6 tipov na rodinné večere bez stresu

Rodinný čas pri stole je pre deti i rodičov dôležitý.
Rodinný čas pri stole je pre deti i rodičov dôležitý. / Foto: Bigstock

Ako si užiť spoločné večere v rodinnom kruhu po rušnom dni? 

 

Všetci mávame dlhé a rušné dni. Dokonca aj materská škola je niekedy vyčerpávajúca a deti všetkých vekových kategórií sú po škole unavené. Či už rodičia pracujú doma alebo mimo domu, večer má každý menej energie .Keď sa všetci cítia unavení, hladní a možno aj trochu nevrlí, je ťažké považovať rodinné večere za niečo viac ako len prácu. Nemusí to tak však byť. Môžete sa pokúsiť pripraviť si ľahké a rýchle jedlo a môžete tak stráviť menej času v kuchyni a užiť si čas na opätovné spojenie s rodinou. Tento čas je pre celú rodinu veľmi dôležitý. Podľa odborníkov deti, ktoré pravidelne sedia pri rodinnej večeri majú nižšiu pravdepodobnosť, že budú užívať drogy alebo sa u nich vyvinú poruchy príjmu potravy a väčšiu pravdepodobnosť, že budú úspešné v škole.

 

1. Na jedle naozaj nezáleží

Najdôležitejšia vec na rodinnej večeri je, že sa deje. Najpodstatnejšie je, že si všetci spolu sadnete večer čo večer a porozprávate sa o tom, čo sa stalo v škole alebo o novinkách v práci, ale často vlastne nie je potrebné ani nič hovoriť. Stačí vedomie, že máte zaručený oddych, bezpečný priestor na odpojenie sa od sveta, miesto, kde nie je stres a zhon. Siahnite občas po rýchlom a ľahkom jedle a užite si spoločné stolovanie. 

 

2. Zapojte rodinu

Do príprav rodinnej večere zapojte každého člena rodiny. Niekto môže prestrieť na stôl, niekto pomôcť s čistením zeleniny, niekto so strúhaním syra. Ubezpečte sa, že každý člen svojou trochou prispel k rodinnej večeri. Niekedy zapojenie malých detí môže znamenať väčší neporiadok a dlhší čas strávený v kuchyni, ale tajomstvo spočíva v tom, že už samotná spoločná príprava je kvalitne využitým časom pre celú rodinu. Každý člen sa tak cíti potrebný a dôležitý. 

 

3. Nikto nepočíta skóre

Rodinná večera nie je referendum o vašej hodnote. Je ľahké uraziť sa kvôli tomu, že deti nezjedia jedlo, pri ktorom ste sa namáhali. Je ľahké porovnávať sa s rodičmi, ktorých deti jedia všetko, kým tie vaše sotva zobnú z taniera a občas jedlo dokonca ofrflú. Pamätajte si: Nikto sa nepozerá. Nikto vás ako rodiča nesúdi. Len si to jednoducho vyškrtnite zo zoznamu stresorov pri večeri. Ak máte vyberavé dieťa, skúste pripraviť večere, pri ktorých si dieťa môže vybrať z viacerých možností. Napríklad z rôznych príloh, môže mať zemiaky so zeleninou, alebo samotnú zeleninu či namiesto toho kúsok pečiva. Dajte mu na výber z viacerých možností, ktoré vás časovo veľmi nezaťažia.

 

4. Nepotrebujete veľký repertoár

Rozmanitosť je korením života, ale povedzme si úprimne, ani tí najambicióznejší z nás často nemajú energiu vyskúšať si najnovší recept, ktorý si vyžaduje tri hrnce, jeden plech na pečenie a nákup v špecializovanom obchode kvôli ingredienciám. Deti majú jednoduché chute. Takže čím obyčajnejšie jedlo, na ktoré sú zvyknuté, tým spokojnejšie budú. Každá rodina má zoznam obľúbených jedál, ktorých príprava netrvá veľmi dlho. Spravte si takýto zoznam a potom tieto jedlá pravidelne striedajte, prípadne s malými obmenami. 

 

5. Urobte zo stola príjemné miesto

Dajte si záležať, aby sa každý pri stole cítil dobre. Pekne prestretý stôl môže byť výsledkom spoločného úsilia. Deti vám môžu napríklad pomôcť naaranžovať jedlo na tanier kreatívnym spôsobom, alebo nachystať stôl či kvety do vázy, prípadne zapáliť sviečku. Každý sa predsa cíti príjemne, ak je v príjemnom prostredí. Navyše tak podporíte estetické cítenie svojich detí.

 

6. Plánujte dopredu

Ak si na začiatku týždňa vopred pripravíte zoznam jedál, ktoré chcete uvariť, lepšie sa môžete pripraviť a vyhnete sa tak zbytočnému stresu. Môžete tak absolvovať jeden nákup, počas ktorého nakúpite všetky potrebné ingrediencie namiesto každodenného nakupovania chýbajúcich potravín. Je to praktické a ušetrí vám to mnoho času. Ak do prípravy zoznamu jedál zahrniete ostatných členov rodiny, vyhnete sa tak situácií, že sa večera niektorému z členov rodiny nebude pozdávať. Deti milujú, ak ich zapojíte do rozhodovania, takže budú pravidelne prichádzať s nápadmi na večeru, ktorá by im chutila a vy tak nebudete musieť neustále riešiť, čo uvaríte na druhý deň.

Zdieľať na facebooku