Chcete mať s učiteľmi dobré vzťahy? Toto sú veci, ktorým sa máte vyhnúť

Chcete mať s učiteľmi dobré vzťahy? Toto sú veci, ktorým sa máte vyhnúť
Chcete mať s učiteľmi dobré vzťahy? Toto sú veci, ktorým sa máte vyhnúť / Ilustrarčná foto: Bigstock

V mnohých prípadoch si študenti neuvedomujú svoje postavenie voči pedagógom. Niektorí ich neberú ako autority, ale len ako sprostredkovateľa informácii. Na prednáškach a hodinách sa preto správajú neúctivo. Učiteľka Shannon Reedová, ktorá má skúsenosti so stredoškolským, ale aj vysokoškolským vyučovaním, dala dokopy niekoľko situácii, ktoré pedagógov pravidelne na hodinách vyvádzajú z miery. Radí študentom, s čím by mali prestať, ak si chcú udržať so svojimi učiteľmi dobré vzťahy.


Nehrajte sa mobiloch a notebookoch počas vyučovania. Áno, profesor to vidí. Neverí tomu, že si práve robíte poznámky alebo vyhľadávate informácie k tomu, čo prednáša. Rokmi praxe učitelia získali dostatočné skúsenosti na to, aby dokázali rozpoznať, kedy študenti venujú pozornosť ich prednáškam.

 

Nikdy nevysvetľujte svojmu profesorovi, ako veľmi ste unavení. Mladí ľudia sú vyťažení školou, vysokoškolským životom a inými povinnosťami. To, čo študenti zažívajú, však nie je nič  v porovnaní s priemerne vyťaženou dospelou osobou. Samozrejme, študenti sú unavení a vyčerpaní, ale určite sa o tom rozprávajte len v kruhu priateľov a nepokúšajte sa o vyzutie z povinností vysvetľovaním svojej vyčerpanosti práve vášmu pedagógovi.

 

Naučte sa základné počítačové zručnosti. Možno si väčšina z vás povie, že to predsa musí dokázať v dnešnej dobe každý. Mnohí pedagógovia sa však stretávajú s prípadmi študentov, ktorým robí problém posielanie emailov s prílohami, sťahovanie PDF zo serveru, či ukladanie požadovaných informácii na úložný disk a podobne. Do tejto kategórie študentov zapadajú aj osoby vo vyššom veku, ktorým práca s počítam nepripadá taká samozrejmá. Ak aj nie ste úplne zruční v technickom smere, požiadajte svojich spolužiakov, nech vás do tejto oblasti  zaučia. Hlavne sa na to nepýtajte profesora, ktorý si k vášmu menu môže priradiť práve túto, nie veľmi pozitívnu, skúsenosť vzhľadom na 21.storočie.

 

Profesor nie je váš administratívny pracovník. Jeho úlohou nie je ukázať vám, ako si správne robiť poznámky alebo vám ich posielať, ak ste si ich neurobili. Tiež nie je povinný vás upozorniť na vynechanú prednášku a na jej obsah. Musíte si byť vedomí toho, že je vo vašom záujme doštudovať dané skriptá či zohnať si poznámky bez jeho asistencie. Aj v tomto prípade vám odporúča obrátiť sa na spolužiakov a nie na profesora.

 

Robte aj prácu navyše. Ak ste dostali zadanie pripraviť seminárnu prácu, pustite sa do toho. Dbajte však na to, aby ste dodržiavali konzultačné hodiny profesora a nenaháňali ho po celej škole. Profesorovi ukážte, že dokážete pracovať profesionálne, že vám ani práca navyše nevadí. On váš záujem a skvelý výkon ocení ako teraz, tak aj v budúcnosti.  Váš intelekt porastie priamoúmerne vášmu úsiliu, pretože ste sa opäť posunuli niekam vyššie.

 

Nevytvárajte si o ľuďoch predsudky. Mnohí študenti si pri pohľade na profesora vytvárajú rôzne predstavy o tom, prečo tak vyzerá, prečo sa tak správa a tieto opisy vznikajú na základe toho, čo jednotliví študenti zažívajú. Ak ma pedagóg viac rokov, už je starý a nepozorný, nebude prísny, bude tolerantný a pod. Pred tým, než v sebe vytvoríte obraz o niekom, koho nepoznáte, skúste sa zamyslieť nad realitou, ktorú každý deň vidíte na prednáškach a vďaka nim viete povedať akým systémom k vám bude profesor pristupovať a či vám bude akceptovať nesplnené úlohy, za ktoré on nemôže, zato vy áno.

Zdieľať na facebooku