Hlasy väčšinového sveta zaznejú v Bratislave

Hlasy väčšinového sveta zaznejú v Bratislave
Hlasy väčšinového sveta zaznejú v Bratislave  

Bratislava, 24.10. 2016 - Komu najviac pomáha humanitárna pomoc? Môže vzdelávanie škodiť? Ako sa odlišuje rómsky svet od toho gadžovského? Ako sa cíti 12-ročná Indka žijúca na Slovensku?

 

Aj takéto otázky zaznejú na verejnej diskusii organizovanej CEEV Živica v stredu 26. októbra 2016 o 18:00 v bratislavskom SATORI stage. Hosťami diskusie budú spisovateľka a manažérka Jannete Motlová Mazíniová, ktorá vyrastala v rómskej komunite v Novom meste nad Váhom, antropológ Tomáš Ryška, ktorý strávil niekoľko rokov s horským kmeňom Akha v Thajsku a 12 ročná polovičná Indka Iniya Govender žijúca na strednom Slovensku. Súčasťou bude aj video príhovor prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

 

Humanitárna pomoc môže priniesť niečo pozitívne, otázka je však komu? Český antropológ Tomáš Ryška, ktorý bude jedným z hostí diskusie, sa po rokoch strávených s horským kmeňom Akha zamýšľa nad významom pomoci a misionárskej činnosti, ktorá ich odvádza od pôvodného spôsobu života a zaraďuje ich na najnižšie priečky thajskej spoločnosti.

 

Hlasy, ktoré nepočuť nie sú však iba zo vzdialených krajín, ale stretneme ich aj u nás, na Slovensku. „Keď sú okolo mňa cudzí ľudia – keď sa prechádzam po meste, som v autobuse, keď sa na mňa pozerajú, je to dosť nepríjemné. Vtedy mám strach, že čo si o mne myslia. Preto keď sa prechádzam po meste, radšej mám kapucňu úplne stiahnutú na očiach, aby ma nevideli,“ popisuje v rozhovore 12-ročná Iniya.

 

Verejná diskusia s tromi respondentami rozhovorov bude sprevádzať krst knihy Hlasy väčšinového sveta – 10 + 1 rozhovorov z 5 kontinentov. Ide o novú knihu z dielne Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica a Technickej univerzity vo Zvolene. Nájdete v nej fascinujúcich 166 strán rozhovorov s ľuďmi rôznych národov, etník a osudov, ktorí vám odhalia svoj pohľad na usporiadanie sveta, pomoc a možnosti zmeny k lepšiemu.

 

„Táto kniha rozhovorov vám neponúkne rozvojovú pornografiu, na ktorú sa tak dobre získavajú peniaze od darcov. Nebude ani vytvárať dojem ako väčšinový svet musí čakať na spásu od bielych ľudí. Snažili sme sa dať v tejto knihe hlasy väčšine, aby bola viac počuť. A našou úlohou je naučiť sa viac počúvať,“ Hovorí o knihe Juraj Hipš, riaditeľ CEEV Živica.

 

„Osobnosti, ktoré som si vyberala na rozhovor pochádzajú zo všetkých svetadielov a rôznych menšín. Vyjadrujú sa k rôznym témam v oblasti pomoci - vzdelávanie, misionárska činnosť, zdravotníctvo, sociálna sféra. O globálnych problémoch a rozvojovej pomoci sa veľa hovorí. Ale tí, ktorí hovoria najviac sú tí, ktorí si pozíciu prijímania pomoci nezažili. Mojim cieľom v tejto knihe  bolo rozprávať sa s tými najpovolanejšími - prijímateľmi pomoci. Odrazu sa nám ukáže iný pohľad, ktorý je z pozície darcov neviditeľný,“ hovorí o knihe Zuzana Labašová z CEEV Živica, editorka rozhovorov v knižke.

 

V knihe sa okrem iného dozviete:

  • Ako pomáha zasielanie vyradených počítačov z Európy a USA západnej Afrike?
  • V čom sa naše správanie podobá narkomanovi, ktorý je presvedčený, že iba žúruje?
  • Ktorá krajina nemá vlastnú armádu a 99% jej energie pochádza z obnoviteľných zdrojov?
  • Prečo by každá škola mala mať vlastnú záhradu a kuchyňu prístupnú deťom?
  • Ako vyzerá škola založená na maorských hodnotách?
  • Ako dokáže človeka zmeniť pobyt medzi ľuďmi, ktorí žijú absolútne spätí s prírodou?
  • Komu najviac pomáha humanitárna pomoc?
  • Ako vníma moslimka a imigrantka Slovensko a Slovákov?
  • Ako sa odlišuje rómsky svet od toho gadžovského?

 

Diskusia bude spojená s krstom knižky v stredu 26.10. o 18:00 do Satori Stage v Bratislave. Na záver je pripravené hudobné prekvapenie. Vstupné je zdarma.

 

Udalosť nájdete aj na Facebooku.

Zdieľať na facebooku