Slovenskí študenti si prebrali ocenenia za účasti princa Edwarda

Princ Edward bol hosťom na slávnostnom udeľovaní ocenení Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu na Slovensku.
Princ Edward bol hosťom na slávnostnom udeľovaní ocenení Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu na Slovensku. / Foto: FB Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu Slovensko

Najmladší syn britskej kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa sa vo štvrtok 2. novembra zúčastnil na slávnostnom odovzdávaní Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE), ktorú si v Bratislave prevzalo spolu 53 mladých Slovákov.

 

Princ Edward je synom zakladateľa prestížnej ceny Vojvodu z Edinburghu a pricestoval na Slovensko na pozvanie Národnej kancelárie DofE na Slovensku. Princ študentom ceny priamo neudeľoval, nakoľko členovia britskej kráľovskej rodiny môžu odovzdávať výlučne zlaté ocenenia. Na Slovensku sa dosiaľ podarilo laureátom získať len strieborné a bronzové. Získať zlatú cenu je najnáročnejšie a pracuje sa na nej najmenej rok a pol. Jej držiteľom je i samotný princ Edward.

 

Foto: FB Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu Slovensko

 

Princ počas ceremónie vyzval mladých ľudí, aby pokračovali vo svojej snahe a vytrvalosti a vyzdvihol prácu všetkých, ktorí im pomáhajú v dosahovaní ich dobrých cieľov. Každému ocenenému venoval po skončení slávnostnej ceremónie chvíľu na osobný rozhovor.

Dnes sa princ Edward stretne s učiteľmi a žiakmi Gymnázia Jura Hronca v Bratislave, ktoré je taktiež zapojené do programu DofE. Na Slovensku by sa do programu malo do konca roka zapojiť vyše 2 000 mladých ľudí.

 

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je vzdelávací program pre mladých ľudí vo veku 14 až 24 rokov, ktorého cieľom je poskytnúť im šancu rozvíjať svoje schopnosti, naplniť svoj potenciál a uspieť v živote. Pred 61 rokmi ho založil princ Philip, manžel britskej kráľovnej, ktorý je dodnes jeho patrónom. Princ Edward je jedným z ôsmich miliónov ľudí, ktorí sa do tohto programu od roku 1956 zapojili. Momentálne je predsedom správnej rady Medzinárodnej nadácie DofE.

 

Kancelária DofE na Slovensku funguje od roku 2015 a vďaka úspešnému štartu i rastu sa vlani umiestnila medzi troma najrýchlejšie rastúcimi kanceláriami na svete a bola vybraná ako prípadová štúdia do Výročnej správy Londýnskej nadácie.

 

 


Zdroj: TASR, www.dofe.sk
Čítajte viac o téme: Ocenenia
Zdieľať na facebooku