Záujemcovia sa môžu zapojiť do letných dobrovoľníckych táborov doma i v zahraničí

Dobrovoľníci majú počas leta možnosť zúčastniť sa medzinárodných dobrovoľníckych táborov na Slovensku či v zahraničí.
Dobrovoľníci majú počas leta možnosť zúčastniť sa medzinárodných dobrovoľníckych táborov na Slovensku či v zahraničí. / Foto: Bigstock

 Bratislava 2. júla (TASR) - Dobrovoľníci majú počas leta možnosť zúčastniť sa medzinárodných dobrovoľníckych táborov na Slovensku či v zahraničí. Záujemcovia pomôžu s opravou historických budov a pamiatok, budú pripravovať program pre ľudí so zdravotným postihnutím, seniorov alebo sa zúčastnia rôznych environmentálnych projektov. TASR o tom informovala koordinátorka projektov z občianskeho združenia INEX Slovakia Miroslava Zváčová.
      

V tomto roku INEX Slovakia vysiela dobrovoľníkov najmä do európskych krajín ako Rakúsko, Nemecko, Slovinsko a Francúzsko.
      

Na Slovensku počas letných prázdnin organizuje sedem medzinárodných dobrovoľníckych táborov. Podľa Zváčovej aktivity budú zamerané na renováciu Čierneho hradu v pohorí Tribeč, hradu Uhrovec či umeleckého centra v rodnej obci Ivana Kraska Lukovištia. Na východe Slovenska sa bude opravovať hrad Soľnohrad a pripravovať zábavný program pre ľudí so zdravotným postihnutím a seniorov. V obci Slatinka to zas budú environmentálne práce. Prihlasovanie na tábory je otvorené, pričom ich dĺžka je od jedného do troch týždňov.
      

Medzinárodné dobrovoľnícke tábory (workcampy) sa konajú po celom svete už viac ako 100 rokov. Prvý sa uskutočnil tesne po prvej svetovej vojne, keď spoločná práca mladých ľudí z rôznych krajín bola vyjadrením solidarity. Podujatie je podporené z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Zdieľať na facebooku