Prístupy, ktoré vás povedú k cieľom

Prístupy, ktoré vás povedú k cieľom
Prístupy, ktoré vás povedú k cieľom / Foto: RawPixel

Sebavedomie nie je schopnosť ani vlastnosť. Je to pocit, myšlienka alebo presvedčenie. Je to akési vnútorné povolenie, na základe ktorého si niečo dovolíme alebo nie. Ľudia, ktorí neveria vo svoj úspech, nemôžu uspieť, lebo to nechcú sami sebe dovoliť. Naopak, ak si veria, že niečo dokážu a aj sa o to pokúsia, môžu to dokázať. Kto hľadá, nájde, kto nehľadá, nemôže nájsť. Predpokladom zmeny alebo úspechu je teda odvaha, odhodlanosť, ale aj trpezlivosť a ochota učiť sa. To sú súčasti sebavedomia.  Úspešnými sa často nestávajú najšikovnejší ľudia, ale tí, ktorí si veria. Pretože si uvedomujú, že bez ohľadu na svoju východziu situáciu sa môžu zlepšovať, učiť z chýb a rásť. Aby sa človek nebál svojho úspechu či neúspechu, potrebuje sebadôveru. A tá neprichádza z vonkajších stimulov, na základe toho, ako k nám pristupujú druhí ľudia. My potrebujeme vnútornú sebadôveru, pri ktorej človek poháňa sám seba. Takto sa nestávame na nikom závislí a nikto nás ani nemanipuluje. Niektorí ľudia majú problém budovať si vlastné sebavedomie či sebadôveru, pretože sa mohlo stať už v ich detstve, že ich tomu nikto neučil a v dospelosti si napríklad vypestovali závislosť na názoroch iných ľudí. Psychológovia však tvrdia, že každý človek môže dokázať to, čo si vie predstaviť. Nie je dôležité, že to nedokáže hneď. Odborníci radia, že existuje niekoľko ciest, vďaka ktorým sa môže človek posúvať k určitým cieľom, a tak si plniť určité sny. Ktoré to sú?

 

1.Urobte niečo, čo sa vám nechce, ale dlho to už nosíte v hlave

Niekedy je dobré zámerne sa vystavovať prekážkam, ktoré nás prevyšujú. Po ich prekonaní si človek zrazu uvedomí, že limity, ktoré nosí v hlave, nemusia byť konečné. Za určitým podmienok sa veľa vecí dá prekonať. A ak sa naučíte vec, o ktorej ste dlhé roky tajne snívali, budete mať pocit, akoby sa váš život posunul o ďalší rozmer.

 

2. Prehra neznamená nič zlé

Človek hlavne pri takých činnostiach, ktoré  v minulosti nerobil, musí prekonávať aj prekážky, aby pochopil svoje rezervy, naučil sa ich odstraňovať a následne aj vyhrávať. Nie je dôležité, koľko razy spadneme, ale koľkokrát sa vstaneme a ideme ďalej. Niekedy je to tak, že čím viac pádov prekonáme, tým lepšie si vybudujeme sebadôveru. Je potrebné si len uvedomiť, že chyby sú prirodzené a bežné. Musíme sa naučiť mať radi aj vlastné chyby, pretože cesta za úspechom je často vydláždená pokusmi a omylmi. Keď si budeme myslieť, že niečo nedokážeme, budeme mať pravdu, pretože sa kvôli  svojej myšlienke o nič ani nepokúsime.

 

3. Pomáhajme iným a oceňujem ich  úspech

Keď máme problémy s vlastným sebavedomím, je naozaj veľmi náročné zvyšovať sebavedomie druhým ľuďom. Je to kvôli tomu, lebo sebavedomie je energia. Keď sme sebaistí, sme aj veľmi silní. Nie je to len predstava. Túto silu naozaj cítime. Je to viera, že sme schopní rásť bez ohľadu na ostatných ľudí. Kto naberá silu z druhých, je frustrovaný z toho, že mu stále niečo chýba. Kto sa porovnáva iba sám so sebou, vie, že svoj rast môže ovplyvniť. Človek je tak prispôsobený, že môže neustále telesne aj psychicky rásť. A prečo vlastne pomáhať iným v tomto smere? No, hlavne preto, že pomoc iným predstavuje najjednoduchší spôsob, ako získať zdravú energiu aj pre seba. A okrem iného, takýmto spôsob môžeme nájsť aj priateľstvo človeka, ktorý aj nám môže v budúcnosti poradiť, povzbudiť nás alebo pochváliť. I keď to nečakáme, nežiadame to, ale určite i nás to poteší. Čo človek nosí v sebe, to vyžaruje aj do okolia. Hovorí sa, že keď doprajeme iným, bude aj nám dopriate. Tiež je dokázané, že kto pomáha iným, nikdy nemá problém so sebavedomím, pretože cíti, že na svete nie je zbytočný.

 

4. Neodkladajme svoje sny

Medzi najdôležitejšie veci v živote patrí čas. Nedá sa kupit ani vrátiť. Čas iba plynie. Nikto na svete presne nevie, koľko má času, ale môže si uvedomiť, že jeho stále menej a menej. A tak nie je dôvod na niečo čakať. Čím dlhšie ľudia čakajú, tým viac si uvedomujú, že asi nikdy nepôjdu za svojím snom. A tak nemá zmysel vyhovárať sa na tie najvhodnejšie okamihy. Nepotrebujeme dokonalé podmienky, pretože také ani neexistujú. Ak začneme v ťažkej dobe a zvládneme to, ešte rýchlejšie si môžeme vybudovať sebavedomie.

 

5. Ignorujme cudziu zlosť

Neúspešní ľudia radi odsudzujú, ohovárajú a tiež odrádzajú od určitej činnosti. Negatívni voči iným sú hlavne preto, že oni nedokážu to, čo ostatní. Často si ani neuvedomujú svoju hodnotu a výnimočnosť. A preto nemá veľký význam hnevať sa na niekoho, kto je zbytočne agresívny. Sú to jeho nespracované pocity a s nami to často nemá nič spoločné.

 


Zdroj: Pavel Říčan: Psychologie osobnosti
Čítajte viac o téme: Plánovanie
Zdieľať na facebooku