Priority

 


Profesor stál pred svojou triedou filozofie a mal pred sebou rôzne predmety. Keď hodina začala, bez slova zodvihol prázdny a veľmi veľký pohár od majonézy a začal ho napĺňať golfovými loptičkami. Následne sa študentov opýtal, či je pohár pl
ný. Súhlasili, že áno.


Profesor si vzal krabicu plnú kamienkov a nasypal ich do pohára. Zľahka s ňou zatriasol. Kamienky zaplnili voľné medzery medzi golfovými loptičkami. Znovu sa študentov opýtal, či je pohár plný, znovu súhlasili.

Následne vzal ďalšiu krabicu, teraz však plnú piesku. Nasypal piesok do pohára. Samozrejme, že piesok zaplnil všetko ostatné. Opýtal sa preto ešte raz, či je pohár plný. Študenti jednohlasne odpovedali rovnako ako doteraz, že áno.
Profesor nakoniec vytiahol dve fľašky piva spod stola a nalial ich celé do pohára, čím efektívne zaplnil medzery medzi pieskom. Študenti sa začali smiať.

Za pokračujúceho smiechu študentov profesor povedal: „Teraz chcem, aby ste si tento pohár predstavili ako pohár reprezentujúci váš život. Golfové loptičky sú tie dôležité veci – rodina, deti, zdravie, priatelia a vaše obľúbené vášne. Pokiaľ by sa stratilo všetko ostatné, stále by bol váš život naplnený. Kamienky sú tie ostatné veci, na ktorých záleží – práca, dom, auto. Piesok predstavuje všetky ostatné záležitosti.

„Pokiaľ najprv naplníte pohár pieskom, nezostane vám žiadne miesto na kamienky alebo golfové loptičky. To isté platí pre život."


Pokiaľ strávite všetok svoj čas nad maličkosťami, nikdy u vás nebude miesto pre veci, ktoré sú pre vás dôležité. 

Venujte pozornosť veciam, ktoré sú kritické pre vaše šťastie. 

Prežívajte čas so svojimi deťmi, rodičmi. Navštívte starých rodičov. Vezmite vášho partnera na večeru. Zahrajte si ďalšiu osemnástku. Vždy zostane čas na upratanie domu a kosenie trávnika.

Venujte sa najprv golfovým loptičkám – veciam na ktorých naozaj záleží. Nastavte si vaše priority.

Zvyšok je len piesok. Jeden zo študentov sa prihlásil a opýtal sa profesora, čo reprezentovalo to pivo. Profesor sa usmial a povedal: „Som rád, že si sa opýtal. Pivo iba ukazuje, že nezávisle na tom, jak plný sa váš život môže zdať, vždy je ešte priestor na pár pív s priateľmi.“

 


 

Foto: starjunior.ro 

Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku