu úroveň, môže sa obklopiť aj fyzickými vedomosťami na papieri či internete.

 

Physics Today určite zaujme nejedného nadšenca prírodných javov.

 

Jednou z mojich oblastí záujmu je vesmír, hlavne preto, ako málo o ňom vieme. Preto zvyknem navštevovať portál Space. Aj pre nádherné obrázky kozmu.

 

Určite sa oplatí prezrieť si aj Physics World.

 

V tomto článku som sa snažil zhrnúť čo najrelevantnejšie online alebo tlačené časopisy a magazíny. Samozrejme, odborov a oblastí záujmu človeka je veľa, a preto vám dávam do pozornosti portál OnlineNewspapers, kde je možné nájsť si aj ďalšie zaujímavé časopisy pre oblasť vášho záujmu.

Zdieľať na facebooku