Príbeh na zamyslenie: Smola alebo šťastie?

  Foto: megalongcc.com.au

Pred mnohými rokmi žil jeden starý farmár, ktorý mal jediného syna a starého koňa. Jedného dňa sa však kôň dostal z ohrady a utiekol do hôr.

„Čože? Ušiel ti kôň?“ pýtali sa susedia. „To je ale smola!"

„Smola alebo šťastie? Ktohovie.“ Odvetil starý muž.

O týždeň neskôr sa kôň vrátil do ohrady, aby sa napil a najedol. A priviedol so sebou aj stádo dvanástich divokých koní. Farmárov syn to uvidel a rýchlo utekal zavrieť ohradu.

 

Keď sa to susedia dopočuli, nemohli tomu uveriť. Okamžite svojmu susedovi gratulovali: „Trinásť koní?! To je neuveriteľné! Ty máš ale šťastie!“ Ale starý farmár len opäť zopakoval: „Šťastie alebo smola? To nikdy neviete.“

 

O niekoľko dní na to sa farmárov syn rozhodol, že divoké kone skrotí a pokúsil sa osedlať jedného z nich. Ako však vysadal na jeho chrbát, kôň ho nešťastne zhodil. Mladý farmár spadol a zlomil si nohu.

Ešte v ten večer sa susedia ponáhľali k farmárovi, aby ho poľutovali a povedali mu: „To je ale obrovská smola!“ Ale múdry starček znova len povedal: „Smola či šťastie? Ktovie?“

A mal pravdu. O niekoľko dní všetkých mladých zdravých mužov odviedli bojovať vo vojne. Z nej sa už mnohí k svojim rodinám nikdy nevrátili. Farmárov syn sa vďaka svojej zlomenej nohe zachránil a zostal so svojím otcom. Bola to teda smola alebo šťastie? Ktovie.

 

Ponaučenie:

Denne sa mnohí zamýšľame nad tým, aké má niekto iný, koho dobre poznáme alebo ten koho sme videli len kdesi v médiách, šťastie. Máme pocit, že má viac peňazí, má krajšiu partnerku alebo sa narodil s vyšším IQ, a preto je jeho život iste ľahší. Ale je to skutočne šťastie? To nikto z nás naozaj nevie.

 


Zdroj: Dan Millman: Cesta pokojného bojovníka
Čítajte viac o téme: Príbehy
Zdieľať na facebooku