Podľa akých kritérií si nájsť prácu snov?

Práca snov nie je taká, kde zarobíte najviac peňazí. Už viacerí psychológovia upozornili na to, že sa pri rozhodovaní často riadime mylnými predpokladmi, čo nás urobí šťastnými.
Práca snov nie je taká, kde zarobíte najviac peňazí. Už viacerí psychológovia upozornili na to, že sa pri rozhodovaní často riadime mylnými predpokladmi, čo nás urobí šťastnými. / Foto: Bigstck

Práca snov nie je taká, kde zarobíte najviac peňazí. Čo hovoria výskumy o dokonalej práci, akú ľudia hľadajú a s ktorou sú spokojní?


Takmer každý z nás má predstavu svojej vysnívanej práce, ktorá ho baví a v ideálnom prípade dokáže priniesť aj dostatok peňazí. Avšak predstava dokonalej práce je pre každého iná. Zakladá sa táto predstava na nejakých kritériách? Alebo jediné, čo stačí, je nasledovať svoju vášeň a dúfať, že prinesie želané ovocie?

Touto témou sa už zaoberalo veľké množstvo vedcov i autorov. Existuje mnoho výskumov, ktoré sa snažia zistiť, či je nájdenie práce snov skutočne také jednoduché ako nasledovanie svojej vášne. Viac ako 60 výskumov zhrnul portál 80 0000 Hours, ktorý sa venuje radám, ako hľadať zmysluplnú prácu, do svojej analýzy. Aké požiadavky by mala podľa ich zistení teda spĺňať perfektná práca?

 

Najčastejšie chyby pri hľadaní práce

Mýliť sa je ľudské a všetci robia v živote chyby. Inak tomu nie je ani pri hľadaní práce. Bežne používaným spôsobom je sebareflexia, kedy je nutné predstaviť si rôzne možnosti a to, nakoľko by sme s nimi boli spokojní, či písať si zoznamy preferencií. Avšak nie všetci vždy vedia, čo chcú alebo nechcú. Nikto nedokáže predpovedať, čo ho v živote urobí šťastným, ani si presne zapamätať,  v ktorej situácii bol šťastnejší, pretože si vždy zapamätáme len koniec udalosti, a nie celý priebeh. Dan Gilbert, profesor z Harvardovej univerzity, ktorý sa roky venuje výskumu šťastia tvrdí, že sa pri jeho hľadaní rozhodujeme na základe mylných domnienok. Naše rozhodovanie prebieha na základe koncov udalostí, a preto by sme úplne nemali veriť svojim inštinktom pri hľadaní práce.

Pri hľadaní práce ľudia často preceňujú náplň či ciele úspešnej kariéry. Bežnou praxou je výber práce na základe terajšieho platu, platových vyhliadok do budúcna, úroveň stresu a pracovné prostredie.

Peniaze nedokážu spraviť človeka úplne šťastným. Už dávno sa hovorí, že „za peniaze si šťastie nekúpiš.“ Napriek tomu, že finančná bezpečnosť je často ľudskou prioritou, peniaze neprinášajú so sebou šťastie. Na základe výskumov sa zistilo, že vyšší príjem zvyšuje spokojnosť so životom, avšak nie s emočným stavom človeka. V tomto prípade je rozdiel v príjme takmer alebo úplne zanedbateľný. Peniaze teda dokážu človeka urobiť šťastným, ale len vo veľmi malej miere.

Ďalšou z bežných mylných požiadaviek je nízka hladina stresu. V skutočnosti však práca, ktorá nie je pre človeka výzvou a nemá žiadne požiadavky, je považovaná za nudnú.  Ale takisto nie je ani ideálne, ak má človek prácu, ktorej požiadavky ďaleko presahujú schopnosti, pretože v tom prípade spôsobuje príliš veľa stresu. Ideálna je zlatá stredná cesta, v ktorej požiadavky práce vyhovujú schopnostiam. Čiže práca môže byť aj výzvou, ale táto výzva musí byť zvládnuteľná.

 

6 kritérií, ktoré vás privedú v práci k spokojnosti

Portál 80 0000 Hours zadefinoval na základe prieskumu 6 kritérií, ktoré by mala vaša práca snov mať, aby ste boli spokojní.


