Škola dizajnu v Melbourne je budovou, ktorá vás nielen uchváti, ale študentov i učí, ako robiť dizajn

Škola dizajnu na Univerzite v austrálskom Melbourne vám svojim dizajnom vyrazí dych.
Škola dizajnu na Univerzite v austrálskom Melbourne vám svojim dizajnom vyrazí dych. / Foto: © Peter Bennetts

Univerzita v austrálskom Melbourne v roku 2014 postavila novú budovu pre svoju Fakultu architektúry, stavebníctva a plánovania. Táto budova stelesňuje všetky potreby moderného vzdelávania študentov zameraných na dizajn.


Architekti spoločnosti John Wardle Architects navrhli túto jedinečnú budovu v spolupráci s NADAAA. Výstavba školy dizajnu bola finančne náročná a investovali do nej 129 mil. dolárov. Jej finalizácia trvala 14 mesiacov a budova bola študentom sprístupnená v auguste 2014. Okrem estetického zážitku a edukatívnych výhod, umožnila škole zdvojnásobiť počet jej študentov na 3 000.

 

Budova školy má 4 výrazne odlišné fasády, pričom každá z nich je jedinečná. Navyše táto budova reprezentuje všetky oblasti, čo sa študenti na škole dizajnu učia ako architektúru, krajinnú architektúru, nehnuteľnosti a výstavbu, mestský dizajn a mestské plánovanie.

Centrom budovy je svetlom zaliate átrium, ktoré má špeciálne slúžiť na podporu aktivít vyžadujúcich spoluprácu študentov. Je obkolesené flexibilnými otvorenými štúdiami. Priestor je navrhnutý tak, aby si tu študenti, učitelia a vedci mohli slobodne predávať vedomosti. „Učí študentov o tom, ako priestor mení spôsob, ako ľudia pracujú," vysvetľuje profesor Tom Kvan.

„Vzdelávanie sa neodohráva iba v triedach, ale tiež na neformálnych miestach a v čase medzi vyučovaním,“ dodáva Nader Tehrani, riaditeľ NADAAA. Vzhľadom na to dizajnéri vytvorili úžasný priestor nielen na štúdium a spoluprácu, ale aj bežné intelektuálne stretnutia svojich študentov.

Z každého poschodia je možné vidieť do átria. Vstupná budova je navrhnutá ako vzdelávací nástroj s viditeľnými štruktúrami a materiálmi. Prírodné prevedenie budovy má tiež edukatívny charakter a slúži ako obrovské laboratórium, ktoré monitoruje spotrebu energie pomocou senzorov. Táto budova dostala 6 hviezd v hodnotení GBC Zelenými hviezdami za svoj dizajn a je tiež prvou vzdelávacou inštitúciou, ktorá bola ocenená 10 Zelenými hviezdami za inovatívny príspevok.

 

Foto: © Peter Bennetts

 

Foto: © Peter Bennetts

 

Foto: © Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

 

© Peter Bennetts

Čítajte viac o téme: Dizajn | Moderné školy
Zdieľať na facebooku