Chceš uspieť na vysokej škole? Zameraj sa na tieto veci

Ak chcete uspieť na univerzite, stačí, ak si osvojíte zopár dôležitých návykov.
Ak chcete uspieť na univerzite, stačí, ak si osvojíte zopár dôležitých návykov. / Foto: Bigstock

Ak chceš uspieť na univerzite, stačí, ak si osvojíš zopár dôležitých návykov. Na čo by si sa mal zamerať?

 

Pre niektorých študentov vysokej školy je cieľom len preplávať, získať titul a nájsť si dobre platenú prácu, avšak mnohým študentom zároveň záleží aj na tom, aby školu ukončili úspešne. Pre každého ale úspešné ukončenie školy znamená čosi iné - pre niekoho to sú výborné známky, pre iného minimum opakovaných skúšok.

Nezávisle od konkrétnej definície, úspech sa zakladá na študentských schopnostiach. Ako teda zlepšiť svoje schopnosti alebo motiváciu, aby si školu zvládol úspešne? Čo dokáže povzbudiť tvoju produktivitu, alebo ju naopak úplne zabiť?

 

Aké schopnosti pomáhajú k úspechu?

Na úspech v práci, v živote, ale aj v škole sú potrebné určité schopnosti. Ak máš pocit, že niektoré z týchto schopností sú tvojou slabinou, vypracuj si akčný plán, ako sa zlepšiť.

 

Time-management je prvou z týchto schopností. Chodenie do školy nie je rovnaké ako práca. Nedeje sa každý deň v rovnakom čase od ôsmej rána do štvrtej poobede. Často je nepravidelné, a v dôsledku toho, že mnohí študenti popri škole pracujú, zaberá rána, noci či prázdniny. Nemalo by byť pre teba však menej dôležité. Je  jasné, že nie je ľahké žonglovať s toľkými povinnosťami, avšak ak chceš byť úspešný, musíš sa to naučiť. Nauč sa organizovať, určiť si, čo sú tvoje priority v ktorom čase a trénuj si sebadisciplínu.

 

Odolnosť je druhou schopnosťou, dôležitou pre úspech na vysokej škole. Dotkne sa ťa aj drobná kritika? Potom to na vysokej škole budeš mať veľmi ťažké, pretože nie všetkým profesorom sa vždy budú páčiť tvoje práce a seminárky. Ani tvoje odpovede na skúškach. Radšej sa priprav na množstvo zmien a prepisovania. Na zvládnutie kritiky je potrebná božská trpezlivosť a obrovská odolnosť. Hlavne by si si mal pre seba z kritiky vždy niečo pozitívne k svojmu rastu vziať.

 

Networking je dôležitý nielen v škole, ale aj osobnom živote. Pre väčšinu ľudí však neexistuje nič ťažšie ako vojsť do miestnosti plnej neznámych ľudí a socializovať sa, či prihovoriť sa osobe, s ktorou sa už dlho chceli spoznať. Avšak schopnosť networkingu dokáže značne uľahčiť akademický život, najmä pre doktorandov. Ako na to, aby pre teba networking nepredstavoval nočnú moru, ale aby si si získavanie kontaktov vedel aj užiť?

  • Vytvor si pozitívny postoj k novým ľuďom, aj keď si plachý introvert.
  • Zisti, kto sú kľúčové osoby v tvojej oblasti.
  • Vytvor si vlastnú profesionálnu sieť.
  • Zúčastňuj sa na tých správnych eventoch.
  • Využívaj LinkedIn.
  • Využi možnosti štúdia v zahraničí či na krátkodobých vzdelávacích projektoch.

 

Prezentačné zručnosti sa spomínajú neustále, avšak to len zdôrazňuje, aké sú dnes dôležité. Veľa predmetov si vyžaduje schopnosť vedieť niečo odprezentovať, avšak okrem toho, je táto schopnosť dôležitá aj v neskoršom pracovnom živote.

 

Ako môžeš ešte prispieť k svojmu úspechu?

Obklop sa správnymi ľuďmi. Podľa štúdie z Dartmouthu chytrí spolubývajúci vedú k lepším známkam, avšak to isté platí aj na najbližších kamarátov.

 

Vyhni sa používaniu laptopu. Napriek tomu, že čoraz viac študentov používa laptop na písanie poznámok, písanie rukou aktivuje viac centier v mozgu a viac si už počas hodiny dokážeš zapamätať. Písane na počítači vedie k nižšiemu chápaniu vysvetľovaného učiva. 

 

Správne sa obliekaj. Niektoré štúdie sa zamerali na to, ako vedie obliekanie človeka k jeho správaniu a výkonu. Ich zistenia ukázali, že keď sa oblečieš elegantnejšie a pracovne, budeš sa sústrediť viac ako keď budeš na prednáške sedieť v teplákoch.

 

Vyhni sa  multitaskingu. Multitasking je často ospevovaný ako správna cesta, ale vôbec tomu tak nie je. Namiesto toho ti rozloží pozornosť na veľa rôznych smerov, ale na nič sa nebudeš sústrediť poriadne. Ak chceš byť efektívny, radšej odhlás zo sociálnych sietí, vypni wifi na mobile a venuj sa jednej jedinej úlohe, ktorú potrebuješ zvládnuť.

 

Dávaj si pozor na jedlo. Sú jedlá, ktoré vedú k zlepšeniu pamäte, ako napríklad horká čokoláda, jogurt, zelenina, ale aj víno a káva. Naopak jedlá, ktoré sú bohaté na cukry a sodík vedú k väčšiemu stresu, depresii and negatívne ovplyvňujú pamäť.

 

Nezostávaj hore celú noc. Patríš k tým, ktorí sa cez skúškové učia dlho do noci alebo noc pred testom nepíš vôbec? Ak si zlepšíš svoj spánkový režim, zlepší sa aj tvoja pamäť. Namiesto toho, aby si zostal hore celú noc, skús zmeniť štýl učenia. Veľmi efektívne sú 25-minútové bloky. Najlepšou metódou overovania svojho učenia je aj samostatné testovanie.

 

Nájdi si brigádu. Máš toho veľa, ale aj tak máš spolužiakov, ktorí trávia víkendy v práci a stále majú lepšie známky ako ty? Nájdi si brigádu alebo stáž! Zamestnanie vedie k vyššej sebadôvere, vlastné peniaze ti pomôžu získať trošku samostatnosti, odbremeniť rodičov, ale naučíš sa aj lepšie manažovať čas. A čas, ktorý ti zostane na učenie, budeš tráviť efektívnejšie než nekonečným prehliadaním facebooku.

 

Plať si sám za seba. Študenti, ktorí si platia svoje náklady na štúdium sami, aspoň teda životné náklady, berú školu omnoho vážnejšie, ako tí, ktorí si nemusia platiť nič.

 

Pomôcť ti môže aj škola

Okrem študenta, jeho aktivít a schopností zohráva určitú úlohu aj škola. Najdôležitejšia je ľudská stránka vzdelávania, teda nie vzdelávanie samé o sebe, ale priatelia, pocit, že človek na školu patrí a istota. Tieto tri zložky sú pre úspech na škole nevyhnutné. Vysoké školy a univerzity by sa mali zamerať na to, aby ich aktivity dokázali študentov zaujať. Mali by byť informatívne, inšpiratívne a relevantné k súčasnosti, ale aj budúcnosti študenta. Ich základom by mala byť kolaborácia s ostatnými študentami a členmi školy. Aktivity, ktoré sa realizujú iba jednorázovo, nepomáhajú, ideálne sú aktivity, ktoré majú pokračovanie, napríklad mentoringové programy či tútoring.

Zdieľať na facebooku