Klasické prijímačky na stredné školy nebudú, rozhodujúci bude prospech

Prijímacie pohovory na stredné školy nebudú.
Prijímacie pohovory na stredné školy nebudú. / Foto: Bigstock

Minister školstva Branislav Gröhling dnes oznámil, že prijímacie pohovory na stredné školy, ako ich poznáme, sa tento rok neuskutočnia.

 

Bratislava 29. apríla (TASR) – Klasické prijímacie pohovory na stredné školy v tomto školskom roku nebudú, žiaci sa na nich osobne nezúčastnia. Pri ich prijatí bude rozhodovať ich prospech. Uviedol to v stredu počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

 

Prijímacie konanie sa malo realizovať pre zhruba 40.000 deviatakov, v aktuálnej situácii by to bola podľa ministra školstva enormná záťaž pre školy. Gröhling uviedol, že do 7. mája musia riaditelia stredných škôl zverejniť kritériá na prijatie, do 15. mája môžu žiaci a ich rodičia podať prihlášky na stredné školy, ak tak doteraz ešte neurobili. Podmienky pre osemročné gymnáziá budú zverejnené neskôr.

 

Ako bude prebiehať orgnaizácia prijímacích skúšok?

Prijímacie konanie do prvého ročníka osemročných vzdelávacích programov sa bude konať od 15. júna do 30. júna. Riaditeľ strednej školy po prerokovaní v pedagogickej rade školy do 29. mája 2020 je povinný zverejniť upravené kritériá prijímacieho konania na študijné odbory podľa profilácie školy. Podmienky prijímacieho konania upraví samostatné rozhodnutie.

 

Prijímacie konanie do prvého ročníka štvorročných a päťročných vzdelávacích programov a prijímacie konanie do učebných odborov sa bude konať od 19. mája do 30. júna.

 

Prihlášky možno podať na dve stredné školy do 15. mája. Prihlášku je potrebné doručiť cez informačný systém základnej školy, napr. Eduapge, odoslaním naskenovaného tlačiva e-mailom alebo poštou na adresu strednej školy.

 

Do 4. júna je potrebné doručiť strednej škole, kde bol žiak prijatý potvrdenie o nastúpení alebo nenastúpení na štúdium. Do 19. júna možno podať prihlášku na strednú školu, kde nebol naplnený počet miest, teda na druhý termín.

 

Formulár Záväzné potvrdenie o nástúpení alebo nenastúpení na štúdium si môžete stiahnuť TU.

 

Prijímačky na stredné školy v roku 2020 / Zdroj: MŠVVaŠ SR

 

Ministerstvo školstva určilo vzorce, podľa ktorých budú školy prideľovať body jednotlivým predmetom. "Vzorec, na základe ktorého sa určia úspešní uchádzači, má tri hlavné časti," priblížil minister školstva. Za prospech na základnej škole budú pridelené preferenčné body podľa známok z koncoročnej klasifikácie za 8. ročník a polročnej klasifikácie za 9. ročník základnej školy z povinných predmetov (slovenský jazyk a literatúra, matematika, jazyk národnostnej menšiny). Stredné školy si určia maximálne tri profilové predmety, ktoré zohľadňujú zameranie strednej školy. Do celkového súčtu budú pridelené body aj za doplnkové predmety.
      

Ak žiak dosiahol v posledných troch školských rokoch vzdelávania stupeň 1 – výborný zo všetkých predmetov, do celkového hodnotenia sa započítava päť bodov za každý školský rok.
      

"Tretie kritérium môže mať hodnotu od nula do 100 a do tohto kritéria sa budú zarátavať predmetové olympiády, kde stačí, že to rodič len nahlási strednej škole, a tá informácie overí u Iuventy," poznamenal Gröhling. V ďalších kritériách je napríklad profilácia školy, a to sú body napríklad za športovú súťaž, umelecký výkon, celonárodné a medzinárodné umiestnenia. Jedno vlastné kritérium si môže určiť stredná škola.
      

Riaditelia stredných škôl musia do 29. mája rozhodnúť o prijatí žiakov na stredné školy. "Rodič a žiak sa budú musieť do 4. júna záväzne rozhodnúť, na ktorú školu nastúpi," povedal minister. Riaditelia stredných škôl musia do 5. júna zverejniť počet obsadených a voľných miest. Prihlášku na druhé kolo prijímacích pohovorov môže uchádzač podať do 19. júna.
      

"Ide o veľmi silný signál do budúcna, že chceme, aby sa školy takýmto spôsobom profilovali a pozerali sa aj na tretie kritérium a na všetky možnosti, ktoré sú tam," poznamenal minister. Pri online testovaní by podľa ministra neboli rovnaké podmienky, keďže podmienky v domácom prostredí nemajú všetci rovnaké. "Rovnako by bol problém aj pri technickom vybavení škôl. Tento krok urobiť nemôžeme, nebolo by to fér," uzavrel Gröhling.  

 

Detailné kritériá prijímacieho konania na všetky odbory stredných škôl okrem osemročných programov

1 | Zohľadďovať sa budú študijné výsledky

Za prospech na základnej škole budú pridelené preferenčné body podľa známok z koncoročnej klasifikácie za 8. ročník a polročnej klasifikácie za 9. ročník základnej školy nasledovne: počet bodov = 5 . ( 4 - x ) . ( 4 - x ), kde x je známka.
 

1. Povinné predmety:
Do celkového súčtu budú pridelené body za každú známku samostatne podľa nasledujúceho vzťahu: 

 

  • Slovenský jazyk a literatúra
  • Matematika
  • Jazyk národnostnej menšiny, ak ide o základnú školu, v ktorej sa výchova a vzdelávanie uskutočňuje v jazyku príslušnej národnostnej menšiny.
     

2. Profilové predmety :
Do celkového súčtu budú pridelené body za každú známku samostatne podľa nasledujúceho vzťahu:  počet bodov = 3 . (4 - x ) . ( 4 - x ), kde x je známka.

 

Stredná škola si určí maximálne 3 profilové predmety, ktoré zohľadňujú zameranie strednej školy.

prvý profilový predmet: -

druhý profilový predmet: -

tretí profilový predmet: -
 

3. Doplnkové predmety:

Do celkového súčtu budú pridelené body za každú známku samostatne podľa nasledujúceho vzťahu: počet bodov = 2 . ( 4 - x ) . ( 4 - x ), kde x je známka.

 

Stredná škola si určí maximálne 5 doplnkových predmetov.

prvý doplnkový predmet:-

druhý doplnkový predmet:-

tretí doplnkový predmet: -

štvrtý doplnkový predmet: -

piaty doplnkový predmet: -


2 | Prospech

Ak žiak dosiahol v posledných troch školských rokoch vzdelávania stupeň 1 –výborný zo všetkých predmetov, do celkového hodnotenie sa započíta 5 bodov za každý školský rok.


3 | Ďalšie kritériá

Do celkového súčtu budú pridelené body za každé kritérium samostatne z intervalu (0; 100) bodov.
 

1. Predmetová olympiáda

Predmetová olympiáda sa započítava do celkového hodnotenia, ak sa žiak umiestnil na 1.mieste až 5. mieste. v okresnom alebo krajskom kole v 8.ročníku alebo 9.ročníku v olympiáde zo SJL, cudzieho jazyka ( ANJ, NEJ, RUJ, SJA, FRJ), DEJ, MAT, FYZ, CHE, BIO, GEG alebo technickej olympiáde a Pytagoriáde.

 

2. Športová súťaž alebo športová výkonnosť

Športová súťaž alebo športová výkonnosť sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

 

3. Umelecký výkon

Umelecký výkon sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

 

4. Celonárodné a medzinárodné umiestnenia

Celonárodné a medzinárodné umiestnenia žiaka sa započítavajú do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

 

5. Jedno vlastné kritérium strednej školy

Jedno vlastné kritérium strednej školy sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

V odboroch vzdelávania, v ktorých sa overuje umelecký talent alebo športový výkon, je možné vlastné kritérium strednej školy využiť na dištančné overenie alebo v nevyhnutnom prípade prezenčné overenie s písomným súhlasom zriaďovateľa.

 

4 | V prípade rovnosti bodov, budú postupne uplatnené nasledovné kritériá:

a/ Podľa § 67 ods. 3 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov bude prednostne prijatý uchádzač, ktorý má podľa rozhodnutia posudkovej komisie sociálneho zabezpečenia zmenenú pracovnú schopnosť,

 

b/ získal väčší počet bodov za "ďalšie kritériá",

 

c/ dosiahol väčší počet z určeného profilového predmetu školy.

 

Vstupné údaje: vyplnená prihláška na vzdelávanie na strednú školu, prípadne vysvedčenie žiaka, diplomy alebo výsledkové listiny preukazujúce poradie žiaka, prípadne jeho výkon.

 


Zdroj: TASR, TS MŠVVaŠ
Čítajte viac o téme: Prijímacie skúšky
Zdieľať na facebooku