Rozhnevané vzdelané matky veľkých rodín reagujú na slová francúzskeho prezidenta: Je možné byť vzdelaná a mať deti. Také ženy skutočne existujú!

Profesorka Catherine R. Pakaluková so svojimi deťmi.
Profesorka Catherine R. Pakaluková so svojimi deťmi. / Foto: Twitter

Francúzsky prezident Emanuel Macron sa koncom septembra pustil do afrických matiek s výčitkami, na ktoré obratom dostal nečakané reakcie. Stovky Američaniek mu začalo na Twitteri posielať pozdravy.

 

Na podujatí Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov v New Yorku o kontrole pôrodnosti Macron kritizoval, že africké ženy majú priveľa detí a spojil to následne s nedostatkom ich vzdelania. To podľa neho potom mladých Afričanov vyháňa z ich domovov, aby si hľadali prácu a miesto na život v Európe.

Najväčšiu pozornosť z Macronovho prejavu si však získala jeho úvaha, že vzdelanie a množstvo detí sa u žien vylučuje. Macron sám deti nemá a vo svojom prejave sa snažil zdôrazniť, že moderné rodičovstvo by v dnešnej dobe malo byť voľbou – obzvlášť v chudobných oblastiach. V prejave povedal: „Vždy hovorím: Ukážte mi perfektne vzdelanú ženu, ktorá by sa rozhodla mať sedem, osem či deväť detí.“

 

Jeho slová nenechali na reakciu dlho čakať. Na prezidnetov výrok reagovala profesorka z Katolíckej univerzity USA Catherine R. Pakaluková prostredníctvom Twitteru. Na svojom konte uverejnila fotografiu so svojimi šiestimi deťmi (celkovo ich má osem). A nezabudla pripojiť informáciu o svojom dosiahnutom vzdelaní: „Bakalársky titul z Pennsylvánskej univerzity, magisterský z Harvardu a doktorát z Harvardu. Osem detí chcených. Pokračujte dámy, pridajte vlastnú pohľadnicu pre Macrona.“

 

Jej výzva sa rýchlo ujala a hashtag #postcardsforMacron sa odvtedy použil vo viac ako 700 príspevkoch. Používatelia Twitteru na ňom uverejnili stovky fotografií matiek, ktoré dosiahli vysoké vzdelanie a majú pritom viacero detí, aby tým ukázali, že ženy dokážu byť vzdelané a mať aj deti. Nemusia si vyberať medzi jedným alebo druhým. Jedným z pozitívnych príkladov je aj profesorka práva a sudkyňa Amy Coney Barrettová z Notre Dame Law School, ktorá má 7 detí a o ktorej sa uvažovalo ako o možnej nominantke na sudkyňu Najvyššieho súdu USA. Barrettová má dokonca päť vlastných detí a dve si s manželom adoptovali z Haiti.

Celkovo sa od utorka objavil hashtag naprieč Twitterom už vo viac ako 20 000 twitterových príspevkoch.

Zdieľať na facebooku