Chcete byť úspešnejší? Pravidlo piatich hodín využívajú tí najúspešnejší ľudia

Aj tí najúspešnejší ľudia sa vo voľnom čase vzdelávajú.
Aj tí najúspešnejší ľudia sa vo voľnom čase vzdelávajú. / Foto: Bigstock

Chcete byť úspešnejší? Skúste sa inšpirovať tým, čo patrí do každodennej rutiny tých najúspešnejších ľudí. 

 

Práve ste prišli domov, bol to jeden z tých ďalších vyčerpávajúcich dní v práci. Ste hladní, unavení a vyčerpaní, na chvíľu potrebujete oddych. Urobíte si niečo rýchle na jedenie a sadnete pred televízor s tým, že tam budete iba chvíľu. Avšak ani sa nenazdáte a zrazu ste si pozreli niekoľko častí vášho obľúbeného seriálu.

Hoci je z času na čas takýto oddych potrebný, ak si z neho vytvoríte každodenný rituál, tak to nie je pre vaše zdravie prospešné. Preto aj tí najviac zaneprázdnení a najúspešnejší ľudia trávia svoj voľný čas učením. Thomas Corley skúmal 5 rokov viac ako 200 a milionárov zistil, že nepozerajú televíziu. Namiesto toho viac ako 86 % z nich tvrdilo, že čítajú, ale nie len pre zábavu. A čo viac, 63 % uviedlo, že počas toho ako cestujú do práce počúvajú audioknihy.

 

Experti na produktivitu tvrdia, že tí najúspešnejší ľudia prečítajú dve až tri knihy za mesiac. Ak teda máte možnosť prečítať si náúčnú knihu, beletriu  či nejaký blog, spravodajské stránky, tak to urobte, pretože vás to určite obohatí. Poprípade počúvajte audioknihy alebo podcasty. Tie sa už vo viacerých mienkotvorných médiách pekne rozbehli aj na Slovensku. 

Ak práve uvažujete, kedy si máte nájsť čas sadnúť a čítať knihy popri práci a rodine, skúsete prehodnotiť, čo denne robíte, pretože ak to zvládli tí najvyťaženejší najúspešnejší ľudia sveta, je evidentné, že sa to dá.  Aj Barack Obama si popri povinnostiach prezidenta nachádza čas na čítanie a dokonca tvrdí, že mu to pomohlo zvládnuť isté situácie. Rovnako svoj úspech pripisuje čítaniu Bill Gates, Warren Buffett či Oprah Winfreyová. Všetci sú vášnivými čitateľmi. A ako to všetko stíhajú? Využívajú pravidlo piatich hodín.

 

Stačia vám tieto tri veci

Pravidlo piatich hodín vytvoril Michael Simmons, zakladateľ spoločnosti Empact. Každý človek bez ohľadu na to, aký je úspešný, si vyhradí aspoň hodinu denne, teda päť hodín týždenne na aktivity, ktoré mu pomôžu v osobnom raste, napríklad čítanie alebo učenie. Pravidlo sa skladá z troch menších celkov.

 

1 | Čítanie

Prvý celok tvorí čítanie. Aj keď sa nemôžete každý deň dopracovať k čítaniu na hodinu alebo viac, začnite s 20 až 30 minútami. Majte knihu vždy so sebou. Veľakrát sa stane, že čakáte u doktora, na vlak či na stretnutie, v takejto situácii môžete vytiahnuť knihu. Čas strávený čítaním je oveľa zmysluplnejší ako bezprízorné scrollovanie na scoiálnej sieti na smartfóne. Pri cvičení alebo počas chôdze na stretnutie môžete zase počúvať audioknihy.

 

2 | Reflexia

Ďalšou častou pravidla je reflexia a premýšľanie. Svoje myšlienky môžete nechať voľne plynúť, ale tiež si ich môžete zapisovať na papier. Práve takáto reflexia vám umožňuje učiť sa z chýb či posúdiť to, čo ste urobili správne. Na základe toho si viete stanoviť nové ciele. Ideálny čas na reflexiu je po obede, na začiatok postačí, ak si vyhradíte 10 až 20 minút. Dávajte si otázky a odpovedajte na ne.

 

3 | Experiment

Tretí a posledný článok tvorí experimentovanie. Mnoho ľudí uspelo vďaka tomu, že sa nebáli experimentovať. Službu Gmail máme vďaka spoločnosti Google, ktorá umožnila svojim zamestnancom experimentovať s novými nápadmi. Ale najprv treba nadobudnúť nejaké vedomosti, napríklad po prečítaní knihy o spolupráci si môžete vziať dobrovoľnú prácu, na ktorú aplikujete svoje vedomosti. Najlepšie je, že experimentovanie nie je časovo náročné, pretože väčšinu testujete prostredníctvom rovnakých aktivít, ktoré vykonávate bežne.

 

Možno znie pravidlo piatich hodín náročne, ale keď chcete byť v živote úspešnejší a produktívnejší, musíte investovať do svojho vzdelania čas a úsilie. Napokon však zistíte, že sa to oplatí.

 


Zdroj: entrepreneur.com
Čítajte viac o téme: Produktivita
Zdieľať na facebooku