V pražskej škôlke sa potvrdila prvá nákaza koronavírusom u dvoch detí. Dočasne ju zatvorili

Hygiena rozhodla o dočasnom zatvorení škôlky.
Hygiena rozhodla o dočasnom zatvorení škôlky. / Foto: Bigstock

18.5.2020 - V pražskej škôlke sa nákaza koronavírusom potvrdila u dvoch detí. Hygiena rozhodla o dočasnom zatvorení škôlky. Deti, učiteľov aj rodičov čaká testovanie.

 

Prevádzka materských škôl počas mimoriadnej situácie nebola v Česku zakázaná vládou, no takmer 95 % škôlok sa rozhodlo svoje brány zatvoriť. Toto rozhodnutie bolo ponechané na riaditeľov materských škôl, ale ministerstvo školstva odporučilo prevádzku prerušiť. Niektoré zariadenia sa v máji opäť otvorili. České médiá včera informovali, že jedno z detí v materskej škole v pražskom Suchdole je pozitívne na COVID-19. Dnes k nemu pribudlo ďalšie dieťa, u ktorého potvrdili nákazu koronavírusom. Materskú školu po týždni prevádzky definitívne zavreli.

 

Dieťa bolo bez príznakov

V piatok 15. mája sa riaditeľ škôlky dozvedel, že jedno z detí bolo testované na koronavírus a hygienici v sobotu potrvdili, že tento test bol pozitívny. Pri nástupe do škôlky malo dieťa od rodičov podpísané aj čestné prehlásenie o jeho dobrom zdravotnom stave. V triede bolo prítomné od pondelka do stredy, avšak žiadne príznaky nemalo a všetky hygienické opatrenia boli podľa riaditeľa dodržané. Deti si častejšie umývali ruky, používala sa dezinfekcia a pri jedle boli dodržané väčšie rozostupy. Hygienici nariadili, aby deti z danej triedy zostali doma v dvojtýždňovej karanténe, pričom ich rodičov sa karanténa netýkala. Následne o tom škôlka informovala cez internet na svojej webovej stránke, píše český portál Lidovky.

 

Hygienici rozhodli o zatvorení

Karanténa sa mala týkať 16 detí z jednej triedy, jednej učiteľky a dvoch asistentov pedagóga. Starosta mestskej časti Prahy - Suchdol Petr Hejl vyhlásil, že ďalší postup záleží od hygienikov. „My môžeme dezinfikovať triedy, ale postup musia stanoviť oni. Samozrejme, je to nepríjemná situácia,” povedal pre denník Lidovky starosta. Počas nedele alebo pondelka boli z danej triedy testované aj všetky deti a ich učitelia a hrozilo, že ak bude ďalšie dieťa či zamestnanec nakazený, budú potrebné ďalšie opatrenia, medzi ktoré by patrilo aj celoplošné zatvorenie škôlky. Výsledky testov mali byť prístupné v utorok alebo stredu, avšak už dnes sa potrvdilo, že ďalšie z detí je nakazené. Na základe týchto skutočností sa riaditeľ škôlky spolu s hygienou rozhodli škôlku zatvoriť do 29. mája. Pokiaľ sa medzi deťmi vyskytnú ďalšie prípady, termín otvorenia môže byť odložený na neskôr.

 

Po druhom prípade testujú všetkých

Pôvodne nastúpilo minulý týždeň do škôlky zo 156 detí zhruba 80, ale po tom, čo ohlásili pozitívny prípad počas víkendu, prišlo v pondelok do škôlky už len 19 detí. Podľa riaditeľa materskej školy budú teraz testované nielen všetky deti, ale aj všetci rodičia, ktorí boli minulý týždeň s deťmi v škôlke, a taktiež všetci zamestnanci. Dávame dohromady kontakty na rodičov detí, ktorí boli v škôlke minulý týždeň. Nie je nutné testovať všetky deti a ich rodiny,” povedal pre iDNES.cz riaditeľ škôlky Stanislav Zelený. Uviedol tiež, že obidve nakazené deti navštevovali rovnakú triedu.

 

O uzatvorení škôlky boli dnes rodičia informovaní e-mailom a cez informačný systém Lyfle hneď po tom, ako toto rozhodnutie padlo. Deti, ktoré dnes ráno prišli do škôlky, museli prísť rodičia vyzdvihnúť. Keď bude karanténa ukončená, riaditeľ škôlky je pripravený opäť škôlku otvoriť.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku