Prieskum: Úroveň anglického jazyka Slovákov je najlepšia v histórii

Slováci neboli v angličtine nikdy viac zdatní ako teraz a blížia sa k najvyššej možnej znalosti tohto svetového jazyka.
Slováci neboli v angličtine nikdy viac zdatní ako teraz a blížia sa k najvyššej možnej znalosti tohto svetového jazyka. / Foto: Pexels

Bratislava 15. novembra (TASR) – Slováci neboli v angličtine nikdy viac zdatní ako teraz a blížia sa k najvyššej možnej znalosti tohto svetového jazyka. V prieskume EF English Proficiency Index 2022, ktorý každoročne realizuje vzdelávacia organizácia EF Education First, sa Slovensko umiestnilo na doposiaľ najlepšej, 15. priečke.
     

Prieskumu sa zúčastnilo 2,1 milióna ľudí zo 111 krajín, pre ktorých angličtina nie je rodným jazykom. Najlepšie vedia po anglicky Holanďania, nasleduje Singapur a Rakúsko. Slováci patria v znalosti anglického jazyka medzi krajiny s vysokou úrovňou odbornosti, vyplýva z prieskumu. V celkovom bodovaní dosiahla SR 597 bodov, teda o sedem viac ako vlani. Od najvyššej možnej úrovne odbornosti angličtiny delia Slovákov tri body.
      

Vysoká úroveň odbornosti angličtiny, ktorú Slováci dosiahli, hovorí o tom, že si v tomto jazyku vedia prečítať noviny, rozumejú televíznym programom a nemajú problém pripraviť pracovnú prezentáciu po anglicky. "Najvyššia možná znalosť angličtiny, ku ktorej Slovensku chýba naozaj iba niekoľko bodov, znamená, že používateľ jazyka ľahko číta odborné texty, v spoločenských situáciách sa vyjadruje komplexnejšie, alebo sa vie dohodnúť na zmluvných podmienkach s rodeným anglicky hovoriacim človekom," uviedla riaditeľka EF Slovensko Zuzana Ihnátová.
      

Prieskum sa okrem úrovne angličtiny v krajinách sveta zameral aj na znalosť tohto jazyka naprieč rôznymi vekovými kategóriami, mestami a pohlaviami. Znalosť angličtiny sa celosvetovo zlepšila u dospelých nad 25 rokov, najviditeľnejšie zlepšenie je u ľudí nad 40 rokov. Výrazná zmena nastala vo vekovej kategórii od 18 do 20 rokov. "Od roku 2020 sa znalosť angličtiny u najmladších dospelých znížila o zarážajúcich 50 bodov a klesla až na nízku úroveň, tzv. úroveň B1. Za tento stav môže najmä pandémia ochorenia COVID-19, keď bola školská výuka úplne prerušená alebo sa študenti učili online formou. Situácii neprospelo ani to, že sa počas pandémie nedalo cestovať do zahraničia, a teda nebol priestor na zlepšovanie jazyka v praxi," vysvetlila Ihnátová.
      

V roku 2022 sa v prieskume ešte viac zväčšil rozdiel medzi pohlaviami v mladej vekovej skupine. Kým v rokoch 2014 až 2020 mali vyššiu úroveň angličtiny ženy, vlani ich predbehli muži a rovnaký výsledok priniesol prieskum aj tento rok. "Tento rozdiel je najviditeľnejší vo vekovej skupine 18-20 rokov, ale s pribúdajúcim vekom a pracovnými skúsenosťami sa v skupine od 30 rokov vytráca," povedala Ihnátová.
      

Hlavné mestá a veľké metropoly mali v prieskume takmer vo všetkých prípadoch vyššiu priemernú úroveň znalosti angličtiny ako krajina ako celok. Najlepšie vedia po anglicky obyvatelia Amsterdamu, Kodane a Štokholmu. Bratislava skončila na 13. priečke. Najnižšiu úroveň anglického jazyka dosiahli africké mestá Kinshasa, Abidjan a Mogadišo.

Zdieľať na facebooku