Na zamyslenie: Syn prekvapil zaneprázdneného otca

mewswellbeing.com.au
mewswellbeing.com.au / mewswellbeing.com.au

Jedného dňa prišiel chlapec za svojím zaneprázdneným otcom a spýtal sa ho, „Otec, môžem sa ťa na niečo spýtať?“ Otec zdvihol hlavu, upriamil pozornosť na syna a odpovedal: „Áno, jasné synak, pýtaj sa.“ A syn mu položil otázku: „Oci, koľko zarobíš v práci za hodinu?“ Otca táto otázka znepokojila a bolo vidieť, že má nahnevaný výraz v tvári. Synovi na to odpovedal: „Do toho ťa nič synak môj. A prečo sa ma vlastne na to pýtaš?“ Syn odpovedal: „Chcem len vedieť. Prosím ťa povedz mi koľko zarábaš na hodinu.“ Po dlhom rozmýšľaní mu otec nakoniec odpovedal: zarobím 10€ za hodinu.“

 

Syn sklonil hlavu a zosmutnel, no v tom mu prebehla hlavou myšlienka a spýtal sa otca znova: „Otec, požičal by si mi prosím ťa 5€?“ Otec mu na to veľmi nahnevane odpovedal: „Ak si chceš požičať peniaze len preto, lebo si chceš kúpiť nejakú hlúpu hračku, alebo nejaký nezmyslel tak utekaj do izby a porozmýšľaj nad tým, prečo si taký sebecký. Tvrdo pracujem každý deň, aby som zarobil peniaze a ty ich chceš bezhlavo míňať.

 

Chlapec zosmutnel ešte viac, sklonil hlávku a potichučky odkráčal do svojej izby. Otec si sadol, začal premýšľať nad chlapcovou otázkou a čím viac nad ňou rozmýšľal, tým viac sa naňho hneval. Ako si dovoľuje pýtať sa ma také otázky a ešte k tomu pýtať si peniaze na nejaké hračky. Po hodine sa otec upokojil a začal sa cítiť previnilo, že bol na svojho syna až príliš tvrdý. Začal premýšľať na čo môže potrebovať peniažky. Napadlo ho, že ich možno potrebuje na niečo súrne. Otec sa vybral do izby za synom, otvoril dvere a spýtal sa ho, či môže vstúpiť do vnútra. Synovi sa rozžiarili očká a s úsmevom odpovedal, že môže. Otec povedal synovi: „Prepáč, bol som na teba veľmi prísny, mal som v práci ťažký deň a preto som na teba kričal. Rozhodol som sa, že ti tie peniažky požičiam.“ A dal mu peniaze.

 

Chlapec sa nesmierne potešil a začal skákať od radosti. Keď sa upokojil, vytiahol z pod postele svoje úspory a začal rátať. Otec zbadal, že syn má už nejaké peniaze a v tom sa ho spýtal: „Prečo si chcel odo mňa požičať peniaze, keď už nejaké úspory máš? Na to mu syn odpovedal: „Lebo som nemal dosť a teraz už mám. Oci, spolu mám už 10€. Môžem si kúpiť hodinu tvojho času? Prosím ťa prídi zajtra skôr z práce, chcel by som sa s tebou hrať, alebo sa s tebou aspoň navečerať." Otec zostal ohromený a zároveň veľmi zahanbený.

 


zdroj: myenglishclub.com

Zdieľať na facebooku