Slovensko sa hemží krásnymi projektmi! Ktorý chytí za srdce vás?

Na celom Slovensku sa snažia získať podporu ľudí krásne projekty prihlásené do výzvy Gesto pre mesto.
Na celom Slovensku sa snažia získať podporu ľudí krásne projekty prihlásené do výzvy Gesto pre mesto. / Zdroj: gestopremesto.sk

Od západu po východ zasypali mapu Slovenska projekty, na ktoré môžeme byť hrdí. Deti i dospelí, ktorí sú ich súčasťou, dnes ale potrebujú vašu pomoc. Program Gesto pre mesto totiž podporí len tie najlepšie a o nich rozhodnete VY.

 

Kto čaká na váš hlas?

V rôznych kútoch Slovenska ľudia robia neobyčajné veci – tešia spevom, hudbou, divadlom či tancom iných, učia deti o folklóre, tradíciách, vyrábajú krojované bábiky alebo iné umelecké diela. Tvoria krásu, ktorá by mala zostať zachovaná, no často potrebuje finančnú pomoc silnejších.

Raiffeisen banka preto vytvorila program Gesto pre mesto, prostredníctvom ktorého podporí finančným darom v 38 mestách, kde má pobočku, 1 projekt s najvyšším počtom hlasov v rámci výzvy „Zachovanie kultúrnych hodnôt“.

 

V jednotlivých mestách už na vašu podporu netrpezlivo čakajú folklórne súbory, spevácke zbory, festivaly, tanečné skupiny či divadelníci.

 

Pozrite si všetky inšpiratívne projekty, ktoré sa o podporu uchádzajú - ZOZNAM PROJEKTOV.

 

Tu je zopár z nich:

 

Dvojkáčik pre radosť druhým (Senica)

Folklórny súbor Dvojkáčik / Zdroj: gestopremesto.sk

 

Folklórny súbor Dvojkáčik funguje v Senici už šestnásty rok. Vystriedali sa v ňom stovky detí a svojím umením teší širokú verejnosť. Finančnú podporu by chceli využiť na nové kroje pre deti, na výrobu pomôcok, akými sú cepy, valašky a iné rekvizity, ktoré potrebujú na pravidelné vystúpenia.

 

Hradovánky (Žilina)

Hradovánky (Žilina) / Zdroj: gestopremesto.sk

 

Toto podujanie sa bude zameriavať edukatívne cez zážitkovú formu na rozširovanie povedomia o histórii nášho územia, tradičných stredovekých remeslách, spôsoboch dobového života, organizácie vojenského tábora pri nácviku ľahkej mestskej domoobrany či ukážku boja.

 

Krojované bábiky Záhorie (Malacky)

Krojované bábiky Záhorie (Malacky) / Zdroj: gestopremesto.sk

 

Ľudia zo Záhoria tvoria autentické krojované bábiky, aby zachovávali kultúrne hodnoty v podobe ľudových krojov.  Edíciu krojovaných bábik by chceli rozšírili o ďalších 12 bábik odetých do krojov z dedín a ich okolia (V. Leváre, Závod, Studienka, Kostolište, Láb Gajary, Kúty a iné časti Záhoria). Následne plánujú urobiť výstavu a jednotlivé bábiky darovať školám či miestnym folklórnym súborom.

 

Folklórny súbor Vargovčan (Hanušovce nad Topľou)

Folklórny súbor Vargovčan (Hanušovce nad Topľou) / Zdroj: gestopremesto.sk

 

Folklórny súbor Vargovčan pochádza z Hanušoviec nad Topľou, má 200 členov a je rozčlenený do troch tanečných skupín (Vargovčan a detské súbory Vargovčanik a Vargovčanček). V roku 2019 oslávi 20 rokov od svojho založenia. V prípade podpory by v súbore využili financie na tanečnú obuv a košele.

 

Ako im môžete pomôcť vy?

Zahlasujte za projekt vo svojom okolí, ktorý si podľa vás zaslúži získať pomoc, aby mohol rásť. Tie najlepšie projekty môžu vďaka vám získať 1000 €.

 

Hlasovanie prebieha do 31.12.2018 vyplnením jednoduchého formulára na www.gestopremesto.sk. Víťazné projekty budú známe 2.1.2019

 


Článok vznikol v spolupráci s Raiffeisen bankou.
Zdieľať na facebooku