Dobrovoľnícke ponuky pre študentov doma i v zahraničí

Ak nepotrebujete počas voľných dní či leta nutne peniaze, môžete sa zapojiť do najrôznejších dobrovoľníckych aktivít. Okrem toho, že niekomu pomôžete, aj takéto aktivity obohatia váš život či CV.
Ak nepotrebujete počas voľných dní či leta nutne peniaze, môžete sa zapojiť do najrôznejších dobrovoľníckych aktivít. Okrem toho, že niekomu pomôžete, aj takéto aktivity obohatia váš život či CV. / Foto: Bigstock

Leto je za dverami a mnohí z vás iste premýšľajú, ako by ste ho mohli stráviť. Nekonečné dni na kúpalisku vás nelákajú a radi by ste zažili niečo špeciálne? Vyskúšaje dobrovoľnícke programy doma alebo v zahraničí!

 

Dobrovoľníctvo v zahraničí

Dobrovoľníctvo v posledných rokoch dosiahlo skutočný rozmach nielen medzi mladými ľuďmi, ale medzi naprieč rôznymi skupinami ľudí vrátane rôznych vekových kategórií alebo profesií. Dobrovoľníckych programov je čoraz viac a teda už môžete robiť úplne čokoľvek, čo si zaumienite. Či je to dobrovoľníctvo na letnom festivale, záchrana korytnačiek na Kostarike, učenie detí v Turecku, alebo trávenie  času s deťmi, napríklad aj v letných táboroch na Slovensku. Stačí si vybrať, čo vás zaujíma. Počas takýchto programov si rozvíjate obrovské množstvo svojich soft skills, zlepšíte si aj cudzí jazyk, naučíte sa novú zručnosť alebo sa osamostatníte. V každom prípade, dobrovoľníctvo vyzerá v životopise skvele.

Jednou z najznámejších možností ako dobrovoľníčiť v zahraničí je Európska dobrovoľnícka služba(EVS). Program patrí pod záštitu Európskej únie. Dobrovoľník je vyslaný do zahraničnej krajiny, po dobu 2 týždňov až 12 mesiacov. Avšak, EVS nie je obmedzená len na európske krajiny, ako napovedá jej názov. Svoj projekt môžete mať kdekoľvek na celom svete. Dĺžka programu je nastavená tak, aby ste svoj program mohli mať aj cez leto. Veľmi často existujú práve projekty zamerané na letné mesiace, ako napríklad pomoc s prípravou festivalu v Turecku či výpomoc v detskom tábore v Rusku. Veková hranica je stanovená od 17 rokov. EVS projekty zo Slovenska ponúkajú mládežnícke a neziskové organizácie alebo občianske združenia, ako napríklad ADEL, Mladiinfo, Inex alebo Keric. Organizácií je však oveľa viac, stačí len hľadať. Podmienky, ako to všetko funguje, je možné nájsť aj na webstránke Iuventy.

Pokiaľ sa vám EVS nepozdáva, existuje mnoho ďalších webstránok, ktoré ponúkajú dobrovoľnícke pobyty po celom svete. Za registráciu zaplatíte malý členský poplatok, a potom si môžete vyberať zo všetkých krajín na svete, zo všetkých projektov. Medzi najznámejšie dobrovoľnícke web stránky patrí napríklad:

GoAbroad, WorkAway, WWOOF či HelpX. Jednoducho napíšete správu projektu, ktorý sa vám páči a čakáte na odpoveď.

Jednou z možností, ako sa zapojiť do dobrovoľníckych programov, sú aj workcampy. Väčšinou sú v zahraničí, v krajinách ako Francúzsko či Nemecko, avšak niektoré ponuky sú aj na Slovensku či v Čechách. Workcampy sú v podstate medzinárodné dobrovoľnícke tábory, kde dobrovoľníci vykonávajú prácu verejnoprospešného charakteru. Časté sú napríklad obnovy kultúrnych pamiatok, práca s ľudmi, organizácia táborov či čistenie lesa alebo pláže. Programy väčšinou trvajú 2-3 týždne. Existujú aj takzvané TEENage campy, ktoré sú zamerané pre vekovú kategóriu 15-17 rokov. Asi najväčšia databáza workcampov sa nachádza na stránke INEX-u.

Dobrovoľnícke programy v zahraničí ponúka aj študentská organizácia AIESEC. Programy sú väčšinou v dĺžke 6 až 8 týždňov a sú zamerané na vysokoškolských študentov. Všetky sú v zahraničí, a pokrývajú široké spektrum krajín od Číny, cez Rusko, Taiwan, Indonéziu až po Mexiko.

 

Dobrovoľníctvo na Slovensku

Množstvo dobrovoľníckych ponúk je aj na Slovensku. Na portáli Ľudia ľuďom je možné nájsť aktuálny zoznam ponúk s naozaj širokým zameraním. Ponuky sa taktiež nachádzajú aj na stránke Bratislavského dobrovoľníckeho centra.

 

Dobrovoľníctvo v kultúrnych a športových podujatiach

Zahraničie možno znie fajn, ale aj tak vás to láka zostať na Slovensku so všetkými kamarátmi? Čo takto skúsiť letné festivaly? Dobrovoľníkov hľadajú aj oni, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Zo slovenských máte šancu napríklad ako dobrovoľník na festival Pohoda. Dobrovoľník si odpracuje okolo 20-22 hodín, ale na Pohode sa niečo deje stále, takže v podstate o nič nepríde. Smeny sa dajú vybrať. Dobrovoľníci majú k dispozícii aj vlastné stanové mestečko, malý príspevok na dopravu a jedlo, čo sa na festivaloch vždy zíde. Ďalším festivalom ponúkajúcim dobrovoľnícke pozície je Grape. Ako dobrovoľník sa študent môže dostať aj na zahraničné festivaly, napríklad na poľský Woodstock. V prípade mnohých festivalov stačí len sledovať web stránky a dobrovoľnícke pozície sa takmer vždy nájdu, hoci len zopár dní pred festivalom. Na webstránke ICM Prostejov je možné nájsť aj zoznam zahraničných festivalov, ktoré je možné ako dobrovoľník navštíviť.

Dobrovoľníctvo sa však dá spojiť aj so športovými podujatiami. Olympijské hry sa konajú každé 4 roky práve v letných mesiacoch. Na takéto obrovské podujatia je treba desaťtisíce dobrovoľníkov. Dobrovoľníčiť sa však dá aj na menších podujatiach, na majstrovstvách, Fife, či národných súťažiach. Tieto ponuky sú vždy vypísané na webových stránkach konkrétnych podujatí.

Čítajte viac o téme: Kariéra, Životopis
Zdieľať na facebooku