Pfizer začal testovať vakcínu na Covid-19 na deťoch od 12 rokov

16-ročná účastníčka testovania vakcíny proti koronavírusu.
16-ročná účastníčka testovania vakcíny proti koronavírusu. / Zdroj: Cincinnati Children’s Hospital

15.11.2020 - Farmaceutická spoločnosť Pfizer začala testovať vakcínu proti novému koronavírusu na deťoch už od 12 rokov, uvádza CNN. Ide o prvý experiment v USA, ktorý zahrnul do svojho testovania aj deti.

 

Tím lekárov v Detskej nemocnici v Cincinnati začal v októbri s očkovaním tínedžerov vo veku 16 a 17 rokov a následne s 12 až 15-ročnými tínedžermi, CNN o tom informoval Robert Frenck, riaditeľ Výskumného centra vakcín v nemocnici.

 

Frenck tiež uviedol, že sú presvedčení, že vakcinácia dospievajúcich detí bude rozhodujúca v tom, aby sa Covid dostal pod kontrolu. Dodal, že je podstatné si uvedomiť, že hoci je u detí úmrtnosť detí s Covidom nižšia ako u dospelých, nie je nulová a koronavírus sa dotýka aj detí.

 

Frenck upozorňuje, že aj u detí môže dôjsť k vážnemu ochoreniu a tiež úmrtiu v dôsledku nakazenia novým koronavírusom. Podľa lekára momentálne neexistuje spôsob, ako predvídať, ktoré z detí to budú. Ako problém vníma, že deti môžu rozširovať vírus na rizikové skupiny, ako sú starí rodičia, rodičia alebo aj zdravotnícky personál. Upozorňuje, že u detí sa tiež môže vyvinúť zriedkavý vedľajší účinok z koronavírusovej infekcie, ktorý sa nazýva multisystémový zápalový syndróm alebo MIS-C.

 

Lekár sa tiež domnieva, že koronavírusom sa infikovalo viac detí, ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Dôvodom je podľa neho to, že ochorenie prežívajú zväčša s minimálnymi príznakmi, a tak nemusia ísť k lekárovi či na testovanie.

 

Skôr ako začalo testovanie vakcíny na dospievajúcich, výskum sa začal na dospelých. Štandardne sa postupuje pri testovaní vakcín od zdravých ľudí až po zraniteľnejšie skupiny. Vedci postupne získavajú dáta, ktoré ukazujú, nakoľko je vakcína bezpečná a ako funguje na širokej populácii. Hoci vakcína proti koronavírusu bude dôležitá hlavne pre starších a zraniteľnejších dospelých, vedci hovoria, že význam bude mať aj u detí a mládeže pri opätovnom návrate do škôl.

 

Prvé výsledky sú pozitívne

V pondelok spoločnosť Pfizer oznámila, že pri včasnej analýze experimentu bola vakcína silne účinná pri prevencii pred Covid-19, čo naznačuje sľubný vývoj, píše New York Times. Spoločnosť uviedla, že z analýzy externej skupiny odborníkov vyplynulo, že vakcína bola na 90% účinná pri prevencii choroby u dobrovoľníkov, ktorí nemali klinické skúsenosti s predchádzajúcou infekciou koronavírusmi. Ak by sa výsledky udržali, táto úroveň ochrany by sa vyrovnala vysoko účinným detským vakcínam proti chorobám, ako sú osýpky. Z analýzy tiež vyplýva, že vedci nezaznamenali žiadne vážne obavy o bezpečnosť ľudí.

 

Do konca roka spoločnosť Pfizer v spolupráci s nemeckou firmou BioNtech plánuje vyrobiť dostatok dvojdávkových vakcín pre 15 až 20 miliónov ľudí, uvádza New York Times.

 

Od januára prebiehajú medzi farmaceutickými spoločnosťami preteky o vynájdenie vakcíny proti koronavírusu. Nezávislí vedci varovali, aby spoločnosti nezverejňovali výsledky predčasne, teda skôr ako budú mať údaje o dlhodobej bezpečnosti a účinnosti vyvíjanej vakcíny. Pfizer je prvou spoločnosťou, ktorá oznámila pozitívne výsledky pokusu s vakcínami v neskorom štádiu testovania.

Nezávislí vedci na 90-percentnú účinnosť vakcíny reagovali s údivom. „Je to úžasné číslo, nečakala som, že bude také vysoké,“ povedala pre New York Times Akiko Iwasaki, imunologička z Yale University. Pokiaľ by skončila vakcína po testovaní s tak vysokou účinnosťou, bol by to podľa viacerých obrovský úspech. Stále však vedci očakávajú od spoločnosti Pfizer všetky dáta, nakoľko spoločnosť zverejnila informácie len v tlačovej správe a nie v recenzovanom lekárskom časopise. Dr. Kathrin Jansen, viceprezidentka pre výskum a vývoj vakcín v spoločnosti Pfizer uviedla, že testovanie stále pokračuje a nezávislá komisia, ktorá posudzuje dáta, preto nesprístupnila zatiaľ detaily, ani rozhodujúce informácie, ako u koľkých ľudí sa vyvinuli mierne alebo závažnejšie formy ochorenia Covid-19.    

 

New York Times uvádza, že v záverečnom štádiu testovania je momentálne 12 vakcín. 

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku