Cítiš sa stratene? Týchto 8 vecí ti pomôže!

Pokiaľ sa v živote cítiš akoby si stratil niť, nepodliehaj negativite, ver si, a vráť sa k tomu, čo ťa baví. Pamätaj si, že len ty si strojcom svojho šťastia!
Pokiaľ sa v živote cítiš akoby si stratil niť, nepodliehaj negativite, ver si, a vráť sa k tomu, čo ťa baví. Pamätaj si, že len ty si strojcom svojho šťastia! / Zdroj: Pexel

V živote každého z nás príde občas obdobie, kedy máme pocit, že nás nič nenapĺňa, nič nebaví, nič nezaujíma. Často sa cítime stratene vo vlastnom živote, nevieme ako napredovať, ako keby sme stratili kontakt s vlastným životom, so svojimi snami a samým sebou. Nezáleží na tom, či sa cítite stratene v práci, vo vzťahu, alebo všeobecne. Nie ste sami, a mnoho ľudí sa cíti podobne, ako vy. Nie je jednoduché nájsť cestu naspäť, avšak váš pocit neznamená to, že váš život stratil zmysel, ale znamená to, že si prechádzate obdobím zmeny. Je dôležité, aby ste sa nezasekli na mieste, ale pokračovali ďalej a našli svoju cestu. Čo robiť, ak máte takéto pocity a všetko stráca svoj zmysel?

 

1. Nebojujte so svojimi pocitmi

Nebojte sa a priznajte si pravdu, veď nie ste jediná osoba na svete, ktorá stratila pôdu pod nohami. Možno momentálne nevidíte zmysel v tom, čo sa okolo vás deje, ale musíte veriť svojim emóciám, tie vám povedia, kedy je všetko v poriadku, a kedy je čas na zmenu. Keď sa cítite stratene, počúvajte svoje emócie. Ak vám vaša intuícia povie, aby ste niečo urobili, urobte to.

 

2. Verte si

Keď ste si už priznali pravdu, je nutné, aby ste si verili. Ak nebudete veriť v seba, tak nikto iný to za vás neurobí. Pokiaľ sa obrátite chrbtom sami k sebe, nikdy nenájdete cestu späť. Váš najdôležitejší vzťah v živote je vzťah so sebou samým.

 

3. Robte to, čo vás baví

Kedy naposledy ste sa skutočne zabávali? Robili to, čo vám robí radosť? Pamätáte si, aký to bol skvelý pocit? Je ľahké byť bezstarostný, keď ste dieťa, avšak čím je človek starší, tým viac povinností a problémov má, čiže má aj menej času na zábavu. Život je a aj môže byť skvelý, keď robíte veci, ktoré vás bavia a robia šťastnými. Venujte sa tomu, čo vás zabáva. Ak máte radi turistiku, venujte sa jej. Pokiaľ máte radi pohyb a pohyb je to, čo vás robí šťastnými, máte veľa možností, ako tráviť svoj voľný čas zábavne. Keď budete robiť veci, ktoré vás bavia, aj váš život budete vidieť v krajších farbách a prestanete prepadať depresívnym náladám. Budete mať pocit, že váš život má svoj zmysel. Ľudia sa často boja o to, či žijú správne, avšak všetko je iba také, ako to vnímate. Pravidlá šťastného života sú také, aké si vytvoríte. Len vy ste strojcom svojho vlastného šťastia, nech to znie akokoľvek otrepane.
Venujte sa svojim záľubám, nevymýšľajte si výhovorky, a buďte šťastní.

 

4. Vyskúšajte niečo nové

Každý občas potrebuje zmenu. Jednou z najlepších vecí, čo môžete urobiť, ak máte dostatok času a priestoru, je vydať sa na dobrodružstvo. Či už je to výlet na jeden deň, wellness víkend, výlet po Európe či cesta okolo sveta či kontinentu, choďte a objavujte svet. Veď na svete je toľko krásnych vecí, čo môžete vidieť! Práve pri takomto dobrodružstve objavíte nielen svet, ale aj sami seba. Všetko uvidíte inými očami a možno odstup je práve to, čo potrebujete.
Ak vám to nedovolí čas či prostriedky, vyskúšajte aspoň menšiu zmenu. Vždy bolo vašim tajným snom zabehnúť maratón? Možno práve teraz je ten správny čas, aby ste začali behávať. Alebo ste chceli spraviť veľkú zmenu so svojím výzorom? Hovorí sa, že zmena je život, a toto príslovie nie je ďaleko od pravdy.

 

5. Pripomeňte si, o čom ste kedysi snívali

Každý má svoje sny. O čom ste snívali predtým, než ste sa stratili v realite každodenného života? Čo ste považovali za nemožné a vysoko nepravdepodobné kvôli tomu, kým ste kedysi boli? Spojte sa naspäť so svojimi snami, nájdi svoj starý denník, kde sú vaše sny, a pripíšte si nové, ktoré máte teraz. O čom teraz snívate? Čo by ste radi dosiahli? Nájdite odpovede na svoje otázky. Práve odpovede, ktoré hľadáte, vám môžu pomôcť nájsť v živote ďalší smer. Keď sa naspäť spojíte so svojimi snami, budete sa cítiť menej stratene. Budete vedieť, čo chcete a o čom sníva vaša duša.

 

6. Rozširujte si svoju zónu komfortu

Táto rada je asi najviac spomínaná zo všetkých, avšak všetko dobré sa deje až za vašou zónou komfortu. Všetky jedinečné zážitky vás čakajú práve tam. Je príjemné cítiť sa pohodlne a bezpečne. Za takýchto podmienok však nerastiete, ale zostávate na mieste. Vyskúšajte sa pre zmenu cítiť nepohodlne, urobte niečo, čo by ste nikdy neurobili. Naučte sa čeliť svojmu strachu, čo povedie k vášmu rastu. Urobte to, čo vás ako prvé napadne.

 

7. Počúvajte a vnímajte

Niekedy vôbec nie je nevyhnutné rozprávať na to, aby ste porozumeli. Každý deň je okolo vás veľa správ a vnemov ktoré vás inšpirujú konať, či už vedome, alebo podvedome. Môže to byť úplne čokoľvek- príspevok na facebooku, komentár na diskusnom fóre či správa od najlepšieho kamaráta. Ak začnete vnímať, čo sa deje okolo vás, máte omnoho väčšiu šancu zachytiť všetky správy. Môže to byť ťažké v dnešnom rušnom svete, avšak je to nevyhnutné. Váš kľúč na nájdenie samého seba a svojho strateného vodítka môže byť úplne čokoľvek. Nechajte sa viesť.

 

8. Vy máte tú moc

Len vy máte tú moc zmeniť niečo vo svojom živote a robiť to, čo si vaše srdce zažiada. Je jednoduché nechať sa viesť pocitom, že sa cítite stratene, avšak negatívne pocity vás nikam nedovedú. Vy si môžete vybrať čo urobíte, kedy to urobíte, a ako to urobíte. Nech už používate na reflektovanie nad svojím životom akýkoľvek prostriedok, napríklad písanie denníka, zamerajte sa na to pozitívne a na radosť.

Zdieľať na facebooku