Investujte čas do blogovania. Vyplatí sa vám to

  Foto: Bigstock

Viesť si denník bolo odjakživa skôr doménou dievčat. Dnes už to ale nie je nič nezvyčajné ani u chlapcov. Denník je užitočný spôsob ukladania si myšlienok, nápadov a každodenných zážitkov na jedno miesto. Je to miesto, kde si ľudia ukladajú svoje najintímnejšie myšlienkové pochody a tajomstvá. Klasický denník už ale začala nahrádzať nová forma denníka – blog.

 

Od denníka k blogu

S príchodom informačných technológií a internetom si začali ľudia zakladať svoje denníky, iným slovom blogy (na youtube sú to videoblogy - vlogy) na internete, kde denne publikujú svoje nápady, myšlienky a sprostredkujú svoje zážitky na svojich blogoch pre ľudí z celého sveta (prípadne cielia na určitú skupinu ľudí – teenagerov a pod.) Zo súkromných miest sa stali verejné. Blogeri sa chcú podeliť o svoje myšlienky s ďalšími ľudmi. Každý sa vo svojom blogu venuje niečomu inému. Niekto sa zameriava na konkrétnu oblasť, zatiaľ čo niekto iný píše blogy o všeobecných témach. Napríklad v mojom blogu sa sústreďujem na témy politiky, medzinárodných vzťahov a spoločenských tém. Na svete sú už založené stovky miliónov blogov na rozličných platformách a ich počet sa neustále zvyšuje.

 

Prečo sa oplatí investovať čas do blogovania

1. Zlepšíte si písacie zručnosti.

Zaznamenávate si myšlienky na „papier“ a budete sa snažiť, aby ostatní súhlasili s vašimi myšlienkami alebo o nich diskutovali na vašom blogu. Písanie, ako všetko ostatné, sa zlepšuje praxou. Keď sa stanete lepším písateľom a zlepšíte si spisovateľskú zručnosť, bude sa vám to významne hodiť do života, či už budete písať knihu, životopis alebo pri vytváraní prezentácie.

 

2. Budete lepšie premýšľať.

Pri písaní textu budete paralelne hlbšie premýšľať a uvažovať. Hlbšie sa ponoríte do vašich myšlienok, ktoré formujú váš svetonázor. Nanešťastie, tu sa veľa ľudí rozhodne nepísať, na základe chybného predpokladu, že nemajú čo povedať. Pravdou však je, že možno ste ešte zatiaľ nezistili, čo by ste chceli svetu povedať a časom na to prídete.

 

3. Vyviniete si zmysel vidieť zmysluplné veci.

Blogovanie nie je o tom, aby ste písali  o všetkom, čo sa deje vo vašom živote. Blogovanie je o tom, vybrať si tie dôležité udalosti a najdôležitejšie myšlienky. Majte na pamäti, že niekedy sú najdôležitejšie veci skryté v najbežnejších udalostiach denných skúseností a zážitkov.

 

4. Povedie vás to k osvojeniu si dobrých zvykov.

Blogovanie si vyžaduje čas, zanietenie, záväzok a disciplínu. Sú to všetko veci, ktoré vám pomôžu dostať čo najviac z každého vášho dňa a života.

 

5. Spoznáte nových ľudí.

Či už to bude prostredníctvom komentárov, e-mailov alebo sociálnych sietí. Budete prekvapení, ako rýchlo spoznáte nových ľudí na sieti. Vytvoríte si nové vzťahy, ktoré sú si navzájom prospešné. Blogerská komunita je k vám priateľská, povzbudzujúca a úprimne vám praje úspech.

 

6. Naberiete väčšie sebavedomie.

Blogovanie vám pomôže zvýšiť si sebavedomie. Uvedomíte si, že žijete zaujímavý život s jedinečným pohľadom na vec a môžete niečo ponúknuť okoliu.

 

7. Získate dobré body u zamestnávateľa.

Ak majú vaše články naozaj hodnotu a dokonca sa venujú aj oblasti, ktorú študujete, môžete svojím blogom zaujať v CV aj svojho budúceho zamestnávateľa. Dnes sa absolventi škôl vyberajú predovšetkým podľa toho, čím zaujímavým sa dokážu odlíšiť. Blog na zmysluplné témy môže byť jednou z týchto vecí, ktoré vám otvoria dvere do dobrých firiem.

 

Kde si založiť blog

Wordpress

Miest, kde si založiť blog je viacero. Ja som si založil blog na Wordpress.com. Je to zadarmo a získate doménu v tvare nazovblogu.wordpress.com alebo si zaplaťte za svoju vlastnú doménu. Na Wordpress.com je denne napísaných 100 000 príspevkov. Skúste si vybrať bezplatnú tému a učte sa písať.

 

„Brat“ wordpressu.com je wordpress.org. Wordpress.org nevyžaduje žiadne schopnosti v programovaní a je to bezplatné. Jediné, za čo si platíte je názov domény a webhosting, čo stojí na mesiac asi ako jedna šálka kávy. Wordpress.org je vhodný najmä pre ľudí, ktorí sa blogovaním živia, prípadne ho používajú ako vedľajší zárobok. Na rozdiel od wordpress.com je wordpress.org slobodnejší a má asi o polovicu viac funkcií než jeho náprotivok wordpress.com.

 

Blogger

Ďalšia veľmi známa stránka na blogovanie je blogger.com fungujúci pod záštitou Google. Na Bloggeri môžete písať blogy len prostredníctvom príhlasenia sa cez Gmail účet. Hoci bol Blogger populárnejší na prelome tisícročia, stále ponúka veľkú škálu prvkov. Dizajn je však pomerne jednoduchý so základnými črtami.

 

Tumblr

Kým si dvaja rivali Wordpress a Blogger navzájom konkurovali o nových blogerov, na scénu blogovania prišla nová platforma Tumblr. Stal sa veľmi rýchlo obľúbený a je vhodný najmä na zdieľanie fotografií a iného druhu umenia.

 

Wix

Wix je webová platforma, ktorá kladie dôraz na originalitu, jednoduchosť a bezplatnosť. Z tohto dôvodu je Wix obľúbený medzi hudobníkmi, fotografmi, podnikateľmi a malými obchodníkmi, ktorí potrebujú jednoduchosť a rýchlosť za nízky poplatok. Háčikom s Wix je prémiový balík funkcií, ktoré vás budú niečo stáť. Budete ich ale potrebovať pri rozrastaní vašej stránky. Hlavný rozdiel medzi Wix a Wordpress je, že na Wix vstupujete zadarmo a platíte až postupne, zatiaľ čo pri Wordpress.org platíte za vstup (doména a hosting) a neskôr je to zadarmo.

 

 

Či už budete písať pre potešenie, menší zárobok pre svoje podnikanie alebo pre osobnostný rozvoj, každým vaším novým zaujímavým textom obohatíte nielen seba, ale aj ostatných, ktorí si ho prečítajú.

 


Zdroj: becomingminimalist.com, dearblogger.org
Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku