Ľudia píšu premiérovi: Začnite skutočne robiť pre ľudí!

  Foto: Raw Pixels

Mladí ľudia z Bratislavy vytvorili portál postapremierovi.sk. Chceli dať každému človeku na Slovensku šancu, aby mohol dať premiérovi priamo vedieť, čo má na srdci. Ako to všetko vzniklo a prečo, sme hovorili s jedným z tvorcov Michalom Zaričňakom.

Čo je pošta premiérovi?

Postapremierovi.sk je nástroj občianskeho vyjadrenia sa. Je to jednoduchý webový portál, z ktorého môže ktokoľvek poslať list premiérovi, ktorý bude zadarmo vytlačený a doručený poštou priamo na Úrad vlády SR.

Kto je jej tvorcom?

Sme traja mladí ľudia, ktorí sa poznajú z online biznisu v Bratislave a voláme sa Martin, Marek a Michal, takže sme úplne bežní Slováci.

 

Ako vznikla myšlienka vytvoriť takýto projekt?

Zdalo sa nám absurdné, že sa vláda tvári, že si len učitelia momentálne nadháňajú svoje platy a vlastne to nikoho iného nezaujíma. Martin Polačko prišiel s nápadom posielať premiérovi papierovú poštu cez online formulár, takže sme rozmýšľali, ako na to. Ja som pomohol web navrhnúť, Marek Šebo sa postaral o jeho výrobu. Celá vec trvala asi dva dni.

 

Spolupracujete nejak s učiteľmi, ktorí organizujú štrajk?

Sme s nimi v kontakte, o našom zámere sme ich informovali ešte pred jej spustením. Iniciatívu privítali, ako každú podporu, ktorú dostávajú od nezávislých občanov. Keďže ani jeden z nás nie je učiteľ a nemáme ani školopovinné deti, napríklad platy učiteľov sa nás bytostne nedotýkajú. Sledujeme ale výkonnosť školstva v medzinárodných porovnaniach (koniec rebríčka OECD) alebo na trhu práce a myslíme si, že s tým treba niečo robiť.

 

Čo si myslíte, že vďaka pošte premiérovi dosiahnete?

Chceli by sme premiérovi ukázať, že sa nemôže spoliehať na ľahostajnosť verejnosti, pretože je tu dosť občanov, ktorým nie je jedno, aké služby a prístup od štátu za svoje dane dostávame.

 

Ako presne táto pošta funguje?

Na stránke je online formulár, kam stačí dopísať svoje meno alebo môžete napísať vlastný text. Po doplnení odosielateľskej adresy a potvrdení e-mailu je list prijatý na spracovanie. Našli sme partnera vo firme Zelená pošta, ktorá sa zaoberá zasielaním online dokumentov a súhlasili v poslaní jedného listu zadarmo pre každého, kto bude chcieť.

 

Aký je dnes záujem o jej posielanie od spustenia?

Služba je v prevádzke od štvrtka a prijali sme vyše 1700 listov.

 

Myslíte, že raz na niektoré z listov premiér naozaj odpovie?

To je otázka naňho - ako sa stavia k spätnej väzbe od občanov. Ale bude aspoň dobre vedieť, že existuje. Tisíce obálok sa nebudú tak ľahko ignorovať.

 

Máš niečo na srdci, čo by mal premiér vedieť? Neváhaj mu napísať ešte DNES!

Čítajte viac o téme: Protesty | Štrajky
Zdieľať na facebooku