Pár dní pred voľbami odmietli rasizmus a xenofóbiu aj známi športovci. Vyzývajú, aby sme nezostali ticho

Nenávisť v spoločnosti chcú zastaviť aj športovci.
Nenávisť v spoločnosti chcú zastaviť aj športovci. / Zdroj: reprofoto YouTube

Nenávisť v spoločnosti chcú zastaviť nielen raperi a folkloristi, ale aj známe osobnosti z oblasti športu. Vo videu, ktoré sa šíri pred parlamentnými voľbami vyzývajú ľudí, aby sa neprizerali zlu, ktoré okolo nich narastá.

 

 

Projekt Postavme sa spoločne vznikol ako aktivita znepokojených ľudí v spolupráci s občianskym združením Post Bellum. Ako inšpirácia im poslúžilo video britského projektu Stand Up, Stand Togerther, ktoré vzniklo taktiež so športovcami k Pamätnému dňu holokaustu pre Národné centrum a múzeum holokaustu vo Veľkej Británii.  V rovnakom duchu sa nesie aj slovenské video kampane Postavme sa spoločne. Video zobrazuje rôzne športové osobnosti, ktorých výpovede sa striedajú s desivými zábermi z obdobia holokaustu.

 

Vo videu zaznieva odkaz, že história sa opakuje a musíme si pripomínať, že zlo v minulosti mohlo nadobudnúť obludné rozmery aj vďaka tomu, že slušní ľudia iba mlčali, prizerali sa a neurobili nič. Neverili, že sa niečo vážne môže stať. Svojím mlčaním podporili nenávisť. „Musíme si pamätať, že keď sme svedkami rasizmu, antisemitizmu, diskriminácie alebo nenávisti akokoľvek nenápadnej či zdanlivo bezvýznamnej, nemôžeme sa len prizerať, nesmieme sa len prizerať, nebuďme ticho. Musíme sa im postaviť spoločne,“ vyzývajú.

 

Vo videu sa objavili mnohé známe osobnosti, medzi nimi aj Marián Vajda, tréner tenistu Novaka Djokoviča , bývalý hokejista Michal Handzuš, hokejista Marián Gáborík či bývalá lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Zdieľať na facebooku