1 | Práca musí byť podmanivá

Nezáleží na plate, úrovni stresu, typu spoločnosti, ale záleží na tom, či je práca podmanivá a pútavá. Práca by mala zaujať človeka, udržať pozornosť a dať zmysel. Rozdiel, medzi tým, či je práca pre človeka zaujímavá alebo nudná sa podľa vedcov zakladá na štyroch faktoroch- sloboda pri vykonávaní práce, spätná väzba, rozmanitosť vykonávaných úloh a jasne definované úlohy.

 

2 | Práca pomáha ostatným

Ľudia, ktorí pomáhajú iným, sú v živote spokojnejší. Aj preto sú povolania ako hasič či učiteľ tie, ktoré ľudí napĺňajú najviac. Dávajú im jasný zmysel. Vidieť vo svojej každodennej práci zmysel je pre človeka dôležité a pomoc druhým je odpoveďou, čo vás môže pri výbere práce nasmerovať.

Portál 80,000 HOURS uvádza, že až 90 percent z opýtaných ľudí nevidí vo svojej práci zmysel. Na to, že ľudia si čoraz viac hľadajú prácu, ktorá má zmysel, existuje už čoraz viac dôkazov. Jedným z nich je aj stúpajúci počet ľudí, ktorí sa venujú dobrovoľníckym príležitostiam či už v rámci svojej práce alebo mimo nej. Dobrovoľníctvo robí ľudí šťastnejšími, a tým pádom aj zdravšími. Svetový prieskum tiež zistil, že ľudia, ktorí podporujú charitu sú rovnako spokojní ako tí, čo zarábajú dva krát viac.

 

3 | V tejto práci ste dobrí

Ďalším kritériom perfektnej práce je to, aby ste v nej boli dobrí. Ak ste vo svojej práci dobrí, môžete pracovať na zmysluplných veciach, a zároveň budete aj férovo ohodnotení. Vy si budete svoju prácu ceniť viac, a rovnako aj ľudia okolo vás si budú vašu prácu viac ceniť. Neriaďte sa iba svojou vášňou, pretože nemusíte byť nevyhnutne skvelí v tom, čo vás baví, ale je nutné, aby ste mali potenciál byť výborným.

 

4 | V práci máte podporujúci kolektív

Ak sa vám bude dobre pracovať s ľuďmi okolo vás a vaším šéfom, aj v práci budete celkovo spokojnejší. Nie je nutné, aby bol každý váš najlepší kamarát, avšak ak si nájdete v práci priateľov, je pravdepodobnejšie že vám pomôžu, až to bude nevyhnutné. A predsa pomoc v práci patrí k jedným z najdôležitejších faktorov, či sa vám v práci bude páčiť, alebo nie.

 

5 | Práca nemá žiadne veľké negatíva

Všetko doteraz spomenuté je dôležité k spokojnosti, ale taktiež je dôležité, aby ste niektoré veci v práci nezažili. Dlhé dochádzanie, dlhé hodiny v práci, neférový plat, či neistota zamestnania do budúcnosti vám môžu znepríjemniť aj tú najlepšiu prácu na svete.

 

6 | Práca vám zapadá do života

Kritérií, ktoré by mala vaša ideálna práca spĺňať, je celkom veľa, avšak netreba splniť všetky z nich. Je možné nájsť si aj variant, kedy vám vaša práca bude platiť účty, ale skutočne napĺňať vás môže nejaký vedľajší projekt, kde zužitkujete skúsenosti či kontakty z riadnej práce.

 

Použite tieto ingredencie pri hľadaní vašej vysnenej práce. Pri hľadaní práce si vyberte tie najzaujímavejšie možnosti a oznámkujte ich. Napriek tomu, že naša pamäť nás často klame, skúste si uvedomiť, kedy v živote ste mali pocit, že všetko dáva zmysel. Premyslite si, čo by ste chceli robiť, keby je váš čas limitovaný. Práve vďaka týmto otázkam si možno uvedomíte, aká je vaša práca snov.

Čítajte viac o téme: Absolventi, Kariéra
Zdieľať na facebooku