Deti by sa do škôl mali vrátiť v novembri, navrhuje B. Gröhling

Rezort školstva má záujem, aby sa deti vrátili do škôl už v novembri.
Rezort školstva má záujem, aby sa deti vrátili do škôl už v novembri. / Zdroj: reprofoto EduTv

9.11.2020 - Rezort školstva má záujem, aby sa deti vrátili čo najskôr do škôl. Je to dôležité z pohľadu vedomostí i socializácie, uviedol to dnes minister školstva Branislav Gröhling pred novinármi.

 

Od budúceho týždňa menšie skupinky žiakov

„Na krízový štáb sme dávali podnety, aby od budúceho týždňa na základných a stredných školách, umeleckých i jazykových školách mohli prejsť na individuálne vzdelávanie do 6 ľudí v jednej skupine, kde nie je možné dištančné vzdelávanie,“ povedal šéf rezortu školstva. Znamenalo by to teda, že od 16. novembra by sa už deti mohli začať učiť na viacerých školách v menších skupinkách a postupne sa vracať k normálu.

 

Späť do škôl pôjdu prví pravdepodobne stredoškoláci

Ministerstvo školstva navrhuje, aby sa deti začali do škôl vracať postupne. Ako prví by sa podľa B. Gröhlinga mali do škôl vrátiť stredoškoláci. „Boli by sme radi, ak by sa 23. novembra vrátili naspäť do škôl aspoň stredné školy v Bratislave a v Košiciach. Potom od 30. novembra všetci ostatní,“ priblížil minister.

 

Semafory a mobilné jednotky

B. Gröhling povedal, že by sme sa mali vrátiť opäť k systému semaforov, ktoré zaznamenávali epidemiologickú situáciu v školách. Nápomocné by mali byť aj nové mobilné jednotky. „Mali by sme samostatné mobilné jednotky v rámci krajov, ktoré by boli školám k dispozícii, ak by nastali akékoľvek problémy,“ objasnil Gröhling. Tie by chcel rezort zabezpečiť spolu so župami, ak budú súhlasiť.

 

Minister na záver dodal, že uvidia, či dokážu otestovať aj ostatných učiteľov a žiakov, aby mohli ísť do škôl skôr a nastavili si nejaký systém, ako fungovať v ďalšom období.

 

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku