Sedem tipov, ako si správne zorganizovať svoj čas

Najvzácnejšou komoditou na svete je čas a keďže ten plynie veľmi rýchlo, je dôležité vedieť, ako ho efektívne využívať. Študenti sú špecialisti, ako premárniť celé hodiny.
Najvzácnejšou komoditou na svete je čas a keďže ten plynie veľmi rýchlo, je dôležité vedieť, ako ho efektívne využívať. Študenti sú špecialisti, ako premárniť celé hodiny. / Foto: Pixbay

Najvzácnejšou komoditou na svete je čas a keďže ten plynie veľmi rýchlo, je dôležité vedieť, ako ho efektívne využívať. V živote mnohých študentov býva častým problémom aj prokrastinácia, tzn. odkladanie úloh na neskôr až kým nie je za 5 minút 12. Preto vám ponúkame nasledujúce tipy, ktoré by vám mohli pomôcť zmanažovať si svoj čas, čo vám môže výrazne pomôcť či už pri skúškach, písaní seminárok a záverečných prác alebo všeobecne sa jednoducho vyhnúť náhlemu stresu pri nestíhaní plnenia si povinností.

 

1. Čo musíš urobiť

Prvým tipom, ako si lepšie zmanažovať čas, je urobiť si prehľadný zoznam vecí, ktoré musíš bezpodmienečne urobiť. Možno to znie ako samozrejmosť, ale faktom je, že väčšina študentov si necháva dôležité veci na poslednú chvíľu, čo sa môže odraziť na ich práci a jej konečnom výsledku. Do zoznamu si zapíš aj všetky posledné, konečné termíny školských úloh ako aj rozvrh pracovných zmien a poznač si koľko času ťa bude daná úloha stáť.

 

2. Vytvor si životný plán

Či už to bude diár, papieriky na tvojej korkovej nástenke alebo kalendár v mobile, nájdi si organizačnú pomôcku, ktorá ti vyhovuje a vlož si do nej svoje priority. Mysli aj na to, v ktorý čas dňa si najbdelejší a podľa toho si naplánuj úlohy v tento čas.

Nájdi si čas aj na spoločenský život, ale uisti sa, že si dopraješ dostatok spánku. Väčšina ľudí sa potrebuje vyspať 7 až 8 hodín, aby boli nasledujúci deň sústredení a bdelí počas štúdia či práce.

 

3. Flexibilne, ale aj realisticky

Za normálnych okolností si vyčleň 8-10 hodín do dňa na štúdium, prácu, socializovanie sa a akúkoľvek ďalšiu praktickú vec, ktorú potrebuješ urobiť. Je tiež dôležité mať na pamäti, že veci ti nakoniec zaberú viac času než si predpokladal. Preto si musíš vyhradiť na tieto úlohy viac času než si si pôvodne myslel.

 

4. Nechaj si čas na plánovanie

Veľmi dôležité je nechať si čas na výskum, plánovanie a premýšľanie o tvojej práci. Rezervuj si nejaký čas na spracovanie nových informácií a na naplánovanie, ako ich využiješ, nakoľko ti to môže pomôcť vyhnúť sa opakovanému robeniu výskumu.

 

5. Vyhni sa prokrastinácii a veciam, ktoré by ťa mohli rozptýliť

Jedným zo spôsobov, ako sa vyhnúť prokrastinácii, je popremýšľať a spomenúť si na rôzne miesta, na ktorých si bol počas učenia sa. Kde si bol najviac sústredený a, naopak, kde si sa najviac rozptyľoval?

Taktiež, čo môže fungovať pre niekoho iného, nemusí fungovať aj v tvojom prípade. Niekomu môže vyhovovať štúdium v skupine s kamarátmi, aby si zvýšili motiváciu a spolu sa snažili vyhnúť odkladaniu úlohy, zatiaľ čo niekomu inému môže štúdium s kamarátmi obmediť jeho  produktivitu a preto preferuje štúdium samostatne.

 

6. Počas prestávok si vyčisti hlavu cvičením

Ver či never, cvičenie pomáha podobne ako spánok. Pomôže ti koncentrovať stav mysle a prevetrať si hlavu počas študijných prestávok. Na začiatok stačí 10-minútový beh sem a tam.

 

7. Je tvoja organizácia času efektívna?

Nepretržité posudzovanie tvojho plánu ti pomôže stanoviť, či treba urobiť v tvojom pláne určité zmeny za účelom dokončenia úloh a trávenia času s kamarátmi a rodinou.

 


Zdroj: topuniversities.com
Čítajte viac o téme: Efektívne učenie, Produktivita
Zdieľať na facebooku