Ako sa ráno do školy naštartovať?

  Foto: RawPixel

O chvíľu skončí prvý polrok školského roku a možno sa vám vaše sny nesplnili tak, ako ste očakávali. Možno vám chýbala energia, chuť učiť sa alebo motivácia. Možno ste z polročného vysvedčenia znechutení a premýšľate, čo s tým ďalej. Ja som presvedčená, že s plnením povinností treba začať s chuťou hneď ráno. Ak sa ráno dobre naštartujete, celý deň sa môže niesť v pozitívnom duchu. Samozrejme, každý človek je iný a na každého pôsobí niečo iné. Ale aj napriek tomu existujú univerzálne platné pravidlá, ktoré aspoň trochu nám môžu pomôcť správne sa naštartovať a začať deň s úsmevom. Ako sa to naučiť?  Ako docieliť  tento stav?

 

1.Vstávajte skôr

Takmer všetci úspešní ľudia ráno vstávajú skôr. Kým druhí ešte leňošia v posteli, oni už premýšľajú nad rôznymi stratégiami a cieľmi nového dňa. Prečo to vlastne robia? Hlavne kvôli tomu, že chcú mať v živote systém a prehľad o všetkom, čo robia, čo chcú urobiť, získať, vytvoriť. A tak, ako ráno premýšľajú nad tým, čo počas dňa budú robiť, tak večer si hodnotia zase všetko to, čo urobili.

2. Všetko potrebné si nachystajte už večer

Aby ste predišli rannému stresu, nachystajte si všetko, čo sa dá, už večer. Pozrite si predpoveď počasia a vyberte si vhodné oblečenie vopred. Dôležité veci, ktoré by ste nemali zabudnúť, si uložte na jedno miesto. Do tašky si vložte všetky potrebné veci, napríklad učebnice, dáždnik, USB kľúč, zošity, desiatu, vodu.

 

3. Ak skôr ráno vstanete, môžete si zacvičiť

Mnohí ráno vstávajú skôr aj preto, aby si zacvičili. Každý túži po zdravom tele, ktoré je zbavené stresu a chorôb. A práve ranné cvičenie dokáže nielen správne rozprúdiť krv, ale zbavuje telo aj zbytočného napätia a prináša lepšiu náladu.

 

4. Ak skôr ráno vstanete, dajte si kvalitné raňajky

Niektorí ľudia neraňajkujú vôbec, iní v rýchlosti hodia niečo do úst, no poznám aj takých, ktorí si už večer pripravia rôzne druhy ovocia, zeleniny, cereálne kaše či iné zdravé potraviny, aby ich ráno bez stresu v pohodlí domova mohli zjesť. Takže, človek by mal vždy myslieť aj na kvalitné raňajky, ktoré mu dajú oveľa viac energie ako tie, ktoré len tak nepremyslene a náhodne skonzumujeme a viac nás zaťažia, ako nám pomôžu. Nezabúdajte na dostatok vody. Existujú ľudia, ktorí každé ráno ešte pred raňajkami pijú pol litra čistej vody alebo vody s citrónom. Vyhýbajte sa rannému fajčeniu (mnohí stredoškoláci si už na tento zlozvyk zvykli) a prezeraniu e-mailov ešte pred raňajkami. Ideálne je, keď spolu raňajkuje celá rodina, pretože vďaka príjemnej komunikácii sa človek môže tiež pozitívne naladiť do nového dňa. Sú to také dobré zvyky, ktoré sa ukázali ako dobré, pretože skoré ranná vstávanie prináša do života viac pokoja, systému a radosti.

 

5. Ak skôr ráno vstanete, môžete meditovať, modliť sa, počúvať hudbu alebo si pozrieť motivačné video

To sú všetko činnosti, ktoré vás dokážu krásne naštartovať do nového dňa. Tí, ktorí napríklad ráno meditujú, zlepšujú si tak koncentráciu, zbavujú sa rozptýlenosti v mysli, znižujú si vnútorné napätie. Ale niekedy možno stačí vyvenčiť psa alebo sa poprechádzať po okolí a človek takto tiež môže načerpať pozitívnu energiu.

 

6. Snažte sa hneď ráno vybaviť najnepríjemnejšie záležitosti

Keď sa nám podarí hneď ráno vyriešiť najväčší problém dňa, ďalšieho hodiny naberú pozitívnejší ráz a aj dobrá nálada nenechá na seba dlho čakať. Ak vaše ráno ihneď začnete spravením niečoho dôležitého, zostáva vám možnosť urobiť ešte niekoľko ďalších úloh. Ak budete veci odkladať, vaša vôľa zlenivie. A po čase sa vám možno nebude chcieť urobiť nič. Keď najskôr urobíte dôležité úlohy, pripravíte váš mozog na úspech. Váš mozog pracuje na tom, čím ste ho práve nakŕmili. Ak ste ho nakŕmili úspechom, motiváciou, inšpiráciou a schopnosťou plniť úlohy, dá vám toho viac. Robenie kreatívnych a dôležitých úloh vedie k veľkému uvoľneniu neurotransmiterov. Oni zvyšujú vašu náladu, robia vás sebavedomejším, zvyšujú vašu úroveň zručnosti a robia život všeobecne úžasnejším.

 

Vstať o hodinu skôr vyzerá niekedy ako niečo kruté, ale to si človek myslí len do chvíle, že mu to skôr pomáha, ako ho v niečom brzdí. Ak vstávate skoro, vaša produktivita sa značne zvýši.


Ak chcete vstávať spokojnejší a lepšie sa vyspať, odporúčame ísť do postele skôr ako ste zvyknutí. Vstávanie o piatej ráno je vám na nič, ak sa do postele ukladáte o jednej či druhej v noci. V takom prípade nepomôže žiaden z vyššie spomínaných trikov. Ak by ste si radi ľahli skôr, ale viete, že nezaspíte, dávkujte si posun spánku postupne.

Keď začnete hneď ráno s nejakými pozitívnymi rituálmi aj počas dňa sa vám bude lepšie dariť, pretože budete dobre naštartovaní a budete mať hneď od rána dobrý pocit sami zo seba. A to je veľmi dôležité. Postupne, krok za krokom si vytvoríte systém aj v učení a známky sa vám zázračne zlepšia. Dôležité je, nič neodkladať a začať hneď dnes.

 

Zdieľať na facebooku