Ľudí s vyšším IQ často prekonávajú ľudia s nižším IQ. Čo najčastejšie spôsobuje tento rozdiel?

  Foto: Bigstock

Po objavení pojmu emočná inteligencia (EQ) ľudia pochopili, že práve EQ je chýbajúcim článkom v hádanke, ktorú riešili. Hľadali odpoveď na otázku, ako je možné, že ľudia s priemerným IQ  so 70% pravdepodobnosťou prekonávajú ľudí s vyšším IQ. Takmer desaťročný výskum opisuje emočnú inteligenciu ako kritický faktor, ktorý predurčuje hviezdy k úspechu. Toto spojenie úspešných ľudí a EQ je tak silné, že 90% špičkových interpretov disponuje s vysokou emočnou inteligenciou. Emočná inteligencia je "niečo" nehmotné v každom z nás. Ovplyvňuje naše konanie, riešenie zložitých životných situácii. Tiež riadi naše osobné rozhodnutia tak, aby sme dosiahli pozitívne výsledky. Ak sa chcete otestovať a zistiť, či  ste práve vy držiteľom vysokej emočnej inteligencie, máte k dispozícii bestseller Emočná inteligencia 2.0 alebo program TalentSmart, popredný svetový poskytovateľ rôznych tréningov a testov EQ. Tieto zdroje však nie sú lacné, preto sa autor týchto dvoch možností Dr. Travis Bradberry rozhodol z miliónov analýz zostaviť základné znaky charakteristické práve pre osoby s vysokým EQ. A akí sú to teda ľudia?

 

Sú zvedaví

Nezáleží na tom, či sú introvertní alebo extrovertní. Emočne inteligentných ľudí zaujíma všetko naokolo. Táto zvedavosť je výsledkom empatie, jedenej z najvýznamnejších brán k vysokej EQ. Čím viac sa budete starať o problémy druhých ľudí, tým viac vás budú zaujímať všetky detaily a kuriozity. Buďte poriadne zvedaví.

 

Majú silnú emocionálnu slovnú zásobu

Každý z nás cíti rôzne druhy emócii, ale nie každý dokáže identifikovať, čo presne zažíva. Výskumy skupiny Dr. Bradberryho ukazujú, že iba 36% ľudí môže robiť a riešiť problematické situácie. Zvyšné percentná sa nedokážu emočne odosobniť, a tak dochádza k rôznym nedorozumeniam, ktoré vedú k iracionálnym voľbám, a teda naše konanie je kontraproduktívne. Ľudia s vysokým EQ zvládajú svoje emócie, pretože im rozumejú. Mnohí by mohli svoj momentálny stav označiť ako "zlý", zatiaľ čo emočne inteligentní ľudia svoje pocity definujú ako "frustrovaný", "utláčaný" alebo jednoducho "úzkosť." Čím konkrétnejšie slovo vyberiete, tým lepšie viete svoj stav opísať, teda viete, čo vám je.

 

Chopia sa zmeny

Emočne inteligentní ľudia sú flexibilní a prispôsobiví. Vedia, že strach zo zmeny je pre nich ochromujúci, a tento strach považujú za významnú hrozbu pre ich úspech a šťastie. Neboja sa zmeny, ktorá príde nečakane, jednoducho vymyslia plán a spoliehajú sa na to, že bude fungovať.

 

Poznajú svoje silné a slabé stránky

Ľudia s vysokým EQ nedokážu len pochopiť emócie, ktoré prežívajú, ale dobre poznajú samých seba, v čom sú naozaj dobrý, a v čom naopak zaostávajú. Títo ľudia  si jednoducho poradia takmer s každým problém, pričom využijú svoje silné stránky a schopnosti. Tie slabé stránky ignorujú a snažia vyhýbať situáciám, kde by ich mohli preukázať.

 

Vedia dobre odhadnúť charakter

Schopnosti, ktorými disponujete vďaka vyššej emočnej inteligencii, viete dobre využiť v spoločnosti. Dokážete čítať cudzích ľudí vo vašom okolí, viete, prečo konajú ako konajú, čo chystajú a čím si momentálne prechádzajú. Táto schopnosť z vás robí výnimočného sudcu charakterov. Ľudia nie sú pre vás žiadna záhada a ľahko ich dokážete odhadnúť. Dokonca vidíte aj veci ukryté pod povrchom.

 

Nemusia dosiahnuť dokonalosť

Dokonalosť je nedosiahnuteľný cieľ a emočne inteligentní ľudia to vedia. Ľudské bytosti nie sú neomylné. Ak je vaším cieľom práve dokonalosť, pri snahe ju dosiahnuť ste určite zažili pocit zlyhania, ktorý vás núti vzdať sa či zoslabí vaše úsilie. Namiesto nariekania, čo sa vám nepodarilo dosiahnuť sa sústreďte na to, čo dobré ste dosiahli a určite sa pohnete vpred.

 

Je ťažké ich uraziť

Ak dobre viete, kto ste a kým ste, uraziť vás slovnými narážkami či iným spôsob je pre vaše okolie takmer nemožná úloha. Emočne inteligentní ľudia sú sebavedomí a veľmi vnímaví, čo im vytvorí vrstvu akejsi hrošej kože. Zosmiešňujú samých seba, dokonca nechajú iných nech s z nich uťahujú. To všetko vďaka schopnosti rozoznať hranicu medzi humorom a degradáciou.

 

Dávajú, ale čakajú niečo na oplátku

Ak ste emočne inteligentní človek a niekto vám dá niečo spontánne, bez toho, aby niečo čakal na oplátku, zanechá to na vás silný dojem. Napríklad vediete konverzáciu o zaujímavej knihe. O mesiac tohto známeho stretnete opäť a on drží v ruke knihu, o ktorej ste sa rozprávali. Ľudia s vysokým EQ budujú silné vzťahy aj na základe maličkostí, pretože neustále premýšľajú o druhých ľuďoch.

 

Sú vďační za to, čo majú

Vážiť si to čo máte a vedieť oceniť všetko dobré vo vašom živote, nie je len správne, ale dokonca to zlepšuje vašu náladu. Výskum uskutočnený na Univerzite v Californii potvrdzuje, že ľudia, ktorí sú vďační majú lepšie pracovné výkony, sú v lepšej fyzickej aj psychickej kondícii. Zapríčinené je to hlavne znížením stresového hormónu kortizol, ktorý sa môže znížiť až o 23 %.

 

Doprajú si dostatok spánku

Nemôžeme tvrdiť, že ak si doprajete viac spánku, stanete sa viac emočne inteligentným. Keď spíte, váš mozog sa doslova nabíja a ukladá všetky spomienky, informácie, teda sa ráno zobúdzame s čistou mysľou. Jedinci s vysokým EQ vedia, že ich sebaovládanie, pozornosť a pamäť nefungujú 100% ak si nedoprajú dosť – alebo správny druh – spánku. Takže sa spánok stáva jednou z ich najdôležitejších priorít.

 


Zdroj: inc.com
Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia, Úspech
Zdieľať na facebooku