Videohry môžu pomôcť rozvinúť schopnosti hľadané zamestnávateľmi

Počítačové hry môžu pomáhať aj študentom
Počítačové hry môžu pomáhať aj študentom / Foto: Unsplash

Videohry vám môžu pomôcť rozvinúť komunikačné schopnosti či vynaliezavosť už pri dvoch hodinách hrania týždenne.

 

Napriek tomu že hranie hier je stále vo všeobecnosti vnímané ako strata času, stále sú súčasťou života mnohých ľudí. Nie sú však úplnou stratou času. Pre deti môžu prinášať rôzne benefity, a to aj keď sa nejedná o edukatívne hry. Hry zlepšujú koordináciu, schopnosť riešiť problémy, pozornosť, ale okrem toho aj rýchlosť myslenia a pomáhajú budovať schopnosť dlhodobo sa sústrediť na jednu úlohu. Vďaka hrám mnoho ľudí, najmä tých mladších, utužuje priateľstvá, či buduje nové priateľstvá.

 

Videohry nie sú stratou času ani pre študentov na univerzitách, napriek tomu, čo si rodičia či učitelia myslia. Veď predsa študenti by sa mali v prvom rade vzdelávať a netráviť čas takými aktivitami, ako je hranie hier. Alebo si nájsť brigádu popri škole či venovať sa dobrovoľníctvu, aby si vyvinuli schopnosti ako napríklad riešenie problémov, komunikačné schopnosti, či schopnosť vedieť sa rýchlo adaptovať na nové situácie.  Štúdia Dr Matthewa Barra z University of Glasgow, podpredsedu Výskumnej Asociácie pre Výskum digitálnych hier, sa zamerala na dopad, ktorý má hranie niektorých hier na rozvoj schopností a kompetencií študentov, ktoré sú potrebné v zamestnaní. Štúdie sa zúčastnilo 100 študentov prvého a druhého ročníka univerzity. Náhodne boli rozdelení na dve skupiny. Jedna skupina hrala hry dve hodiny týždenne, zatiaľ čo tá druhá vôbec. Všetky hry, ktoré boli použité počas tejto štúdie, sú komerčné hry, ktorých cieľom je hráčov zabaviť, nie vyvinúť v nich nejaké zručnosti.

 

Aké hry boli v štúdii použité?

Pre túto štúdiu bolo použitých 8 hier, z ktorých až 6 je možné hrať s ďalšími hráčmi. Sú to hry: Gone Home, Papers, Please, Borderlands 2, Minecraft, Valve’s Portal 2, Lara Croft and the Guardian of Light, Warcraft III: Reign of Chaos, Valve’s Team Fotress 2.

 

Borderlands 2 je kooperatívna hra, odohrávajúca sa v prvej osobe strelca. Hráči hrajú spolu a ich cieľom je získať korisť a výzbroj popri tom ako porážajú nepriateľov. Hra je spracovaná formou príbehu. Je možné hrať ju aj na LAN pripojení, čiže internet nie je nevyhnutný.

Minecraft patrí medzi tie známejšie hry. Jej hlavnými prvkami je konštrukcia, prieskum a prežitie. Ak hráči hrajú sami, môžu preskúmať celý svet, zbierať zdroje. To isté môžu robiť aj ak hrajú s viacerými ľuďmi, ale môžu na veciach spolupracovať.

 

Valve’s Portal 2 je hra, ktorá je tiež kooperatívna. Je možné hrať s rozdelenou obrazovkou. Cieľom hry je používať rozum namiesto zbraní.

 

Lara Croft umožňuje tiež hrať spolu s inou osobou. Hra podporuje spolupracovanie pri riešení úloh. Warcraft III je hra založená na strategickej spolupráci, a je možné hrať ju aj bez pripojenia na internet. Hra sa odohráva na 3D mape so štyrmi rôznymi rasami, ktoré súťažia o nadvládu. Každý hráč kontroluje jednu rasu a musí zbierať zdroje na to, aby mohol stavať budovy a rozširovať. Cieľom je vytlačiť nepriateľa z mapy.

Valve’s Team Fortress 2  je hra pre viacerých hráčov. V hre sú konkurenčné tímy, ktoré sa nachádzajú na časovo limitovanej mape alebo mape, kde majú určitý cieľ. Keď je splnený cieľ alebo vypršaný čas, načíta sa ďalšia mapa.

 

Gone Home je interaktívny príbeh odohrávajúci sa v prvej osoby. Hráč na seba vezme úlohu ženy, ktorá sa po roku vracia do svojho domu a objavuje očividne opustený dom. Hráč má možnosť odkryť viacero dejových línií. Papers, please je hra, v ktorej na seba hráč vezme úlohu imigračného dôstojníka a rozhoduje sa o tom, koho do krajiny vpustí, a koho nepustí. Kriticky musí zhodnotiť predloženú dokumentáciu. Vďaka tejto hre si hráči dokážu vyvinúť kritický úsudok, ale vedia sa aj zamyslieť nad dôsledkami svojich činov.

 

Hraním k lepším schopnostiam?

Po 8 týždňoch výskumu Barr zistil, že študenti, ktorí hrali hry, mali zlepšené komunikačné zručnosti, dokázali sa lepšie adaptovať na nové situácie a boli vynaliezavejší. Táto štúdia zistila, že aj hranie komerčných videohier nemusí byť len stratou času, ale môže mať pozitívny vplyv na určité schopnosti. Štúdia tiež naznačuje, že schopnosti, ktoré sú nutné pre zamestnanie, sa môžu výrazne zlepšiť aj v krátkom časovom období, pretože ich zlepšenie bolo viditeľné už po 8 týždňoch hrania hier po dobu 2 hodín týždenne.

 

Mali by teda študenti vo svojom voľnom čase hrať hry?

 

To, čo študenti robia vo svojom voľnom čase je len na nich. Avšak videohry nemusia byť až takou stratou času, ako si o nich väčšina ľudí myslí, pretože môžu svojim hráčom priniesť aj niečo pozitívne.

 


Zdroj: studyinternational.com
Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku