NÚDCH: Lekári upozorňujú na zvýšené riziko úrazov na trampolínach

Úrazy na trampolíne sú stále častejšie.
Úrazy na trampolíne sú stále častejšie. / Foto: Pexels

Bratislava 14. júna (TASR) - Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave upozorňujú na zvýšené riziko úrazov na trampolínach. V apríli a máji ošetrili na oddelení urgentného príjmu (OUP) 100 detí s úrazom na trampolíne. Z nich 30 utrpelo zlomeniny, z ktorých deväť malo komplikované zlomeniny s nutnosťou operačnej liečby. TASR o tom informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.
      

V teplom počasí deti trávia viac času vonku a hrozí im viac zranení. Podľa NÚDCH sa stáva, že počas víkendu v prípade pekného počasia lekári ošetria aj 12 až 14 detí s úrazom na trampolíne. "Najčastejšie sme ošetrovali deti v predškolskom alebo mladšom školskom veku," povedal primár OUP NÚDCH Marcel Brenner.
      

Zvlášť nebezpečné je, ak sa malé deti hrajú na trampolíne bez dozoru alebo ak ich skáče viac naraz. Lekár Kliniky detskej chirurgie Lekárskej fakulty UK a NÚDCH Martin Lindák doplnil, že nebezpečné sú aj trampolíny, ktoré sú nedostatočne chránené sieťou. Dieťa môže z takej trampolíny vyletieť a spôsobiť si okrem zlomeniny aj tržnú ranu. "Podľa dostupných údajov zo zahraničných zdrojov rizikovou skupinou sú aj deti s nadváhou a oslabenou svalovou hmotou, ktoré si horšie riadia celkový pohyb na trampolíne," priblížil Brenner.
      

Lekári upozorňujú aj na zvýšené nebezpečenstvo, ak na trampolíne súčasne skáču deti a dospelí, prípadne malé deti spolu s veľkými.

Zdieľať na facebooku