V Česku už rúška nemusia mať deti v škôlkach ani moderátori

V českých materských školách už po novom môžu byť deti od dvoch do siedmich rokov bez rúšok.
V českých materských školách už po novom môžu byť deti od dvoch do siedmich rokov bez rúšok. / Foto: Shutterstock

30.4.2020 - V českých materských školách už po novom môžu byť deti od dvoch do siedmich rokov bez rúšok. Rúška viac nemusia nosiť ani televízni či rozhlasoví moderátori a redaktori, ak vystupujú v štúdiu bez hostí. Vláda Andreja Babiša schválila ďalšie uvoľnenia obmedzení.

 

„Rozšírili sme výnimky ohľadom povinnosti nosenia rúšok aj na vystupujúcich umelcov a moderátorov. Ale všetko je podmienené prísnym dodržiavaním stanovených podmienok pri natáčaní," uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO).

 

Medzi účinkujúcimi a ďalšími osobami bude musieť byť dvojmetrový odstup. Miesto realizácie či natáčanie diela alebo relácie potom bude musieť byť pravidelne dezinfikované a v prípade uzavretých priestorov tiež vetrané.

 

Pravidelné negatívne testy

Umelci musia mať pri sebe negatívny test na COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 4 dni. Vláda tiež udelila výnimu aj osobám s poruchou intelektu, kognitívnou poruchou a ťažkou ​​alteráciou duševného stavu, ktorých mentálne schopnosti či aktuálny duševný stav neumožňujú dodržiavanie tohto zákazu. Všetci ostatní musia nosiť rúška aj naďalej. Toto opatrenie zostáva jedným z dôležitých predpokladov zamedzenie šírenia koronavírusy," doplnil minister.

 

Doteraz platilo, že rúška musí na verejnosti nosiť všetci okrem ľudí s autistickou poruchou. Bez rúšok môžu ľudia jazdiť tiež v aute alebo bez nich môžu športovať v prírode. Výnimku majú tiež deti do dvoch rokov a vodiči prostriedkov verejnej dopravy v uzavretých kabínach.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku