Zlyhania úspešných #1: 10 životných príbehov slávnych, ktoré vás inšpirujú na ceste k úspechu

Všetci úspešní ľudia zažili na svojej ceste mnoho neúspechov. Hovorí sa o nich však menej.
Všetci úspešní ľudia zažili na svojej ceste mnoho neúspechov. Hovorí sa o nich však menej.  

Všetci z nás občas zlyhajú, niekedy viac, niekedy menej. Nechajte sa inšpirovať slávnymi ľuďmi, ktorých zlyhania nepoložili na lopatky, ale posunuli ďalej.

 

Zlyhaniu sa nie je možné vyhnúť, nech sa snažíte akokoľvek. Či sa už jedná o zlyhanie v práci, škole, či v medziľudských vzťahoch, zakaždým spôsobí pesimizmus. V danej chvíli by bolo najjednoduchšie odísť a už to znova neskúsiť, avšak to je to najhoršie, čo môžete urobiť. Radšej sa skúste zo svojich neúspechov poučiť. A skúste to znova. Tak isto, ako to skúsili mnohí ďalší. Dnes vám prinášame najznámejšie príbeh ľudí, ktorí zlyhali, však skúšali to ďalej, pokým neuspeli.

 

J.K. Rowling

Kto by nepoznal J. K. Rowling, autorku slávnej knižnej ságy o Harrym Potterovi? Najprv zlyhala vo veku 17 rokov, keď chcela študovať na Oxforde, no neprijali ju. Vo veku 38 rokov sa presťahovala do Edinburghu, aby žila so svojou sestrou, mala pocit, že vo všetkom zlyhala. O dva roky neskôr sa jej podarilo dokončiť prvú knihu, Harry Potter a Kameň mudrcov. Našla si agenta, avšak v prvom roku ju odmietlo až 12 vydavateľstiev. Až v roku 1996 sa jej podarilo nájsť vydavateľstvo, ktoré by jej knihu publikovalo. V roku 2004 sa, podľa magazínu Forbes, stala prvou spisovateľkou bilionárkou.

 

Zdroj: BeInspiredChannel.com

 

Zlyhania sú tak dôležité. Celý čas hovoríme iba o úspechu. No práve schopnosť odolávať zlyhaniam alebo zlyahania samotné sú to, čo často vedie k obrovskému úspechu. Stretla som veľa ľudí, ktorí nechceli skúšať, pretože sa báli zlyhania." - JK Rowling

Walt Disney

Walt sa narodil v roku 1901, cestu za úspechom však nemal jednoduchú. V mladom veku odišiel zo školy, pretože sa chcel dostať do armády, čo mu však nevyšlo. Neskôr pracoval pre lokálne noviny Kansas City Star, odkiaľ bol vyhodený pre nedostatok kreativity a dobrých nápadov. Neskôr založil vlastnú spoločnosť Laugh-O-Gram, ktorá za krátku dobu zbankrotovala. Po páde prvej filmy založil s pomocou Roya spoločnosť Disney Brohers Studio s účelom produkovania animovaných filmov. Až o päť rokov neskôr, v roku 1928, vytvoril legendárnu postavičku Mickeyho Mousa, po ktorej nasledovalo množstvo úspešných rozprávok.

 

 

Albert Einstein

Napriek tomu že jeho meno sa spája s genialitou a inteligenciou, Albert nedokázal rozprávať do veku štyroch rokov. Neskôr ho pre rebelantstvo vylúčili zo školy, taktiež ho neprijali na polytechnickú školu v Zürichu. Napriek tomu, že univerzitu dokončil, vôbec sa mu na nej nedarilo a takmer z nej odišiel. Po ukončení školy predával poistenia a pracoval v kancelárii na patenty.

 

Zdroj: wikimedia

 

Steve Jobs

Život Steva Jobs už začal jedným veľkým nešťastím. Jeho biologickí rodičia sa ho vzdali a dali na adopciu. Steve sa často cítil nechcený. Odišiel z vysokej školy a namiesto toho začal navštevovať kurzy, ktoré ho zaujímali.

Spoločnosť Apple začala ako projekt dvoch mužov v garáži, o pár rokov neskôr však už mala hodnotu 2 biliónov a tisícky zamestnancov. Po nezhode s Johnom Scullym však Jobs z jeho vlastnej spoločnosti odišiel, zobral so sebou päť zamestnancov a založil novú spoločnosť NeXT. Túto novú spoločnosť však Apple kúpil v roku 1997.

 

Zdroj: CNBC

Oprah Winfrey

Oprah sa narodila v roku 1954 v Mississippi, kde vyrastala v chudobe. V detskom veku bola sexuálne týraná svojím bratrancom aj ujom, preto už ako 13-ročná ušla z domu. Ako 14-ročná predčasne porodila dieťa, ktoré krátko po pôrode zomrelo. O tri roky neskôr však Oprah vyhrala súťaž krásy, stážovala v rádiu a po vysokej škole začala pracovať v novinách. Producent ju ale vyhodil pretože podľa neho sa nehodila do televízie. Vo veku 29 rokov prevzala show AM Chicago, z ktorej sa nakoniec vyvinula Oprah Winfrey Show, známa po celom svete.

 

Abraham Lincoln

Meno Abrahama Lincolna sa v súčasnosti spája viac s ukončením otroctva, ako s neúspechom. Avšak Abraham mal tých neúspechov viacero. Už od 14 rokov sa staral sám o seba a pretĺkal sa životom. Ako 23- ročný prišiel o prácu, o tri roky neskôr stratil lásku svojho života a neskôr sa psychicky zrútil. Pôsobil v politike, avšak keď nebol opätovne zvolený, venoval sa advokátskej praxi. V roku 1858 bol porazený vo voľbách a nestal sa americkým senátorom, no v roku 1861, vo veku 52, bol zvolený za amerického prezidenta.

 

 

Marilyn Monroe

Známa americká herečka a modelka, ktorá sa narodila ako Norma Jeane Mortenson. Keď mala osem rokov, jej matke diagnostikovali paranoidnú schizofréniu, otec bol neznámy a Norma sa začala presúvať po rôznych detských domovoch či pestúnskych rodinách. Začala chodiť na strednú školu, z ktorej odišla, aby sa vydala za susedovho syna. Ich manželstvo trvalo len 4 roky. Ako 20-ročná sa objavila na obálkach magazínov a získala kontrakt s 20th Century Fox, avšak nikde sa neobjavila. Jej kontrakt obnovený nebol. A tak sa venovala modelingu a zlepšovaniu svojich hereckých schopností. O dva roky neskôr sa objavila v nízkonákladovom filme a neskôr v ďalších filmoch, s ktorými zožala veľký úspech. V hlavnej úlohe zažiarila napríklad vo filme Niekto to rád horúce (1959) a v tom istom roku vďaka nemu získala aj ocenenie Golden Globe Award za najlepšiu herečku.

 

 

 

Colonel Harland Sanders

Colonel je známy ako zakladateľ KFC a tiež počtom neúspechov, ktoré za svoj život zažil. Keď mal päť rokov, zomrel mu otec. Colonel zostal sám s mamou a pomáhal jej starať sa o svojich súrodencov, najmä keď mama nebola doma. Ako 13-ročný odišiel z domu a rok neskôr začal pracovať na farme v Južnej Indiane. Za svoj život vlastnil prepravnú spoločnosť na rieke Ohio, predával pneumatiky v Kentucky, otvoril si vlastnú reštauráciu. Neskôr vlastnil aj motel, ale po štyroch mesiacoch oň v požiari prišiel. Začal pracovať na svojom tajnom recepte na kura, predal svoj business a rozviedol  sa. V roku 1955 skrachovala ďalšia jeho reštaurácia. Mal 65 rokov, keď sa snažil predať svoj kurací model reštauráciám po celej krajine. Odmietlo ho 1009 reštaurácií kým prvá súhlasila.

 

 

Michael Jordan

Michael je známy ako hráč basketbalu. Ako dieťa mal často problém so svojou výškou, pretože bol na basketbal príliš nízky. Ako 15-ročný plakal, keď sa nedostal do basketbalového tímu, avšak namiesto toho, aby sa vzdal, ho jeho mama presvedčila, nech sa snaží ďalej. Svoje neúspechy využil ako motiváciu. Vo veku 21 rokov vstúpil do NBA ako hráč Chicago Bulls. So svojím tímom vyhrali 6 krát šampionát. Dnes je Michael známy ako najlepší hráč basketbalu. Sám o sebe raz povedal: "Viac, ako 9 000 krát som netrafil. Prehral som viac, ako 300 zápasov. 26 krát mi verili, že získam finálny bod, ale netrafil som. Stále dokola som zlyhával. A to je dôvod, prečo som uspel."

 

 

George Lucas

Známy americký filmár, ktorý spolu so Stevenom Spielbergom natočil Dobyvateľov stratenej archy. Predtým, než sa venoval filmom, bolo jeho záľubou pretekanie na autách. Po autonehode, ktorú takmer neprežil, sa svojej záľuby vzdal. Keď získal na univerzite titul z filmu, natočil flim THX 1138, ktorý bol však prepadákom. Až po tomto filme nasledoval film Americké graffiti, ktorý bol úspešný. Avšak ani tento úspech nestačil na to, aby Lucas dokázal predať myšlienku Star Wars, s ktorou neuspel v dvoch štúdiách. Až 20th Century Fox súhlasilo s touto myšlienkou, napriek tomu, že ju p prečítaní scenára nechápali. Star Wars sa nakoniec stalo najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias.

 

Zdieľať na facebooku