Trápite sa s cudzím jazykom? Zopár tipov, ktoré vám určite pomôžu

  Foto: Pixabay

Jazykové kurzy dnes nie sú lacnou záležitosťou. Navyše vám nezaručia, že budete po ich absolvovaní jazyk skutočne ovládať. Cestovanie do cudzích krajín je v tomto smere asi riešením ideálnym, finančne si ho však dovolí iba málokto. Cez to všetko je dnes cudzí jazyk niečo, bez čoho sa nezaobídete. Ako sa ho teda naučiť?

 

Prvoradý je záujem

To je prvý dôležitý predpoklad naučenia sa nielen cudzieho jazyka, ale aj hocičoho iného. Ak je vám nejaký predmet v škole odporný, s dávkou sebazaprenia sa ho dokážete naučiť, ale vzápätí aj veľmi rýchlo zabudnúť. V jazyku je nadväznosť vecí, ktoré sa učíte, dôležitejšia ako v čomkoľvek inom. Ak vás až tak nezaujíma a hľadáte len spôsob, ako sa ho nabifliť, v tom prípade vám asi niet pomoci.

 

Vytvorte si vlastné jazykové prostredie

Bez neho je takmer nemožné naučiť sa plynule komunikovať. Filmy a seriály sú vynikajúcou príležitosťou. Ak ste v jazyku menej zdatní, pokojne skúste aj tie s titulkami. Vďaka nim viete, čo sa deje, ale cudzí jazyk sa vám dostáva do uší a odtiaľ do podvedomia. Často sa stane, že vás upúta nejaká veta či slovné spojenie, ktoré si zapamätáte určite lepšie ako jednotlivé slovíčka vytrhnuté z kontextu. Po istom čase, keď to vám samým bude vyhovovať, môžete prejsť na titulky v jazyku, ktorým sa hovorí. Len podľa počutia totiž najskôr určite nebudete rozumieť každé slovo a bude ťažké rýchlo vnímať aj si v mysli prekladať hovorený text. Ale znásobenie sluchového dojmu vizuálnym určite pomôže. Vo finálnej fáze si program pozrite úplne bez titulkov a uvidíte, že vám vôbec nerobí taký problém interpretovať ho. Môžete sa trénovať tiež hocijakými cudzojazyčnými videami, ktoré nájdete na internete a neskôr pozeraním zahraničných televízii.

 

Druhou veľmi rozšírenou a fungujúcou technikou je čítanie v cudzom jazyku, ku ktorému tiež samozrejme treba mať istú slovnú zásobu a istý rozsah znalosti gramatických noriem, ale kedykoľvek niečomu nerozumiete, môžete si to vyhľadať v slovníku, podčiarknuť a preložiť. Alebo ak vám nevyhovuje vpisovanie do textu, píšte si preklady neznámych slovíčok na jeden papier, ktorý si uchováte pre ďalšie opakovanie. Čítajte knihy, noviny, webové stránky a čokoľvek ďalšie, čo vám napadne.

 

Veľmi dobré je spoznať tiež zopár cudzincov, ktorý sa s vami občas v danom jazyku porozprávajú. Nájdete ich dnes celkom ľahko, ak sa učíte poľštinu alebo maďarčinu, ale dnes už aj angličtinu, španielčinu alebo nemčinu. Všetko záleží od okruhu vašich známych. Druhou možnosťou je, že sa proste pobavíte v cudzom jazyku s ľuďmi okolo, ktorí sa ho tiež učia, a pomôžete si navzájom. Alebo ak sa náhodou učíte ruštinu, iste sa môžte obrátiť na hocikoho z generácie vašich rodičov či starých rodičov. Môžete sa však skúsiť rozprávať aj sami so sebou, napríklad pred zrkadlom. Niekomu to príde trafené a niekomu chýba spätná väzba, ale niekomu inému zas vyhovuje, že si natrénuje konverzáciu bez toho, aby ho niekto opravoval. Keď príde na to, že povedal niečo nesprávne, opraví sa sám. Tiež sa môže sústrediť na to, ako znie, na svoj prízvuk, a pracovať na tom, aby bol jeho prejav čo najlepší.

Človek je veľmi často motivovaný učiť sa cudzí jazyk práve vtedy, keď s ním hovorí niekto z jeho blízkych. Ak bude napríklad vaším partnerom cudzinec, vaše jazykové zdokonalenie bude mať určite najväčší progres.

 

Neučte sa slovíčka, ale celé frázy a vety

Slovíčka často dostávajú nové významy, keď sú použité vo vetách. Je zbytočné sa všetky tieto významy drviť, keď bez kontextu aj tak neprídeme na to, čo vlastne znamenajú. Samozrejme, aby nám neunikal význam, treba poznať preklady slovíčok. Ale ak viete 150 slovíčok a neviete z nich sformulovať súvislú vetu, veľa toho nenarozprávate. No ak poznáte 150 fráz a viete ich kombinovať do viet, dokážete komunikáciu na niečom postaviť.

 

Nekupujte si neefektívne učebnice gramatiky

Dnes nájdete všetku gramatiku a slovíčka na internete. Treba vedieť, kde hľadať, lebo internet je tiež plný rôznych nezmyslov, ale to nič nemení na tom, že zavalenie ťažkými knihami vás akurát demotivuje. Stavme sa, že každý z vás má doma učebnice, ktoré v živote neotvoril. Na internete tiež nájdete rôzne gramatické cvičenia. A práve to je dôležité – robte si čo najviac cvičení a tým opakujte slovíčka aj správne použitie gramatických väzieb.

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie, Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku