Zastavme hejt v spoločnosti!

  Ilustračné foto: Bigstock

Bratislava, 12. október 2015 - Tento mesiac odštartovala v Bratislave medzinárodná kampaň „Zastav hejt voči Rómom!“ Jej cieľom je nabádať ľudí, aby konali proti diskriminácii a nenávistným prejavom namiereným voči Rómom. Kampaň  prispieva k zvýšeniu povedomia väčšinového obyvateľstva a hovorí o dôsledkoch prejavov neznášanlivosti voči tejto národnostnej menšine žijúcej na Slovensku.

 

Vo všeobecnosti môžeme vyspelosť spoločnosti posudzovať aj na základe toho, ako zaobchádza so zraniteľnými jedincami, skupinami a rôznymi menšinami. Keby prišlo na hodnotenie tej našej, asi by v tomto teste morálnosti veľmi dobre neobstála. Práve táto skutočnosť bola jedným z dôvodov, prečo sa skupina občianskych aktivistov z rôznych európskych krajín rozhodla  kampaň „Zastav hejt voči Rómom!“ zorganizovať. Okrem Slovenska kampaň prebieha súčasne v Nemecku, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Albánsku, Macedónsku a Grécku.

 

„Nenávistné prejavy, tzv. hate speech sú nebezpečné, pretože môžu podnecovať násilie voči určitej skupine ľudí. Bratislavská kampaň prebieha v uliciach mesta a verejnej doprave, kde je vyššia koncentrácia obyvateľov a teda aj vyššia miera pravdepodobnosti výskytu rôznych prejavov nenávisti. Koncom septembra sme začali s umiestňovaním plagátov v autobusoch a električkách. Nechýbajú ani nálepky, ktoré môžu obyvatelia vidieť na rôznych miestach vo verejnom priestore. Na všetkých tlačených materiáloch je odkaz na stránku Pullthebrake.eu, kde  môžu ľudia nájsť informácie týkajúce sa diskriminácie Rómov,“ povedala Bilá.

 

Logom kampane je záchranná brzda, ktorá odkazuje na naliehavosť a dôležitosť tohto problému. Jej symbolickým zatiahnutím - kliknutím na webstránku pullthebrake.eu/sk, alebo zdieľaním na sociálnych sieťach môžu ľudia kampaň podporiť, a tak prispieť k obmedzeniu šírenia diskriminácie a nenávistných prejavov.

Diskriminácia je na vzostupe a rómske komunity naďalej čelia chudobe, sociálnemu vylúčeniu a prekážkam k výkonu ich základných práv. Situácia v ostatných európskych krajinách je podobná aj napriek varovaniam Agentúry Európskej únie pre základné práva, že nerovnaké zaobchádzanie s Rómami môže ovplyvniť ich prístup ku kvalitnému vzdelaniu, čo následne narúša ich schopnosť nájsť si zamestnanie a mať stály príjem, podmienky na bývanie, zdravotný stav a obmedzuje ich celkovú schopnosť naplno využiť svoj potenciál.

 

Okrem diskriminácie sú rómske komunity silne poznačené predsudkami. Nepriateľstvo voči skupine nie je obmedzené len na postoje, ale ovplyvňuje aj konanie. „Je najvyšší čas zvýšiť povedomie verejnosti o následkoch nenávistných prejavov. Negatívne názory a nenávistné komentáre sú totiž len prvým krokom na ceste, ktorá vedie k vylúčeniu, popretiu rovnakých práv a nakoniec k násiliu z nenávisti. Preto je dôležité sa v prvom rade sústrediť na opatrenia, ktoré prejavy nenávisti obmedzujú,“ dodáva Bilá.

 


O projekte:
Projekt vznikol vďaka finančnej podpore Nadácie "Remembrance, Responsibility and Future" (EVZ Stiftung) a Humanity in Action. Partnerom projektu je Nadácia otvorenej spoločnosti. Mediálnym partnerom je www.getme.sk.
Zdieľať na facebooku