Idete na prvé rande a bojíte sa, či sa budete mať o čom rozprávať? Tieto otázky vám pomôžu

Ak máte obavy z prého rande a bojíte sa, či sa budete mať o čom rozprávať, tieto otázky vám môžu pomôcť.
Ak máte obavy z prého rande a bojíte sa, či sa budete mať o čom rozprávať, tieto otázky vám môžu pomôcť. / Foto: Shutterstock

Vo svojom živote všetci chceme niekoho, kto by nás poznal, kto by si nás vypočul a načúval nám, niekoho, kto by nás ocenil alebo niekoho, kto by  nám položil otázky, ktoré nám iní nedávajú. V podstate chceme  niekoho, kto by nás pochopil, no veľa ľudí práve na to nemá čas. Žijeme vo veľmi uponáhľanom svete, kde sa ľudia každý deň za čímsi náhlia a počúvanie iných, či záujem o iných, zdá sa, že rýchlo mizne. Ľudia sú však odjakživa priťahovaní k dobrým poslucháčom, no takých skutočných už veľa nie je. Veľmi rýchlo totiž dokážeme prísť na to, či tá druhá strana naozaj počúva, alebo sa iba tak tvári a predstiera to. Pointou je, že ak sa chceme s niekým spojiť na hlbokej úrovni, musíme sa naučiť mu načúvať sluchom i srdcom. To znamená, že všetky rozptýlenia či pochybnosti musia ísť bokom a my sa tomu druhému musíme naozaj venovať. Inými slovami, musí to byť o ňom, nie o nás.  A preto, ak naozaj chcete spoznať niekoho do hĺbky a chcete vedieť, aký v skutočnosti je, tieto otázky vám môžu pomôcť. A možno niektoré z nich využijete aj na prvom rande.

 

Aké je tvoje životné motto alebo filozofia, podľa ktorej žiješ?

Ak sa opýtate takúto otázku, môžete dostať buď jednoduchú odpoveď, alebo aj odpoveď, ktorá bude niesť i nejakú hlbšiu myšlienku. No v každom prípadne práve táto otázka vám pomôže spoznať základný pohľad na život človeka, ktorého práve túžite spoznať.

 

Ktorú vec na sebe máš najradšej?

Táto otázka vám zase ukáže úroveň sebavedomia človeka, s ktorým sa rozprávate. Ak nedokáže odpovedať, znamená to, že nemá veľmi pozitívne vnímanie seba samého. Naopak, ak sa vynájde a dokáže na túto otázku odpovedať, aspoň budete vedieť, čo si o sebe myslí.

 

Veríš v nejaké náboženstvo?

Táto otázka je tiež dosť dôležitá, lebo vďaka nej môžete zistiť, v čo verí druhá osoba, prípadne akú vieru vyznáva. Toto zistenie vám umožní porovnať odpoveď s vašimi názormi a zistiť tak, či ste s tou osobou v tejto oblasti  v súlade.

 

Ktoré obdobie tvojho života bolo najlepšie?

Opäť platí, pointou je ukázať to, že sa zaujímate o život druhého v každom jednom jeho aspekte. A táto otázka vám umožní aspoň trochu načrieť do minulosti danej osoby, ktorá mohla byť všelijaká.

 

Aká bola najhoršia vec, ktorá sa ti stala?

Možno je táto otázka odvážnejšia v tom, že často sa ľuďom stávajú naozaj nepríjemné veci. Ale ak chceme niekoho spoznať naozaj, musíme tiež vedieť, čím zlým si prechádzal, prípadne prechádza.

 

Aký je tvoj najväčší sen?

Mnoho ľudí nechce zdieľať svoje sny s ostatnými, pretože sa boja odmietnutia. A to, že sa pre niekoho otvoríte  a vypočujete si ho aj z tohto hľadiska, zabezpečí, že vám bude veriť. A vy sa taktiež dozviete, aké plány má dotyčný alebo dotyčná osoba do budúcnosti.

 

Čo si chcel(a) robiť v detstve?

Vďaka otázke, ako je táto, dokážete spoznať to malé hravé dieťa, ktoré drieme a ukrýva sa v každom z nás. Detské sny a túžby jednoducho nevýlučne patria k životu a mnohí z nás ešte stále na ne nedokážu zabudnúť. Preto ak chcete spoznať niekoho naozaj do hĺbky, je dobré poznať aj túto jeho stránku.

 

Čo bol tvoj najväčší úspech?

Dovoľte iným  na chvíľu, nech žiaria a užijú si aspoň takto svoj moment slávy. Tým, že umožníte niekomu, aby zdieľal svoje úspechy, ukážete mu, že vám na ňom naozaj záleží.

 

Aký bol tvoj najlepší vzťah?

Tákato otázka je zase taký menší výlet do minulosti a mohla by prípadne otvoriť aj staré rany, ale ak by na túto otázku nechcel niekto odpovedať, určite to hneď povie. Ak vám človek odpovedať chce, chce vám tak porozprávať o významnej časti jeho minulosti.

 

Ak by si vo svete mohol/mohla zmeniť jednu vec, čo by to bolo? A za čo si vďačný/vďačná?

Tieto otázky nám pomáhajú rýchlo sa dostať k informácii, ktorá hovorí o tom, čo druhých motivuje a na čom im na tomto svete naozaj zálež. Dozviete sa tiež, čo si na tomto svete cenia úplne najviac.

 

Máš rád/rada svoju prácu? Ak nie, čo by si chcel/chcela robiť namiesto toho?

Žijeme vo svete, kde mnoho ľudí nie je spokojných so svojou prácou. Vykonávajú ju, lebo musia, prípadne im nezostáva iná možnosť, no v skutočnosti ju robiť vôbec nechcú. Ak sa však opýtate na ich vysnívané povolanie, dokážu dlho a so záujmom na túto tému rozprávať.

 

Aké sú tvoje záľuby?

Samozrejme, že ak chceme niekoho poznať, musíme zistiť aj takéto veci. Aj záľuby veľa vecí prezrádzajú o ľuďoch.

 

Ak by peniaze nič nepredstavovali, čo by si v živote robil/robila?

Pomocou tejto zaujímavej otázky sa môžete dozvedieť, čo by človek urobil, ak by mal úplnú slobodu a mohol robiť všetko len podľa vlastných nápadov.

 

Čo si praješ, aby ľudia o tebe pochopili?

Často sa cítime smutní a je to práve z toho, že máme pocit, že sme nepochopení, že na tomto svete naozaj nie je nikto, kto by rozumel nám alebo našim problémom. Takouto otázkou vzbudíte u druhého záujem o to, že ho chcete naozaj pochopiť.

 

Čo je tá najšialenejšia vec, ktorú si urobil/urobila?

Ľudia mmajú radi, ak sa s ostatnými môžu podeliť o svoje spomienky, o svoje najlepšie zážitky, ktoré v nich vyvolávali radosť, či pri ktorých sa naozaj veľmi dobre bavili. Aj takouto cestou sa dokážete dozvedieť viac o ich živote.

 

Na čo najčastejšie myslíš?

Je to jednoducho tak. Ľudia sa proste chcú podeliť s ostatnými o to, čo sa im ženie mysľou. Ak sa niekoho teda opýtate túto otázku, v podstate im poskytnete priestor na to, aby sa mohli dobre s vami o tom porozprávať.

 


ZDROJ: powerofpositivity.com
Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku