Zlyhania úspešných #2: 7 životných príbehov slávnych, ktoré vás inšpirujú na ceste k úspechu

Príbehy slávnych ľudí často skrývajú aj veľké či malé neúspechy.
Príbehy slávnych ľudí často skrývajú aj veľké či malé neúspechy. / Zdroj: Pexels

Všetci z nás občas zlyhajú. Rozdiel však je v tom, ako sa na tieto chvíle pozrieme, teda či nás naštartujú a dodajú nám viac sily, alebo nás presvedčia, že nám úspech nie je súdený. Nechajte sa inšpirovať slávnymi ľuďmi, ktorých zlyhania nepoložili na lopatky, ale posunuli ďalej.

 

V prvom diely ste sa mohli dočítať o 10 príbehoch, ktoré sa napriek mnohým zlyhaniam skončili úspešne. V dnešnom diely vám prinášame ďalšie známe príbehy osobností, ktoré sa tiež skôr ako uspeli stretli s viacerými odmietnutiami či zlyhaniami.

 

Bill Gates

Bill pochádza zo stabilnej rodiny. Rodičia z neho chceli mať právnika, no Bill už ako 17-ročný prejavil podnikateľského ducha. So svojím priateľom z detstva založil spoločnosť Traf-O-Data, ktorej cieľom bolo analyzovať dáta z dopravy. Pri slávnostnom dni, kedy spoločnosť predstavovala automatické zariadenie, toto zariadenie nefungovalo. Táto spoločnosť skutočne zlyhala. V roku 1973 sa Bill zapísal na Harvard potom, čo dosiahol vynikajúce skóre v amerických SAT testoch. O rok neskôr však z Harvardu odišiel, aby spolu s Paulom Allenom založil Microsoft. Vedený vášňou pre programovanie vytvoril softvér, vďaka ktorému sa vo veku 31 rokov stal najmladším bilionárom.

 

Zdroj: Fortune

 

Charles Darwin

Charlesa podkladal za zlyhanie aj jeho vlastný otec. Darwin pre svoj záujem o prírodu zanechal štúdium medicíny na univerzite v Edinburghu, čo sa jeho otcovi vôbec nepáčilo. Potom sa zapísal na štúdium na Cambridge, avšak uvedomil si, že to nie je pre neho a opäť zo školy odišiel. Všetci ho pokladali za priemerného človeka s nízkym intelektom. Dnes ho však celý svet vníma ako jedného z najvplyvnejších ľudí v oblasti vedy, pretože naše súčasné chápanie sveta je založené na jeho vedeckých teóriách.

 

Zdroj: Smithsonian Magazine

Stephen King

Stephen King patrí medzi najznámejších autorov súčasnosti, s viac ako 350 miliónmi predaných výtlačkov a mnohými oceneniami. Ako dieťa bol paranoidný a často trpel nočnými morami. Neskôr trpel závislosťou na drogách a alkohole, pri ktorých hľadal šťastie, ktoré v živote nemal. Od detstva mal vášeň k písaniu, avšak vždy bol odmietaný. Po ukončení štúdia na University of Maine v roku 1970 získal učiteľský certifikát, ale nedokázal si nájsť prácu ako učiteľ. Popri písaní krátkych poviedok pracoval v práčovni. Neskôr začal pracovať ako učiteľ, ale aj tak nedokázal písanie dostať z hlavy. Jeho kniha Carrie mala byť pôvodne krátka poviedka, avšak Stephen vedel, že príbeh potrebuje byť dlhší. Z frustrácie pri písaní celý príbeh zahodil do koša, kde ho našla jeho manželka a povedala mu, že by príbeh mal dokončiť. Pred publikovaním ho odmietlo 30 vydavateľstiev.

 

Prečítajte si tiež: Zlyhania úspešných #1: 10 životných príbehov slávnych, ktoré vás inšpirujú na ceste k úspechu

 

Elvis Presley

Napriek tomu že dnes Elvisa Presleyho poznáme ako známeho hudobníka, nebolo tomu vždy tak. Elvis pochádzal z chudobnej rodiny. Ako 18-ročný nahral prvé demo, ktoré sa však neuchytilo. Ten istý scenár sa zopakoval o rok neskôr.  V ten istý rok sa nedostal do vokálneho kvarteta, pretože údajne nevedel spievať. Z frustrácie sa zamestnal ako vodič kamiónu. Vďaka svojmu kamarátovi stretol Eddieho Bonda, ktorý viedol Smithovu profesionálnu kapelu. Z Elvisa sa stal ich nový vokalista. Až o niekoľko mesiacov však Elvis zožal slávu a všimol si ho svet.

 

Richard Branson

Richard je známy anglický bilionár. Koncom 60-tych rokov založil Student magazín, kde robil rozhovory s celebritami. Cez magazín začal predávať nahrávky za zlacnenú cenu, čo mu prinieslo okamžitý úspech. V roku 1971 otvoril obchod s nahrávkami, avšak nahrávky označil ako vývozný tovar. Musel zaplatiť množstvo poplatkov za dane a vysokú pokutu, kvôli čomu musela jeho mama zobrať hypotéku na dom. Virgin Records však nakoniec dosiahli úspech, vďaka čomu Richard neskôr založil Virgin Atlantic a Virgin Megastores. Pre aerolínie obetoval Virgin Records. Neskôr však zožali úspech aj jeho aerolínie a Virgin group v súčasnosti funguje v oblasti hudby, telekomunikácii, pohostinstve aj cestovaní.

 

Zdroj: Entrepreneur

 

Winston Churchill

Ako 19-ročný sa prihlásil do Kráľovskej vojenskej vysokej školy, kam sa však dostal až na tretí pokus po zmene odboru, ktorý mal nižšie požiadavky. Počas svojej politickej kariéry prehral až päť krát vo voľbách. Bojoval s klinickou depresiou a mal problémy vytvárať prejavy a zároveň rozprávať, napriek tomu ho však poznáme ako jedného z najlepších politikov, ktorí kedy žili.

 

 

Beatles

Beatles sú jednou z najpopulárnejších skupín na svete, napriek tomu sa aj oni v úvode svojej kariéry stretli s odmietnutím. Na Silvestra v roku 1961 začala skupina nahrávať album založený na ich pesničkách,  avšak Dick Rowe, ktorý ich vtedy počul hrať, povedal, že nikdy neuspejú. Podľa jeho názoru už boli gitarové skupiny na odchode. O päť mesiacov neskôr skupina podpísala prvú zmluvu.

 

Zdroj: BBC

Čítajte viac o téme: Úspech
Zdieľať na facebooku