Skončili ste školu a nemáte ešte prácu? Nezúfajte!

Absolventi po škole nenájdu vždy prácu ľahko.
Absolventi po škole nenájdu vždy prácu ľahko. / Foto: Raw Pixel

Po ukončení vysokoškolského štúdia prišiel reálny život. Hľadáte stále prácu,  no nič s perspektívou do budúcnosti ste nenašli? Ak sa vám to stále nedarí, nezúfajte a vyskúšajte niektoré z týchto možností.

 

Rozpošlite svoj životopis

Samozrejme, že ste už niekoľko životopisov rozoslali, ale neprestávajte,  žiadajte o toľko pracovných miest, koľko môžete. Vaše kritériá na vysnívanú prácu musíte aspoň na istý moment upraviť a snažiť sa o akékoľvek zamestnanie. Kým si nájdete pracovné miesto vo vašom odbore alebo záujme,  môže prejsť naozaj dlhá doba. Berte to ako cestu k vášmu konečnému zamestnaniu. Po zaslaní životopisov a motivačných listov absolvujete niekoľko pohovorov, ktoré vám tiež pomôžu vo formovaní samého seba. Zistíte, aké sú vaše  silné a slabé stránky, čomu sa pri komunikácii s nadriadeným máte vyhýbať a naopak. Zdokonalíte si vašu obozretnosť a dokonca budete vedieť, čo chcú nadriadení počuť.

Dobrým tipom pre vás je vytvoriť si vlastné portfólio. Zhromaždite si všetky vaše úspechy, ale aj vašu prácu. Či už pôjde o rôzne projekty, ktorým ste sa venovali, alebo o produkty, ktoré ste vytvorili, to všetko vám môže pomôcť preukázať váš potenciál.  Budúceho zamestnávateľa ohromíte svojou kreativitou a šikovnosťou, že niečím podobným disponujete.

 

Vyčistite si váš facebookový profil

Skontrolujte vašu nástenku a aj to, aký obsah zdieľate na sociálnej sieti. Urobte to radšej skôr, ako bude neskoro. Nemusíte teraz zmazať všetko, len nech majú vaše príspevky úroveň. Poviete si, že čo je to za radu, ale prístup k vášmu profilu má takmer každý. Navyše hľadať prácu môžete skúsiť aj prostredníctvom vášho facebookového účtu. Skúste osloviť známych a priateľov, s ktorými sa nestretávate často, ale na Facebooku ste priateľmi, či nevedia o nejakom možnom pracovnom mieste, alebo nech vám pomôžu s hľadaním, písaním motivačného listu či inými aktivitami spojenými s hľadaním práce.

 

Získavajte prax

Ak máte možnosť pracovať vo vašom odbore aj ako praktikant v rámci absolventskej praxe, chyťte sa tejto možnosti. Takto môžete pracovať u zamestnávateľa, ktorý má s Úradom práce uzavretú zmluvu 3-6 mesiacov a vašu výplatu bude hradiť štát. Pre obe strany to teda môže byť výhodné a zároveň si vás tam zamestnávateľ môže i ponechať.

Môžete vyskúšať aj ponúkané stáže alebo prax v zahraničí, čo môže byť pre vás ďalšia pridaná hodnota.

 

Opäť do školy?

Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí ešte školy nemajú dosť, existuje možnosť predĺžiť si vaše štúdium. Jednou z foriem plynulého nadviazania na študentský život je tretí stupeň vysokoškolského štúdia. Ten pozostáva z vedeckej a študijnej časti, pričom je od vás očakávaná samostatná práca na vašej dizertačnej práci, ako aj umelecká, publikačná činnosť či výučba predmetov vo dvoch nižších stupňoch.

Ak ste radi, že ste už zo školy preč, posledné, čo môžete urobiť, je využiť vaše známosti, kontakty, pedagógov alebo sa obrátiť na veľtrhy pracovných príležitostí, ktoré vaša škola alebo mesto usporiada. Nikdy neviete na koho natrafíte a aké možnosti by vám mohli ponúknuť, možno aj hneď vo vašom či príbuznom odbore práve vaše pedagógovia a priatelia zo školy.

 

Dobrovoľnícka činnosť

Ak sa vám nedarí stále nájsť práca, neseďte doma a skúste sa venovať aj dobročinosti a osloviť rôzne dobrovoľnícke organizácie. Nielenže za ten čas, kým získate prácu, môžete urobiť kopec dobra, ale do svojho životopisu môžete pripísať ďalšiu pozitívnu skúsenosť. Medzi činnosti verejnoprospešného charakteru zaraďujeme najmä odstraňovanie následkov prírodných katastrof, pomoc osobám so zdravotným postihnutím, činnosť pri ochrane životného prostredia, organizovanie kultúrnych, vzdelávacích či športových podujatí atď. Pre bežné firmy alebo iné typy organizácií však takáto možnosť nie je prípustná. Tak ako v prípade absolventskej praxe, aj dobrovoľnícka činnosť môže byť za určitých podmienok "preplatená" úradom práce.

 

Skúste cestovanie

Ak ste si nenašli prácu, nevzdávajte sa a rozšírte svoje obzory aj za hranice svojej krajiny. Možno hneď nebudete manažérom hotela v Londýne, ale zarobíte si dostatočne a dokonca počas vášho voľna budete spoznávať krajinu a cudziu kultúru. Nemusí to byť predsa natrvalo, aj niekoľkoročná skúsenosť môže byť pre vás iba plusom, ktorý vám pomôže nájsť si niečo dobré aj doma, ak sa, samozrejme, budete chcieť vrátiť. Niektorí študenti si zvykli aj na úroveň, tradície inej krajiny, dokonca aj na ľudí a ich spôsoby.

Čítajte viac o téme: Absolventi, Kariéra
Zdieľať na facebooku