Počet infikovaných detí prudko vzrástol. Analytici tvrdia, že deti teraz do škôl nepatria

  

10.3.2021 - Zastúpenie detí a mladých ľudí v počte nakazených sa neustále zvyšuje. Analytici preto radia neotvárať školy, ale počkať dva až tri týždne na zlepšenie situácie.

 

Otázka otvorenia a zatvárania škôl sa na Slovensku rieši už dlhé mesiace. Napriek neustále vysokým číslam nových prípadov a úmrtí na koronu sa však školy v určitých okresoch otvárať začali. Podľa nezávislých analytikov z Dáta bez pátosu je však otváranie škôl zlý nápad, nakoľko zastúpenie detí a mladých ľudí v počte nakazených sa neustále zvyšuje. Aj preto napísali otvorený list vláde, v ktorom vysvetľujú dôvody, prečo deti teraz do škôl nepatria. Sú presvedčení, že práve táto skupina obyvateľstva nebola nikdy v takom veľkom riziku nákazy, ako je teraz.

 

Deti a mládež do 20 rokov majú v počte nakazených čoraz väčšie zastúpenie

Medzi novoinfikovanými ľuďmi tvorí zastúpenie detí a mladých do 20 rokov cez 20% všetkých infekcií, zatiaľ čo za posledné 3 mesiace táto skupina tvorila zhruba 10%. Najväčší nárast prebehol za posledné týždne, v súčasnosti je to teda aj dvakrát viac ako pred mesiacom.

 

Otvorenie škôl by zvýšilo mobilitu

Podľa analytikov otvorenie škôl pre detí rodičov mimo prvej línie spôsobí zvýšenie mobility nielen detí, ale aj učiteľov a rodičov. Okrem toho sa zvýšia možnosti šírenia vírusu medzi deťmi a následne na starých rodičov, ktorí sa po infikovaní presunú do nemocníc. Okrem toho sa posilní aj výskyt nových mutácií, vrátane britskej mutácie B.1.1.7. Táto mutácia už teraz na Slovensku prevažuje, a veľmi dobre sa šíri najmä medzi mladými ľuďmi.

 

Britská mutácia viac ohrozuje deti

Počas minulého roka s objavili viaceré správy, že koronavírus sa deťom vyhýba viac. Dnes je však situácia iná, a po rozšírení britskej mutácie sa zvyšuje aj počet nakazených detí. Podľa odborníkov sú teda rizikom najmä detské kolektívy. Boris Kempa, virológ z Biomedicínskeho centra SAV, tvrdí: „Jediné, čo vieme veľmi jednoznačne je to, že vo vekovom spektre prišlo k určitému posunu a anglický kmeň je oveľa častejšie ako doteraz nachádzaný aj u detí v kategórii 0 až 9 aj v kategórii 10-19. Tak sa u detí aj častejšie vyskytujú symptomatické prejavy“. Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast, dodáva, že deti majú častejšie príznaky, ako sú teploty, bolesti brucha, hlavy, vracanie, hnačky, kašeľ či opuchnutý nos.

 

Ak by sa školy otvorili teraz, bolo by to len na 2 týždne

Analytici tiež hovoria, že ak sa teraz školy otvoria, je podľa nich veľmi pravdepodobné, že sa o dva týždne zatvoria a zostanú zatvorené na ďalšie dva mesiace. Navrhujú, aby deti spolu s rodičmi a učitelia zostali izolovaní doma do 21. marca, a aby sa téma znova otvorila o dva týždne. Tento návrh odôvodňujú faktom, že učitelia sa momentálne očkujú a budú odolnejší. Tí, ktorí sa neočkujú, odolní nie sú a určite sa niektorí infikujú. A ak sa infikujú učitelia, donesú infekciu aj do svojich rodín. Analytici upozorňujú: „Aj učitelia končia v nemocniciach – náš rodinný príslušník, učiteľ, dokonca nedávno umrel.“

 

Ak deti necháme teraz doma, potom pôjdu do školy na 3 mesiace

 „Nechajte teraz deti 2-3 týždne doma a potom pôjdu na 3 mesiace do školy,“ píšu experti v otvorenom liste. Pri úspešnom poklese štyroch sledovaných parametrov, medzi ktoré patrí výskyt nových mutácií, počet hospitalizovaných, zníženie mobility aj šírenia vírusu, by tak deti mohli po Veľkej noci zostať v školách až do konca júna.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku