Prečo sa niektorí vysokoškoláci vo svete rozhodli žiť dobrovoľne v domovoch dôchodcov?

Prečo sa niektorí vysokoškoláci vo svete rozhodli žiť dobrovoľne v domovoch dôchodcov? Táto výhodná ponuka je súčasťou medzigeneračného projektu, ktorý má brániť negatívnym dopadom starnutia.
Prečo sa niektorí vysokoškoláci vo svete rozhodli žiť dobrovoľne v domovoch dôchodcov? Táto výhodná ponuka je súčasťou medzigeneračného projektu, ktorý má brániť negatívnym dopadom starnutia. / Foto: Shutterstock

Niektorí študenti v Holandsku sa rozhodli dobrovoľne vymeniť internát plný rovesníkov za domov plný starých ľudí. Prečo? Domov dôchodcov v Holandsku ponúka študentom vysokých škôl ubytovanie zdarma počas ich štúdia. Výmenou za to je príjemne strávený čas, ktorý venujú starším obyvateľom ich domova. Táto ponuka je súčasťou medzigeneračného projektu, ktorý má brániť negatívnym dopadom starnutia.

 

Strecha nad hlavou za neobyčajné priateľstvo

Výmenou za malé apartmány, ktoré študenti dostanú, Humanitas retirement home v holandskom Deventeri požaduje od študentov, aby strávili najmenej 30 hodín za mesiac so starkými, ktorí tu žijú ako ich susedia.

Študenti im tu v rámci spolupráce pripravujú rôzne aktivity ako šport, oslavy narodenín a čo je dôležité, poskytujú im spoločnosť, ak napr. seniori ochorejú. To im pomáha, aby sa necítili osamelo. Matthew Kaplan, profesor medzigeneračných programov na Pensylvánskej štátnej univerzite, je presvedčený, že tieto vzťahy sú pre starých ľudí ďaleko dôležitejšie ako keď k nim niekto príde iba na jednorazovú návštevu. Dokážu ísť viac do hĺbky a to je možné, len ak medzi nimi vznikajú skutočné vzťahy, ktoré si vyžadujú mnoho interakcie.

 

Foto: intergenerationalhousing.wordpress.com

 

Sociálna izolácia a osamelosť je u starších ľudí spájaná podľa štúdie s nárastom úmrtnosti. Uvádza to štúdia National Academy of Sciences of the United States of America z roku 2012. Práve osamelosti starých ľudí má medzigeneračný program brániť. „Študenti pomáhajú prinášať vonkajší svet do nášho domova a v tomto spojení je veľa láskavosti,“ tvrdí riaditeľka zariadenia Gea Sijpkes.

Keď sa študenti vracajú zo školy, koncertu či párty, podelia sa o svoje zážitky so starkými. Konverzácie tak plynulo prechádzajú od bolesti a chorôb seniorov, až po to, či by nová priateľka študenta mala zostať cez noc. Hovoria si vtipy alebo im prinesú čerstvú rybu z trhu. To sú tie malé radosti každodenného života, o ktoré sa seniori necítia ochudobnení.

Učia ich dokonca aj nové veci, ako napr. posielať e-maily, skypovať či pracovať s internetom a čítať tu správy.

To, že by ich klientov mohli mladí ľudia v domove rušiť svojou hlučnosťou Sijpkes odmieta. S úsmevom dodáva, že väčšina starých ľudí, ktorí tu žijú, už majú problémy so sluchom.

 

Medzigeneračné programy sú stále populárnejšie

Program existuje v domove Humanitas už od roku 2012. Podobné medzigeneračné programy však nájdete už aj inde na svete. Podľa The global Ageing Network ich využívajú vo francúzskom Lyon, či kanadskom Ontariu, alebo americkom Clevelande.

Ak by ste sa o takejto spolupráci radi dozvedeli viac, informácie nájdete aj na webe Intergenerational Living, An Affordable Housing Model.

Čítajte viac o téme: Študentský internát
Zdieľať na facebooku