K príprave na skúšky vám dnes už postačí iba mobilný telefón

  Foto: Pexels

Každý študent dobre vie, ako to na škole chodí. Sú takí, čo sa učia a takí, čo sa spoliehajú jednoducho na šťastie. Tí, čo škole venujú viac času, využívajú k svojej príprave poznámky z prednášok, knihy alebo dostupné zdroje na internete. Technický vývoj však neustále napreduje a tí, ktorí majú radi akékoľvek technické zlepšenia, môžu svoje štúdium obohatiť napríklad aj prostredníctvom šikovných mobilných aplikácií.

 

Na Slovensku tento spôsob prípravy nie je tak zaužívaný ako v zahraničí, kde sa stáva čoraz populárnejším. Jedným z dôvodov, prečo je tento spôsob obľúbený, je pohodlný prístup. Zatiaľ,  čo niektorí študenti alebo dospelí si zo svojho dňa dokážu vyčleniť niekoľko hodín na štúdium, pre pracujúcich  študentov a dospelých je cenná každá voľná chvíľa pred skúškami. Títo ľudia tak môžu prostredníctvom aplikácii využiť napríklad čas pri dochádzaní do práce, počas obeda, alebo počas cvičenia.

 

Tu je niekoľko možností, ako sa mnohí pripravujú na skúšky vďaka všade využiteľným mobilným technológiám.

 

Sledovanie videí

YouTube alebo Vimeo umožňujú jednoduchý prístup pre každého, kto má záujem sledovať inštruktážne videá, vrátane internetového prenosu televíznych služieb na počítačoch, tabletoch alebo telefónoch. Jednotlivci rovnako ako profesijné organizácie môžu produkovať a nahrávať videá, ktoré sú pre divákov nápomocné pri ich príprave a rovnako tak môžu zlepšiť ich vedomosti v danom odbore.  On-line videá a zábery môžu byť oveľa pozitívnejším a produktívnejším zdrojom pre študentov, ktorým sa lepšie učí na základe vizuálneho prevedenia. Zjednodušenie princípu fungovania vecí a skutočností môže byť kľúčové pri zvládnutí skúšky na prvýkrát.

 

Počúvanie nahrávky

Ďalšou z možností, ako sa pripraviť na skúšky, je počúvanie audio nahrávky, ktorá obsahuje potrebné informácie. Zvukové možnosti prehrávania obsahujú knihy, vzdelávacie podklady a dokonca aj prednášky. Jednou z hlavných výhod audio učenia je, že počúvať môžete pri hocijakej práci, pretože nemusíte sledovať žiadny obraz, na ktorý sa sústredíte. Možnosť stlačiť play a počúvať máte pri manuálnej práci, pri cvičení, pri šoférovaní, počas chôdze, cestovaním MHD a audio prehrávanie je k dispozícií cez veľké množstvo zdrojov. Niektorí využívajú aj YouTube či Vimeo, kde nahrajú statický obrázok, zatiaľ čo do pozadia nahrajú potrebné audio.

 

Prípravné aplikácie

Niektorí študenti ťažia z prípravy iných testov, pričom si vyskúšajú svoje vedomosti. Mnohé testy a otázky sú k dispozícií v špecializovaných knihách alebo vo formátoch dostupných on-line. Takýmto pomocníkom sú aj mobilné aplikácie, ktoré dokážu pripraviť študentov na testy, ale aj prijímacie skúšky na školu. Tieto aplikácie, ako je napríklad vreckový PREP, umožňujú študentom odpovedať na otázky, ktoré sú podobné tým skutočným, ktoré budú mať na svojej skúške. Kvalita týchto aplikácií sa samozrejme líši, keďže niektoré poskytujú komplexné vzdelávacie informácie. Teda len nevyhodnotia otázku, či bola správna alebo nesprávna, ale poskytnú používateľovi aplikácie kompletné vysvetlenie. Vďaka tomu viete zhodnotiť, či danej problematike rozumiete, alebo si potrebujete informácie v danej oblasti doplniť. K dispozícii máme aj aplikácie, do ktorých si svoje poznámky pretransformujete do formy otázok, pretože touto formou sú informácie ľahšie zapamätateľné.

 

Aplikácie na písanie

Študenti sú toho názoru, že písanie poznámok z prezentácií alebo pri čítaní prednášajúceho, je účinným spôsobom, ako naberať informácie. Je to aj preto, že prostredníctvom písania študent vstrebáva informácie, na ktoré sa detailne sústredí, aby si ich mohol zapísať vlastnými slovami. Mnoho študentov si však myslí, že čmáranie poznámok na papier, ktorý sa vám stratí  nie je vôbec efektívne. Študenti s nečitateľným rukopisom sa o to ani nepokúšajú a využívajú počítače a notebooky. Ale niekedy k dispozícií notebooky nemáte, alebo ste si ho nemohli doniesť. Preto existujú mobilné aplikácie, do ktorých si môžete jednoducho a  rýchlo zapísať všetko potrebné. Dokonca existujú aj také možnosti, že píšete na displej mobilu či tabletu text rukou a ten sa automaticky mení na text. Následne si viete poznámky uložiť a usporiadať podľa dátumu tak, ako potrebujete.

 

Elektronické čítačky

Veľká skupina dospelých stále zostáva verná knihám a poznámkam, ktoré sú pre nich ľahko dostupné práve prostredníctvom elektronických čítačiek. Je to praktický spôsob, ako študovať kdekoľvek pomocou mobilu či tabletu. V mnohých prípadoch je to oveľa lacnejšie ako skutočné knihy, čo študentom vyhovuje. Môžu si vyberať rôzne témy, listovať v rôznych knihách a témach, čo umožňuje prístup k neskutočnému množstvu informácií.

 

Dostupnosť a pohodlie týchto mobilných aplikácií využívajú aj pedagógovia, prednášajúci a iné profesie. Je to skvelý a jednoduchý spôsob, ako zlepšiť svoje vzdelanie kdekoľvek a kedykoľvek iba vytiahnutím svojho mobilného aparátu.

 

Zdieľať na facebooku