O chvíľu vás možno čakajú vaše prvé pracovné pohovory. Ako vyzerajú a čo vás na nich môže stretnúť?

  Foto: Pexels

Ak vás čakajú vaše prvé skutočné pohovory do zamestnania až po ukončení školy, mali by ste sa na ne dobre pripraviť a zistiť si o firmách, kde sa uchádzate o prácu, čo najviac. Pracovných pohovorov je niekoľko typov a personalisti firiem vykonávajú pohovory s uchádzačmi rôznym spôsobom – od klasického typu až po inovatívnejšiu cestu otestovania zručností uchádzača.


Telefonický pohovor – predvýber (screening)

Je to prvý kontakt medzi potencionálnym zamestnancom a zamestnávateľom. Personalista HR oddelenia (ľudských zdrojov) spoločnosti sa snaží od uchádzača dozvedieť, či ešte u neho pretrváva záujem o danú pozíciu, aké sú očakávania od pozície, kedy by mohol nastúpiť. V procese screeningu šetrí personalista čas aj uchádzačovi, v prípade že od uchádzača zistí, že má od práce úplne iné očakávania. Tiež môže nastať situácia, že pozícia je už obsadená, avšak je otvorená odlišná pozícia. Personalista, alebo lepšie povedané rekruiter, môže kontaktovať uchádzača ohľadne pôvodnej pozície, no v prípade, že spĺňa požiadavky, môže mu ponúknuť aj inú pozícu.

 

Klasický pohovor „zoči-voči“

Táto fáza nadchádza po fáze screening – telefonickom pohovore, keď sa už rekruiter uistil, že máte stále o pozíciu záujem a že spĺňate požiadavky s ohľadom na váš životopis. Personalista chce vidieť, ako by ste zapadali do tímu firmy, bude sa vás tiež pýtať otázky na vašu prax a skúsenosti, ktoré ste vyplnili v životopise. Pri pohovore sa sústreďte na to, čo sa vás pýtajú. Poskytnite stručné a zrozumiteľné odpovede. Samozrejme, aj zdanlivé maličkosti môžu byť zaujímavé.

 

Multiple interviews

Často sa stáva, že uchádzač bude musieť prejsť viacerými kolami pohovorov, prevažne troma kolami. Môže to by kombinácia pohovorov zoči-voči, skupinových či panelových pohovorov. Môžete sa v konferenčnej miestnosti ocitnúť s viacerými uchádzačmi. V takýchto prípadoch nemusíte stresovať, pretože ste sa ocitli medzi najlepšími z najlepších uchádzačov. To už tiež hovorí o vašich kvalitách a ak to nevyjde tento krát, najbližšie určite.

 

Telekonferencia

Tento typ pohovoru sa uskutočňuje najmä v prípade, keď uchádzač býva vo veľkej vzdialenosti od miesta výkonu práce. Ak je potenciálny zamestnávateľ ústretový, vyhovie vám a uskutoční s vami pohovor cez komunikačný prostriedok, ktorým je väčšinou Skype.

 

Inovatívny typ pohovoru

Firmy v závislosti od ich zamerania robia taktiež svojské typy pohovorov, ktoré sa vyznačujú pomernou inovatívnosťou a experimentálnou formou. Príkladom je aj tzv. jednodňový assessment (ohodnotenie). Robia ho napríklad v košickej IT firme T-Systems. „Uchádzači strávia jeden bežný deň v prostredí  a s ľuďmi, v ktorom by mali v budúcnosti pracovať. Na začiatku to bol experiment, ale momentálne je to ideálny spôsob pri prijímaní nových uchádzačov. Počas celého dňa sú kandidáti postupne oboznámení so štýlom práce a môžu si vyskúšať, ako to funguje pri používaní SCRUM metódy (pozn. red.: účastníci si v priebehu „pohovoru“ vyskúšajú modelovú situáciu). Celý deň prebieha v neformálnej atmosfére a zaujímavou formou (stavba Robota a pod.).  Ďalším významným prínosom je zoznámenie sa s budúcimi kolegami. Veľakrát zafunguje, respektíve nezafunguje chémia, a to je signál pre nového kandidáta, ako aj pre existujúcich členov tímu, či by si vedeli predstaviť budúcu spoluprácu. Je to veľmi dôležitý okamih, lebo aj keď si to neuvedomujeme, práve s kolegami častokrát trávime viac času než so svojimi partnermi,“ vysvetlil Ľubomír Sabol, scrum master spoločnosti T-Systems. Ako taký pohovor vyzerá zblízka, môžete vidieť aj na videu.

 

 

Bizarné otázky pravidelnou súčasťou pohovorov

Na pohovoroch sa, samozrejme, nevyhnete ani otázkam, ktoré vám prídu ako irelevantné v závislosti od pozície, na ktorú sa hlásite. Majú tam však svoje opodstatnenie. Pozrite si, aké rozmanité otázky postretli uchádzačov po celom svete.

 

  • Koho by ste pozvali na večernú párty?
  • Kto by vyhral súboj medzi batmanom a supermanom?
  • Ktorá počítačová postava by ste chceli byť  a prečo?
  • Nosíte mimo práce rifle?
  • Čo by ste robili v prípade, že by prestalo svietiť Slnko?
  • Aký typ dinosaura by ste chceli byť?
  • Ako by ste dostali hrocha von z diery?
  • Radi spievate počas kúpeľa?

 


Zdroj: careerthinker.com
Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku