Pandémia Covid-19 zanechá dlhodobé stopy na celej generácii detí, upozorňuje Detský fond OSN (UNICEF)

Zatvorené školy, narastajúca chudoba, nútené manželstvá a depresia - po roku pandémie všetky ukazovatele, ktorými sa meria rozvoj detí a mladistvých, naznačujú regres.
Zatvorené školy, narastajúca chudoba, nútené manželstvá a depresia - po roku pandémie všetky ukazovatele, ktorými sa meria rozvoj detí a mladistvých, naznačujú regres. / Foto: Bigstock

11.3.2021 - Zatvorené školy, narastajúca chudoba, nútené manželstvá a depresia - po roku pandémie všetky ukazovatele, ktorými sa meria rozvoj detí a mladistvých, naznačujú regres. Je to predzvesť, že pandémia zanechá dlhodobé stopy na celej generácii, uvádza tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na organizáciu UNICEF.

 

„Počet detí, ktoré sú hladné, izolované, týrané, zneužívané, úzkostné, žijúce v chudobe a donútené k manželstvu, rastie," uviedla výkonná riaditeľka UNICEF-u Henrietta Foreová vo vyhlásení. Dodáva, že v rovnakom čase sa zhoršil ich prístup k vzdelávaniu, socializácia, základné služby, vrátane zdravia, výživy a ochrany. „Náznaky, že deti si ponesú jazvy po pandémii ešte roky, sú celkom zreteľné," uviedla Foreová.

 

Stanovisko vydala presne rok po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (OSN) označila ochorenie COVID-19 za pandémiu.

 

V stanovisku uvádza, že do marca 2021 až 13% zo 71 miliónov ľudí infikovaných Covid-19 v 107 krajinách tvoria deti a mladiství pod 20 rokov.

V rozvojových krajinách sa očakáva nárast detskej chudoby približne o 15%. Upozorňuje tiež, že školy na celom svete boli približne pre 168 miliónov školákov zavreté takmer rok. A najmenej jedno z troch detí sa nedokázalo zúčastňovať vyučovania na diaľku počas toho, čo ich školy boli zatvorené.

 

Pandémia zasiahla tiež duševné zdravie detí. Uvádza, že najmenej jedno zo siedmych detí a mladých ľudí žilo v dôsledku nariadení vlád v izolácii, čo viedlo k pocitom úzkosti, a depresie.

 

 

Foreová apelovala, aby sa deti stali stredobodom úsilia o "zotavenie" z pandémie.

Zdieľať na facebooku