6 tipov, ako si vylepšiť svoj životopis

Prvým kontaktom zamestnávateľa s potenciálnym zamestnancom je životopis. Môžete si ho vylepšiť tak, aby vám potenciálny zamestnávateľ venoval viac ako len pár sekúnd.
Prvým kontaktom zamestnávateľa s potenciálnym zamestnancom je životopis. Môžete si ho vylepšiť tak, aby vám potenciálny zamestnávateľ venoval viac ako len pár sekúnd. / Foto: Pexels

Každý zo študentov dúfa, že po skončení školy si nájde vysnívanú prácu. Prácu, ktorá okrem toho, že nebude zle platená, bude mať zmysel a bude nás napĺňať. Stredná a vysoká škola sú štartovacím obdobím na získanie skúseností, ktoré môžu viesť až k vysnenému zamestnaniu. Je len na vás, ako ho využijete. Prvým kontaktom zamestnávateľa s potenciálnym zamestnancom je váš životopis. Na základe neho sa rozhoduje, či dostanete pozvánku na interview alebo e-mail s odpoveďou typu - príliš vysoká konkurencia. V tomto článku nájdete 6 tipov, ako si zlepšiť obsah CV natoľko, aby ho potenciálny zamestnávateľ neodložil po pár sekundách na bok, ale chcel vás spoznať viac.

 

1. Akademické úspechy

Počas štúdia, či už stredoškolského alebo vysokoškolského,  má študent asi najviac možností byť aktívny a zapájať sa do súťaží než počas celého života. Či už sú to matematické súťaže, chemické, rôzne olympiády, jazykové súťaže alebo SOČ počas strednej školy, aj takáto skúsenosť vyzerá skvele v životopise. Počas vysokej školy je možností tiež veľa, treba len hľadať. V posledných rokoch sa taktiež rozšírili aj súťaže zamerané na študentské podniky pre študentov obchodných škôl. Nezávisle od toho čo študuješ, to ‘‘pravé orechové‘‘ si dokáže nájsť úplne každý. Účasť na súťažiach je navyše dôkazom množstva vlastnostní ako ambicióznosť, odhodlanie, lepších komunikačných zručností a rozsiahlejšie vzdelanie v konkrétnej oblasti.

 

2. Brigády, stáže

Asi najlepším bodom, ktorý môžete mať na životopise už počas štúdia, je pracovná skúsenosť. Môže to byť čokoľvek - trhanie lístkov v kine, brigáda v supermarkete, pracovná skúsenosť v zahraničí. Toto všetko môžeš získať už počas strednej školy. Nielenže to skvele vyzerá v životopise, ale za peniaze zarobené z brigády môžeš ísť na vysnívaný letný festival s kamarátmi alebo na dovolenku. Študentské brigády je možné nájsť na mnohých webstránkach, napríklad brigada.sk, studentskefinancie.sk alebo brigadyprestudentov.sk.
Počas vysokej školy majú študenti obrovské množstvo príležitostí na získanie pracovných skúseností. Každá veľká spoločnosť najíma študentov ako brigádnikov a stážistov. Ak ťa láka spoznávať nepoznané v zahraničí, študentská organizácia AIESEC ponúka možnosť pracovných alebo kultúrnych stáží po celom svete. Možnosť získať stáže je v národných a medzinárodných inštitúciách, ako napríklad Európsky parlament, Organizácia Spojených národov alebo Národná Rada Slovenskej republiky. Obrovskou výhodou je, že niektoré spoločnosti spolupracujú aj s konkrétnymi fakultami alebo školami, získať stáž teda nie je až také ťažké.

 

3. Extra vzdelávanie

Podstatným bodom v životopise je tiež ďalšie vzdelávanie. Patria sem jazykové kurzy, letné školy, barmanské kurzy. Všetko čo vieš, všetky vedomosti a schopnosti sú len plus pre teba. Dokazuje to tvoje schopnosti a tvoju chuť ďalej sa vzdelávať a neustále sa učiť niečo nové. Všetko by ale malo byť relevantné k pozícii, na ktorú sa hlásiš. Ak sa hlásiš na pozíciu Java Developera, zamestnávateľa asi nebude zaujímať, že máš za sebou kurz thajskej kuchyne.

 

4. Mimoškolské aktivity

Extra aktivity mimo školy sú bonusom, či sú to krúžky, vďaka ktorým si ešte počas základnej školy získal určité záľuby a skúsenosti, alebo chodenie do umeleckej školy. Patrí sem aj šport. Bol si kapitánom futbalového tímu? Alebo si s tanečnou skupinou vyhral tanečné súťaže? Zapojil si sa vo svojom voľnom čase do súťaže alebo si súčasťou mentoringového programu? Počas leta si aktívny a aj vtedy chodíš na letné školy? Pokiaľ je to relevantné, daj si to životopisu. Každá jedna aktivita odhaľuje niečo o tebe. Dôležité pri písaní životopisu je tiež vedieť sa odlíšiť od ostatných a zaujať.  Výbornou príležitosťou na získanie skúseností sú mládežnícke projekty. Poskytujú príležitosť neformálneho vzdelávania sa na rôzne témy, od environmentálnych až po ľudsko-právne. Často sú mnohé projekty práve v zahraničí alebo so zahraničnými účastníkmi, takže si pri nich precvičíš aj angličtinu.

 

5. Dobrovoľníctvo

Dobrovoľníctvo je v súčasnosti asi najrozšírenejší bod na životopise. Veľkou výhodou je, že študent môže vykonávať dobrovoľnícku prácu takmer všade. Mnoho organizácií ponúka dobrovoľnícke programy zamerané na obrovské spektrum aktivít, či už ide o poradenstvo, trávenie času so seniormi, deťmi z detských domovov alebo programy neziskových organizácií. Niekedy je dokonca aj dobrovoľníctvo cesta, ako získať platenú brigádu.

 

6. Schopnosti

Zameraj sa hlavne na jazykové a IT schopnosti. Väčšina ponúk už vyžaduje aspoň základnú znalosť angličtiny a základnú znalosť počítačových programov. Excel má omnoho väčšie využitie ako len tvorenie tabuliek. Pokiaľ ovládaš Photoshop, programy na tvorbu videí alebo vieš používať Wordpress, spomeň to vo svojom životopise.

Čo ak nemám žiadne skúsenosti?

Obstojný životopis je možné napísať aj v prípade, že nemáš žiadne pracovné skúsenosti a tým pádom nemáš čo napísať k predchádzajúcim bodom. Je dobré vyjadriť sa napríklad k školským projektom. Mali ste v škole tímovú prácu a ty si mal na starosti vyhľadávanie informácií? Vlož si to do životopisu. Skús sa zamerať na príklady, kde si využil komunikačné zručnosti, prácu v tíme, ale aj schopnosť pracovať individuálne.

Kde nájdem viac informácií?

Na internete je dostupné všetko. Príležitosti na svoj rozvoj nájdeš napríklad na slovenskom portáli mladez.sk, ktorá mapuje rôzne víkendové školenia, dobrovoľnícke príležitosti, súťaže a niekedy aj  študentské brigády. Veľmi veľa informácií je dostupných aj vo Facebook skupine Youth projects SLOVAKIA, kde sú pokryté hlavne mládežnícke projekty a možnosti vycestovania do zahraničia. Ak máš cieľ svoj životopis zlepšiť, možnosti sa na to určite nájdu.

Čítajte viac o téme: Absolventi, Kariéra
Zdieľať na facebooku