Vyššie platy a kancelárie vymenili za odvážnu prácu pre slovenské deti

Účastníci Teach for Slovakia na stretnutí s prezidentom.
Účastníci Teach for Slovakia na stretnutí s prezidentom. / Foto: TFS

Bratislava, 21. marec 2018 – Náročné výzvy v živote prijíma len odvážny človek. Program Teach for Slovakia dlhodobo ukazuje, že jeho účastníkom či absolventom odvaha nechýba. Viacerí z nich vymenili pohodlnejšiu a lepšie platenú kariéru v biznise za zmenu slovenského školstva. Pre tých, ktorí by radi nasledovali ich cestu a rozšírili rady odvážnych v Teach for Slovakia platí možnosť prihlásiť sa do programu ešte do 5. apríla.

 

V najintenzívnejšom programe osobnostného a profesionálneho rozvoja môžu za dva roky zmeniť seba, a cez svoju prácu postupne aj Slovensko. Na to, aby to dokázali však potrebujú silnú motiváciu a hlavne odvahu urobiť prvý krok. Lukáš Ivica a Paulína Masaryková ju našli, hoci odchod z dobre platenej práce vždy znamená aj kus obety. Obaja sa zapojili do Teach for Slovakia.

 

Program už po piaty rok  hľadá aktívnych absolventov vysokých škôl a mladých profesionálov, ktorí chcú rozvíjať svoj potenciál, majú radi výzvy a zároveň chcú pomôcť deťom mať lepšiu budúcnosť. Celkovo sa doň prihlásilo už vyše tisíc ľudí a po náročnom výbere sa zapojilo už viac ako 50 ľudí z celého Slovenska.

 

Zmysel práce prebil plat

Lukáš Ivica (27) vyštudoval matematiku na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky v Bratislave. Počas školy pracoval ako dátový analytik, napríklad pre štátny NÚCEM, po škole pôsobil rok v spoločnosti Oracle. V Bratislave nemal o prácu núdzu. Aj tak sa však rozhodol vymeniť lukratívnejšie platený džob v IT sektore za školskú katedru. „Prečo? Bolo to spojenie túžby učiť, túžby spoznať východ krajiny a potreby mať zmysluplnú prácu. No a nakoniec, mal som chuť pracovať na sebe,“ vraví. Túžba rozvíjať svoje zručnosti a urobiť niečo viac nad rámec svojich povinností, ktorú pociťoval IT-čkár Lukáš odjakživa, mu dodala odvahu nastúpiť na pozíciu učiteľa cez program Teach for Slovakia. Dnes sa teší z práce s deťmi na základnej škole v obci Terňa pri Prešove. Učí to, v čom získal magisterský diplom – matematiku.

 

Paulína Masaryková (30) odvážny krok urobila päť rokov po skončení Univerzity Komenského v Bratislave. Opustiť medzinárodnú firmu, kde sa Paulína vypracovala na tímlíderku 20 kolegov, si vyžadovalo guráž.  Po rokoch nadčasov a prácou pod neustálym tlakom si Paulína položila otázku, na čo je to všetko dobré. „Akú hodnotu vlastne svojou prácou vytváram? Uvedomila som si, že mojou úlohou je produkovať zisk pre firmu. A to sa mi zdalo málo. Povedala som si, že keď mám toľko makať, tak nech to má aspoň vyšší cieľ. Že chcem svojou prácou vytvárať nejakú hodnotu,“ rozpráva. A tak momentálne uplatňuje svoje líderské zručnosti na ZŠ v Chminianskych Jakubovanoch. „Zistila som, že v škole je časový manažment tiež veľmi dôležitý, rovnako ako komunikácia v tíme, či s  ľuďmi mimo školy. Rovnako je nutný individuálny prístup k ľuďom, ich rozvoj, motivácia. No a zodpovednosť v školstve je väčšia ako v biznise – ide o ľudí, nie len o zisk,“ hovorí o skúsenosti s prácou cez najintenzívnejší program osobnostného a profesionálneho rozvoja, aký sa na Slovensku ponúka. Dnes tvrdí, že neľutuje a program odporúča aj tým záujemcom, ktorí by sa chceli na Teach for Slovakia prihlásiť. Tento rok majú šancu ešte do 5. apríla 2018.

 

Lídrami aj po programe

Mnohí z účastníkov si po dvoch rokoch  chvália, koľko sa o sebe a iných naučili. Spoznať sa a zlepšovať svoje zručnosti môžu cez tréningy, školenia, workshopy, každodennú prax a tiež prostredníctvom inšpiratívnej komunity. Skúsenosť učiť na slovenských školách cez program Teach for Slovakia trvá dva roky.

Za túto dobu človek zažije realitu, ktorá len málokoho nechá chladným a výrazne ovplyvňuje aj ďalšie osobné či kariérne rozhodnutia. Na konci učiteľskej skúsenosti sa absolventom otvárajú viaceré možnosti zamestnania. Teach for Slovakia spolupracuje napríklad s firmami Eset a Accenture. Tie akceptujú prácu v našom dvojročnom leadership programe, absolventi Teach for Slovakia preto u nich nastupujú na seniornejšej úrovni.

Spoznanie vzdelávacieho systému zvnútra vytvára aj predpoklady na ďalšie uplatnenie v školstve, či v štátnej správe. „Je dôležité, aby účastníci navnímali situáciu v našom vzdelávacom systéme a zároveň zbierali skúsenosti aj z iných sfér. Takto budú pripravení viesť efektívne systémové zmeny, ktoré Slovensko veľmi potrebuje,“ vysvetľuje Ivan Pružinec, výkonný riaditeľ programu Teach for Slovakia.

Absolventi sa po ukončení dvoch rokov  stávajú ambasádormi programu. Dnes ich je už 18. Za cieľom vplývať na systém vzdelávania čo najviac, pôsobia v rôznych sférach, od ministerstva školstva, cez biznis, až po vlastné neziskové organizácie a iniciatívy.

 

Ako sa prihlásiť?

Prvý krok je registrácia prostredníctvom web stránky. “Následne sa vám ozve člen tímu Teach for Slovakia, s ktorým si môžete prejsť svoje otázky ohľadne programu. Uchádzači, ktorí prešli naším assessment centrom, priznávajú, že to bola pre nich výzva, ale zároveň to bol pre nich jedinečný zážitok a posunul ich ďalej,“ hodnotí Lenka Svoradová, ktorá má na starosti výberový proces.

Teach for Slovakia je súčasťou prestížneho medzinárodného programu Teach for All. Úspešne funguje v 46 krajinách na šiestich kontinentoch sveta. Program prepája desaťtisíce ľudí z verejného a súkromného sektora, ktorým záleží na vzdelávaní. Účastníci sa na dva roky stávajú učiteľmi a inšpirovaní skúsenosťami z tried ďalej pracujú na vízii, aby raz všetky naše deti mali šancu v živote uspieť.

 

Chop sa svojej šance

Program prináša množstvo benefitov:

Novinkou je školenie o líderstve – poskytuje ho spoločnosť DEVELOR.

Kurzy – poskytujú renomovaní školitelia napríklad Eduma, FBE, Maxmann,  ZŠ Narnia, Terra Libera, Outward Bound Slovakia a jednotlivci ako Daniel Bútora, Marian Kolník, Tibor Hujdič, Roman Kurnický, Natalia Kušnierikova, či Vlado Hambálek.

Stáže v partnerských firmách a organizáciách - Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (Ábel Ravasz), Kancelária štátneho tajomníka ministerstva školstva (Peter Krajňák), Kancelária prezidenta SR (Andrej Kiska), týždenník .týždeň

Osobnostný rast – 240 hodín školení, 90 hodín osobného mentoringu.

Profesionálne školenia – komunikácia, networking, problem solving, vyjednávanie, projektový manažment, tvorba osobnej vízie a mnoho ďalších.

Reálny dopad – zmysluplná práca, konkrétne deti, systémové zmeny.

Network zaujímavých ľudí z verejného a súkromného sektora: lídri firiem ako napríklad Rasťo Kulich (Country Manager, Google), Anton Zajac (spolumajiteľ Eset), Juraj Girman (viceprezident T-Systems), Vladimír Komár (vlastník Dermacol). Z verejného sektora sú to napríklad Slávka Mačáková (ETP Slovensko), Janette Maziniová-Motlová (Eduma), Marek Roháček (Návrat o.z.).

Zdieľať na facebooku