Takto dáte svojmu dieťaťu výhodu na celý život

Sponzorovaný článok
Vyberajte deťom tie najlepšie knihy.
Vyberajte deťom tie najlepšie knihy. / Zdroj: Martinus

Svojim deťom sa všetci snažíme odovzdať čo najviac. Naučiť ich tie správne návyky, poskytnúť priestor ich zručnostiam, aby sa rozvíjali. Dať im všetko to, čo im bude pomáhať počas celého ich života.

 

Len máločo im však dá viac ako návyk čítať si. Svet kníh je nekonečným zdrojom informácií, inšpirácie a fantázie. Ak svoje dieťa naučíte pravidelne ho navštevovať, dáte mu výhodu, ktorá mu bude neustále pomáhať.

No a v neposlednom rade dáte výhodu aj sami sebe. Ak sa častokrát pýtate, ako by ste mohli dosiahnuť, aby vaše dieťa spolupracovalo s vami viac, tak toto je skvelá cesta. Keď dieťaťu pravidelne čítate, trávite s ním čas a ono vníma, že je dôležité. Efektívne tak napĺňate jeho potreby a dieťa sa stáva trpezlivejšie.
 

Prečo (si) čítať?

Čítanie totiž nie je len také obyčajné hobby, zabíjač času, keď doma vypadne elektrina a vonku je naozaj nečas. Je dokázané, že čítanie rozvíja slovnú zásobu, pomáha budovať fantáziu a kreativitu a zlepšuje pamäť. Navyše podporuje kritické myslenie a napomáha schopnosti spracovávať informácie, prípadne chápať súvislosti. A aby sme nezabudli - je to zábava! :-)


Inšpirujte sa „5P“ - pravidlami, ako čítať deťom


1. PRÍBEH

Knižka, ktorú si spolu čítate, by mala baviť všetkých zúčastnených – deti aj rodičov.

 

2. POZORNOSŤ

Vyhraďte si na čítanie dostatok spoločného času a nenechajte sa vyrušovať okolím, ani technológiami.

 

3. PRIMERANOSŤ

Vyberajte knižky, ktoré sú vhodné pre vaše dieťa. V každom veku sa totiž potreby malých čitateľov menia.

 

4. PRISPÔSOBENIE

Dieťa bude čítanie baviť viac, ak vyberiete knižku s témami, ktoré ho prirodzene zaujímajú. Či už sú to jednorožce alebo vláčiky. 

 

5. PRAVIDELNOSŤ

Spoločné čítanie robí zázraky len ak si naň nájdete čas pravidelne. A nie, raz za týždeň nie je pravidelne. :-)

 

Čítať deťom od narodenia má zmysel. / Zdroj: Martinus

 

Nie je už neskoro?

Ak vašej ratolesti neťahá na štyridsať, tak nie. :-) Ak áno, tak to stále nie je stratené, ale je fakt, že nové zvyky sa už u nej budú budovať ťažšie. S čítaním sa dá začať naozaj v každom veku. Faktom ostáva, že čím skôr začnete, tým lepšie. A marec je predsa známy knižný mesiac, no nie? ;-)

 

Dobrá kniha sa však dá nájsť pre každého, v akomkoľvek veku. Môžete si vyberať knižky, ktoré pomôžu deťom s hovorením, s počítaním, dokonca sú aj knihy, ktoré im pomôžu vyjadriť svoje pocity. Ak si neviete poradiť sami, skúste sa inšpirovať týmto špeciálnym výberom kníhkupectva Martinus.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku