Tancujete, spievate alebo organizujete podujatia? Získajte 1000 eur a plňte si sny ľahšie!

Získajte grant na Zachovanie kultúrnych hodnôt v rámci filantropického programu Gesto pre mesto.
Získajte grant na Zachovanie kultúrnych hodnôt v rámci filantropického programu Gesto pre mesto. / Foto: Pixabay CC0 Creative Commons

Prečo sú tanec, spev či kultúrne podujatia pre nás také dôležité? Sú to práve zvyky, tradície a jazyky, čo odrážajú našu minulosť a tiež skúsenosti, ktoré nám napomáhajú formovať naše hodnoty a vieru v dnešok i zajtrajšok. Kultúra je dôležitá, pretože posilňuje náš zmysel pre spolupatričnosť, zlepšuje kvalitu života a pomáha nám komunikovať s ľuďmi okolo nás. Zdieľanie kultúrnych hodnôt sa často zanedbáva, no je dôležité, aby ich deti i mladí ľudia poznali a vďaka nim jasne pochopili svoju identitu.

 

Aby kultúra nebola na okraji záujmu

Aj zdieľanie kultúry si vyžaduje určité náklady, na ktoré neraz nezostávajú financie. Raiffeisen banka preto už dlhodobo podporuje v rámci filantropického programu Gesto pre mesto aj tému Zachovanie kultúrnych hodnôt. Aktuálne môžete získať na aktivity spojené s kultúrou 1000 eur aj vy.

 

Čo to znamená a kto môže o finančnú podporu žiadať?

Cieľom vášho projektu musia byť aktivity spojené

  • s organizáciou spoločenských a kultúrnych aktivít a podujatí, na ktorých budú môcť vystúpiť hudobné a tanečné skupiny, kluby či telesá, ako aj ich hostia,
  • s prezentáciou hudobných a tanečných skupín, klubov či telies v komunite,
  • so zabezpečením materiálovo-technického vybavenia, ktoré bude slúžiť na podporu hudobných a tanečných skupín, klubov či telies (hudobné nástroje, kulisy, kroje hudobných a tanečných amatérskych telies či skupín).

 

Ako môžete prihlásiť svoj projekt?

Prihlásenie projektu je veľmi jednoduché a prebieha výlučne online na www.gestopremesto.sk. Vyplníte jednoduchý formulár, do ktorého uvediete

  • údaje organizácie, ktorá projekt prihlasuje,
  • názov projektu,
  • popis projektu – opíšete, čoho sa projekt týka, čo je jeho zámerom, komu a ako by sme v prípade jeho realizácie pomohli.

 

Oprávnenými subjektmi na prihlásenie projektu sú:

  • mimovládne organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, konkrétne občianske združenia, neziskové organizácie a neinvestičné fondy,
  • materské, základné a stredné školy,
  • mestá, obce, vyššie územné celky.

 

Po kompletnom vyplnení formuláru ho odošlite. Na vami uvedenú kontaktnú emailovú adresu vám následne budú posielané ďalšie informácie.

 

Projekty možno prihlásiť na www.gestopremesto.sk najneskôr do 15. 11. 2018 (vrátane).

 

Ktorý projekt vyhrá 1000 eur ?

Z prihlásených projektov v 42 mestách po celom Slovensku, kde má Raiffeisen banka svoju pobočku,  vyberie Správna rada minimálne dva maximálne päť, ktoré postúpia do hlasovania verejnosti.  To bude prebiehať od 1. 12. do 31. 12. 2018.

42 víťazných projektov, ktoré získajú najviac hlasov, budú známe 2. 1. 2019 a Raiffeisen banka im poskytne dar 1 000 eur na ich realizáciu.

 

Získajte 1000 eur na váš projekt!

 


 

Akým projektom sa podarilo uspieť?

Ak chcete vedieť, aké projekty uspeli v minulosti, pozrite si malú ochutnávku z nich. Čo všetko si mohli vďaka podpore Raiffeisen banky naplno užiť?

 

V Martine rezonoval folklór vďaka súboru Kalužiari

Dňa 10. 2. 2018 sa v DO Strojár uskutočnilo verejné kultúrne podujatie pod názvom Kalužiari. Išlo o slávnostnú premiéru detského a mládežníckeho folklórneho súboru Kalužiari pri príležitosti jubilea súboru. Na javisku sa predstavili všetky zložky súboru od maličkých detí vo veku 3 rokov až po juniorov do 18 rokov. Popri nich vystúpili aj bývalí členovia súboru rôznych vekových kategórií. Vzniklo tak krásne spojenie viacerých generácií členov tohto súboru a vzájomné odovzdávanie si skúseností.

 

Foto: Michal Lašut

 

Vďaka pomoci Raiffeisen banky sme si mohli dovoliť minúť viac z našich vlastných prostriedkov na výzdobu, či darčeky pre divákov, ako aj na slávnostné posedenie. Zároveň aj vedenie súboru mohlo viac orientovať na prípravu samotného programu. Ďakujeme za podporu," dodáva JUDr. Martina Harajdičová z folklórneho súboru Kalužiar.

 

Turnianske fašiangy boli dokonalé aj vďaka kontrabasu!

Detský folklórny súbor Štvorlístok plánoval realizovať vo svojej obci Trenčianska Turná autentické fašiangy. K dokonalosti im chýbal v kapele už iba kontrabas. Dotáciu, ktorú získali, využili práve na jeho kúpu. Autentický fašiangový sprievod v ľudových maskách po obci Trenčianska Turná s muzikou mohol začať. Zrealizovali ho 10. 2. 2018. V ZŠ s MŠ Samuela Timona sa konala poriadna veselica a tanečná škola pre rodičov a súrodencov 80 členov DFS Štvorlístok. Občerstvením bol čaj a tradičné fašiangové jedlo – šišky. Týmto projektom domáci s láskou zachovávajú ľudové tradície pre ďalšie generácie. Zároveň počas podujatia rodičov i deti učia autentické turnianske tance – ciprlu, hrozenú a krajcpolku. Ako hovoria: „Šak na fašanky mosí byt veselóóóó".

 

Zdroj: gestopremesto.sk

 

„Veľmi pekne ďakujeme za finančnú podporu, hudobný nástroj budeme využívať na nácvikoch nášho súboru a vystúpeniach," dodáva PaedDr. Beáta Sabová, riaditeľka miestnej školy.

 

Detský spevácky zbor bez hudobných nástrojov? To je minulosťou!

Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským Alberta Molnára Szencziho má dva spevácke zbory, ktoré sa zúčastňujú rôznych podujatí aj mimo školy (Deň matiek, Senčania Senčanom, Vianočný koncert atď.). Chýbajúci klavír a ďalšie hudobné nástroje neumožňovali, aby sa deti v zbore mohli zlepšovať. V tom im ale dokázali pomôcť samozvučné nástroje s vyladeným tónom, napr. zvonkohra, metalofón, vibrafón, xylofón, marimba, celesta, zvony. Rovnako aj nástroje s nevyladeným tónom, ktoré slúžia na udávanie rytmu, nie na hru melódie, napr. činely, triangel, gong. Zakúpením týchto nástrojov sa im dnes darí zvyšovať kvalitu školských speváckych zborov.

 

Zdroj: gestopremesto.sk

 

Škôlkari môžu spoznávať ľudové tradície

Materská škola v Dlhom nad Cirochou sa zameriava na zachovanie ľudových tradícií, ktoré sú charakteristické pre náš región. Deti sa aktívnou účasťou na jednotlivých akciách zapájajú do prác, ktoré sa v dnešných časoch už nerealizujú, ako napríklad páranie peria, odlievanie olova, priadky, nakladanie kapusty a iné. Dieťa sa dokáže cez tento zážitok vcítiť do remesiel a prác, ktoré sa pomaly vytrácajú a upadajú do zabudnutia. Z finančného daru od Raiffeisen banky zakúpila škôlka edukačné pomôcky na tento účel, napríklad koníky, drevené zatĺkačky s kladivkami a rôzne ďalšie pomôcky, ktoré im napomáhajú šíriť medzi deti kultúrne hodnoty.

 

Zdroj: gestopremesto.sk

 

Máte aj vy zaujímavý nápad alebo aktivitu, ktoré súvisia so zachovaním kultúrnych hodnôt? Prihláste svoj projekt na www. gestopremesto.sk najneskôr do 15. 11. 2018 (vrátane) a 1000 eur možno pomôže práve vám.

Čítajte viac o téme: Granty
Zdieľať na facebooku