Nemáte ešte svoj profil na LinkIne? Zistite, v čom je jeho používanie výhodné pre (vysoko)školákov

  Foto: Pexels

Na rozdiel od sociálnych sietí ako Facebook alebo Twitter je LinkedIn úzko zameraný na inú formu prepájania kontaktov. Hoci aj na LinkedIn môžeme zdieľať príspevok, myšlienku alebo fotku, do siete konktatov sa prepájate s profesionálmi v rôznych odboroch, firmami a svojimi známymi. Cieľom je „dať o sebe vedieť“ potencionálnym zamestnávateľom, aj zamestnancom vo firmách, aby si vás všimli. Je to veľmi dobrá možnosť nájsť si perspektívnu prácu práve v tom, že okrem pravidelného posielania vášho životopisu rôznym agentúram a firmám, majú firmy možnosť pozrieť si ho samy na vašom profile. A využívajú ho na hľadanie ľudí stále viac. Pre budúcich absolventov škôl je to jednoznačná výhoda.

 

S LinkedInom treba vedieť narábať vo svoj prospech

V prvom rade si kompletne vyplňte svoj profil, fotku a všetky zručnosti a schopnosti, ktorými disponujete od cudzích jazykov až po relevantné kurzy, ktoré ste si urobili. LinkedIn vám umožní doplniť si svoj profil o to, čo nemáte vo svojom životopise, ktorý musí byť jasný a stručný bez irelevantných skúseností. Keď ste napríklad robili za pokladňou v obchodom reťazci, môžete si to doplniť ako zručnosť vo svojom LinkedIn profile. Dôležitou časťou je pridávanie kľúčových slov (keywords), ktoré opisujú vaše schopnosti a zručnosti. Takto vás personalisti ľahšie nájdu, keď zadajú kľučové slová do vyhľadávača.

Druhým podstatným prvkom, ktorý LinkedIn umožňuje, sú odporúčania (endorsements). Vaši bývali profesori, zamestnávatelia i kolegovia vám môžu dať odporúčania na vašom profile na rôzne schopnosti, ktoré ste si vo svojom profile uviedli a plusom je, ak k odporúčaniu pridajú aj komentár. Tak si potom zamestnávatelia ľahšie nájdu toho, koho hľadajú na danú pozíciu, nakoľko je to pre nich znak záruky kvalifikovaného zamestnanca. Je úplne v poriadku ísť za bývalým zamestnávateľom a požiadať ho o poskytutie odporúčaní na vašom LinkedIn profile.

Po tretie, neustále sa prepájajte a vyhľadávajte kontakty. Kohokoľvek poznáte od priateľov, kolegov po profesorov. Pýtajte sa na firmy, o ktorých vedia, že práve niekoho hľadajú na konkrétnu pozíciu, ktorú by ste chceli získať. Nikdy neviete, ktorý kontakt vo vašom zozname vám môže pomôcť.

 

 

Čomu sa treba vyhýbať

V prvom rade sa zásadne vyhýbajte pravopisným a gramatickým chybám, v druhom rade nevhodným profilovým fotkám. Váš profil musí vyzerať profesionálne, preto je najlepšie mať aj profesionálnu fotku.

 


Zdroj: huffingtonpost.com
Čítajte viac o téme: Kariéra, Úspech, Životopis
Zdieľať na facebooku